MAGAZIN
Kezdőlap
Európai Unió
Világnéző
Világgazdaság
Kárpát-medence
Képekben
Generation
 
NEMZETKÖZI TANULMÁNYOK
Tanulmányok
Egyesület
Tanfolyam
Könyvesbolt
Keresés
 
KAPCSOLAT
Fórum
Impresszum
 


web
européer.hu

 

VILÁGNÉZŐ

Japán ellenes megmozdulások Kínában
Április 5-én a Japán Oktatási Minisztérium a közoktatásban alkalmazható tankönyvekről hozott döntést, amelyek között ismét szerepelnek olyan történelemkönyvek, amelyekben nem, vagy csak a végletekig eufemisztikusan nyernek megfogalmazást a japán hadsereg második világháborús rémtettei, köztük a nankingi mészárlás.

Kérdőjelek a Távol-Keleten:
India, Indonézia, Malajzia, Pakisztán

Amennyiben demográfiai oldalról vizsgáljuk az iszlámot, azt állapíthatjuk meg, hogy többé már nem Afrika vagy a Közel-Kelet a központja ennek a világvallásnak, mivel a súlypont áttevődött Ázsiába. Jelenleg a világon körülbelül 1,6 milliárd muszlimot tartanak számon, ebből közel 0,5 milliárd a vizsgált négy országban él.

Régi-új kérdőjelek a Közel-Keleten: Irán és Szaúd-Arábia
A JEF-Magyarország – Fiatalok Külügyi Közösségének Egyesülete és a Magyar Ifjúsági Atlanti Tanács közös előadássorozatot indított „Az iszlám hatása a külpolitikában” címmel. Az április 5-i kerekasztal-beszélgetés témája Irán és Szaúd-Arábia volt. Két meghívott előadónk N. Rózsa Erzsébet, a Teleki László Intézet tudományos főmunkatársa és Wagner Péter, a NATO Információs és Kutatóközpontjának tudományos munkatársa volt.

Iszlám és modernizáció
A JEF-Magyarország – Fiatalok Külügyi Közösségének Egyesülete és a Magyar Ifjúsági Atlanti Tanács közös előadássorozatának vendége március második keddjén dr. Rostoványi Zsolt, akivel az iszlám modernizációjáról és az iszlám demokratizációjáról beszélgettek a résztvevők.

Egy világ - két világfórum
A világszintű egyeztető és döntéshozó fórum megjelenése természetesen a glóbusz földrajzi egységesülésének eredményeképpen jöhetett létre. Szükségességét ugyanakkor maga a gazdasági és politikai integráció indokolja: a klasszikus határokon átnyúló, a korábbinál több államot, régiót és ennek következtében egyre nagyobb tömegeket érintő kérdések megjelenése.

Juscsenkó beiktatása - a "forradalom" vége
Hivatalosan is eredményt hirdettek az ukrán elnökválasztás megismételt második fordulójában. Eszerint az új ukrán elnök Viktor Juscsenkó, aki január 23-án letette elnöki esküjét Európa számos vezetője előtt.

Nagy feladatok Abbasz előtt
Mahmud Abbasz nyilvánvalóvá tette, hogy be akarja fejezni a fegyveres ellenállást Izrael ellen, hiszen ez a legfőbb feltétele annak, hogy a béketárgyalások folytatódhassanak.

Rice lett Bush új külügyminisztere
"Condi” egyértelműen a konzervatív jobboldal képviselője. Jóval a hadműveletek megindulása előtt hangot adott azon véleményének, hogy Irakban és a hozzá hasonló országokban csak egy ”rendszerváltás” jelenthet hosszú távú megoldást.

Mit választottak?
A JEF-FKKE kerekasztal-beszélgetésének összefoglalója

Még négy év
A világ már az elnökválasztás éjszakáján, pereskedés és újraszámlálás nélkül megbizonyosodhatott: Amerika többségében konzervatív állam.

"Anyám történt"
A mandzsúriai jelölt - egy (itthon) thrillerré szelídült kampányfilm.

Oroszország elfogadta a kiotói jegyzőkönyvet
Vlagyimir Putyin orosz elnök a szeptember 29-i kormányülésen beterjesztette a kiotói protokoll elfogadásáról szóló javaslatot, amelyet a kormány elfogadott és ratifikálásra átküldte az orosz parlament alsóházának, a Dumának.

New York kapui előtt
Steven Spielberg Terminál című filmjének hőse ismeretlen, elutasító világba csöppen. A kényszerű várakozás időszakának története egyúttal az Egyesült Államok kétarcúságának látleleteként és a Kelet-Európáról, vagyis a tágabb térségünkről alkotott konstrukciók tárházaként is értelmezhető.

Véget nem érő szudáni krízis
Mára már nem titok, sőt nem is titkolható, hogy mi zajlik Szudán Darfúr tartományában. De ez nem volt mindig így. A nemzetközi közvélemény néhány hónapja háborog, az ENSZ, diplomáciai értelemben, egyre keményebb hangot üt meg a khartumi kormánnyal szemben. Azonban ez sem volt mindig így.

A terror iskolája
A múlt héten újabb terrorcselekmény történt Oroszországban, Észak-Oszétiában. Az itt elhunyt 388 emberrel együtt már ötszázra nőt azoknak a száma, akik a terrornak estek áldozatul az elmúlt két hétben.

Három éve [9/11]
Három évvel ezelőtt az Européer magazin alapítói éppen első évüket kezdték a nemzetközi tanulmányok szakon.

A magyar értelmiség és a háború
A háború, mint jelenség megkerülhetetlen a történelemmel és a politikával foglalkozó ember számára, hiszen a nemzetközi kapcsolatok egyik legmeghatározóbb eleme már évezredek óta. Arra a kérdésre, hogy tulajdonképpen mit is jelent maga a háború fogalma, már sokan, sokféleképpen adtak választ, de mindegyik közül Clausewitzé a leghíresebb. Szerinte a háború nem más, mint a politika folytatása más eszközökkel.

Kína piacgazdasági státusza
A napjainkban indított anti-dömping eljárások közül hétből egy köthető kínai termékekhez. Ezáltal Kína az egyik legnagyobb vesztese is a nemzetközi kereskedelemmel kapcsolatos jogorvoslati eljárásoknak. A lefolytatott perek hatvan százalékát elvesztik a kínai vállalatok.

Az ideiglenes iraki berendezkedés
Több mint egy évvel azután, hogy Bagdadban ledöntötték a Szaddam szobrokat, Iraknak új kormánya lett. Ennek a kormánynak azonban rendkívül korlátozott mozgástere van, és az uralma alá tartozó területeken két másik, hatalmat gyakorló tényezővel is számolnia kell, melyek erősebbek nála. A két tényező közül az egyik az amerikai-brit vezetés alatt álló külföldi csapatok, a másik pedig a velük harcban álló felkelők különféle mozgalmai.

Palesztina: fáradnak a felek
Izrael és a palesztinok viszonyát 2000. szeptembere óta a háború, a terror és a lehetséges kompromisszumok megvalósításának akadályozása jellemezte. Mostanra látszólag mindkét félnek "elege lett" a második intifádából és talán újra elkezdődhetnek a tárgyalások.

Irak: 1546. számú ENSZ-BT határozat
Az ENSZ Biztonsági Tanácsa elfogadta az amerikai-brit előterjesztés nyomán készült határozatot Irakról. Az 1546-os számú dokumentum tervezetét francia és német nyomásra többször is módosítani kellett ahhoz, hogy elfogadja a testület.

Demokratizálódás vagy visszarendeződés Oroszországban
Vlagyimir Putyin elnök szerint diktatúra van, mégpedig a „törvény diktatúrája”. Vajon az a „diktatúra” mindenkit egyformán érint, vagy vannak, akiket jobban és vannak, akiket kevésbé? Vajon az orosz társadalom igényli a demokráciát vagy inkább egy erőskezű vezetőben hisz? A pártok ténylegesen megjelenítik a társadalomi igényeket, vagy csak egy szűk elit köré rendeződnek? Ezekre a kérdésekre próbálok választ keresni.

Irak: mocsár a sivatagban
Az Egyesült Államok egyre nehezebben boldogul az iraki helyzettel. Most már nem csak a gerillák, hanem szövetségesei elfogyása ellen is küzdeniük kell. A „sivatagi show” folytatódik, csak azt nem lehet tudni, mikor és milyen mértékben kapja vissza az iraki nép saját önrendelkezését. A belső hatalmi harc mindenesetre élesedik, tovább növelve a bizonytalanságot.

Káosz a gázai kivonulás előtt
Ariel Saron ugyan már régen eldöntötte és nyilvánosságra is hozta az izraeliek Gázából való kivonulási szándékát, a palesztinok között mégis csak a közelmúltban kezdődött el a hatalmi harc. Az új helyzetben nem csak a fegyveres erők, hanem a különböző titkosszolgálati csoportok bonyolult rendszerét is meg kellene reformálni.

Konferencia a terrorizmusról
A Magyar Ifjúsági Atlanti Tanács által szervezett,  'Facing New Challanges: International Responses to Global Terrorism' rendezvény aktualitását az éppen akkor megkezdődő beszlani túszdráma adta meg. Az eseményen, amelyen többek között amerikai, finn, holland, német, török, bulgár és francia fiatalok vettek részt, elsősorban a nyugati világ kihívásait vizsgáltuk.

 

Zavargások Üzbegisztánban
Május 13–án hajnalban dzsipek fékeztek le az üzbegisztáni Andizsán börtöne előtt, majd fegyveresek tüzet nyitottak az őrökre és kétezer, egyes források szerint négyezer elítéltet szabadítottak ki.

Csendes forradalom Kirgizisztánban
Akajev elnök elmenekült az országból, az ellenzékiek pedig átvették a hatalmat. Oroszország már segítséget ígért az új vezetésnek, míg a réginek menedékjogot adott. Ez a forradalom sok mindenben eltért az eddigi grúz és ukrán eseményektől.


Hatalomváltás Ecuadorban
Vajon ki tudja-e tölteni Alfredo Palació a 2007 januárjáig tartó ciklust, amikor is újabb választások lesznek? A statisztika szerint nem, hiszen a politikai instabilitás tradicionális tényező Ecuadorban.

A palesztin menekültkérdés
Láttam egy fényképet. Egy vékony, fiatal férfi volt rajta; bár hogy fiatal, csak a kép melletti szövegből derült ki. Jamal Abu Ghaben egy huszonhét éves palesztin családapa, aki már négy évet töltött izraeli börtönben; majd szabadulása napján – mivel kijárási tilalom volt – útban hazafelé nyakon lőtték. Túlélte.

A csecsen helyzet Maszhadov után
A Szovjetunió felbomlását követően kiújuló orosz–csecsen konfliktus újabb fordulópontjához érkezett az elmúlt hét keddjén. A biztonsági erők által végrehajtott támadás következtében a mérsékelt szárnyhoz tartozó csecsen vezető éltét vesztette.

Szíria lehet a célpont a bejrúti merénylet után
Pokolgép végzet február 14-én Rafic Hariri, egykori libanoni miniszterelnökkel. A gyilkosság hátterében egy eddig ismeretlen csoport áll, ugyanakkor az Egyesült Államok és más országok is azt feltételezik, hogy a megbízást maga a szíriai kormányt adta ki, akinek szemében régóta szálka volt a szír csapatok libanoni tartózkodása ellen kiálló milliárdos üzletember.

VILÁGNÉZŐ
Újabb ítélet a ruandai mészárlások ügyében
Március 14-én a Ruandával foglalkozó Nemzetközi Bűnügyi Bíróság (ICTR) a 65 éves Vincent Rutaganirát 6 év börtönbüntetésre ítélte emberiség elleni bűnök elkövetéséért.

Észak-Korea "fölöslegesen" vallott
Az Egyesült Államok 2002. októbere óta próbálja rábizonyítani az észak-koreai államra, hogy az felújította atomprogramját és nukleáris fegyver előállítására törekszik, vagy már rendelkezik is vele. Most az északi rezsim nyíltan vállalta, amit mindenki sejtett, de mégsem hisznek neki.

VILÁGNÉZŐ
Kurdisztán és Irak
A 2005. január végén megtartott választások eredményeként az iraki kurdok jelentős politikai befolyást szereztek. A kitűnő, számarányukat hat százalékponttal meghaladó, 26 százalékos szavazati arányuknak köszönhetően a siíta többség a döntéshozatal során semmiféle módon nem kerülheti meg ezentúl az ország északi részén eddig komoly elnyomás alatt élő kisebbséget.

JEF-FKKE elődás az iraki választásokról
A múlt kedden megrendezésre kerülő kerekasztal-beszélgetésen az iraki választások hatásáról elmélkedett Tóth Zoltán, az ELTE-ÁJK, Politológia Tanszékének megbízott előadója, Valki László az ELTE-ÁJK, Nemzetközi Jogi Tanszékének tanszékvezető egyetemi tanára és Wagner Péter, a NATO Információs és Kutatóközpontjának tudományos munkatársa.

Egy elfelejtett kontinens újrafelfedezése
Általános tengerentúli vélekedések szerint jelenleg ugyan még nem, de hosszabb távon a fekete kontinens ezen és más régióiban jelentkező kínai terjeszkedés veszélyt jelenthet az amerikai energiapolitikai célokra.

Oroszország külgazdasági stratégiája
Oroszország az elmúlt időszakban is intenzív tárgyalásokat folytatott a WTO-ba való belépésről. Ennek érdekében egy sor nagy horderejű intézkedést valósítanak meg.

Szökőár után
A nyugati világ számos országa a legnagyobb veszteséget szenvedte el a második világháború óta. Svédországnak több mint húszezer lakosa tartózkodott a térségben a cunami idején, akik közül több mint kétezer főről nem lehet tudni.

Válságban a CIA, átalakulóban az amerikai hírszerzés
A Cég botlást botlásra halmoz és egymás után követ el súlyos értékelési, előrejelzési hibákat, az összeomlás szélére került a fegyelem és a morál. A Nemzeti Terrorizmus-elleni Központ , melyet múlt augusztusban hoztak létre, a CIA-tól az elnök közvetlen hatáskörébe került.

Harc a földgázért a kelet-kínai-tengeren
A természeti erőforrásokért Japánnak mindig is meg kellett küzdenie, míg Kína csak az elmúlt években vált nettó importőrré számos cikket tekintve.

Az orosz Távol-Kelet
Mi lesz annak a hatalmas területnek a sorsa, amely mind a cárok, mind a kommunista főtitkárok idején igen előkelő helyen szerepelt a politikai döntésekben?

Jasszer Arafat után
Elhunyt Jasszer Arafat, az ember, aki a világpolitika ügyévé tette a palesztinai arabok legfőbb törekvését. Egyelőre egy háromfős csoport vette át a korábban minden szálat kezében tartó vezér funkcióit.

Bush és Blair az életképes Palesztináért
A Jeruzsálembe vezető út nem Bagdadon keresztül vezet - mondta a brit miniszterelnök, aki elsőként tette tiszteletét az újraválasztott Bushnál.

Nigéria hatalmi ambíciói
Nigéria, mint az Afrikai Unió soros elnöki tisztét betöltő állam kiemelkedni látszik a régiójában. A két ok, amelyek miatt most Nigéria csillaga felemelkedni látszik a globális, de még inkább az afrikai diplomáciában, egyszerre vet rossz és jó fényt is a közép-nyugat afrikai országra.

ASEAN - újabb lépés
Az ázsiai országok közti együttműködés folyamatosan erősödik. Egyre nagyobb szerepe van a közösen létrehozott és működtettet intézményeknek, melyek számos bizonytalansági tényezővel csökkentik a nemzetközi gazdaság  cseppet sem kiszámíthatóságáról híres rendszerét.

Világrégiók találkozója Hanoiban
Október 8-9. között rendezték meg Hanoiban az Ázsia-Európa Együttműködés (Asia-Europe Meeting, ASEM) ötödik, soros találkozóját. Az értekezlet előestéjén a szervezet 13 taggal bővült: az EU tíz új tagállama, valamint Kambodzsa, Laosz és Myanmar (Burma) csatlakozott.

A perzselő Nap országa
Az elmúlt bő egy évben olyan belpolitikai kérdések kerültek napirendre Japánban, melyekkel a szigetország alapvetően megváltoztathatja Ázsia csendes-óceáni térségének politikai viszonyait. Sőt, akár a globális hatalmi erővonalakra is komoly hatással lehetnek.

Elnökválasztási előkészületek Afganisztánban
Afganisztán választások előtt ál. Először az ország történetében nyugati értékek szerinti szabad elnökválasztás lesz az október 9-én sorra kerülő esemény. El lehet-e venni az Egyesült Államok által favorizált Hamid Karzai ideiglenes államfőtől a győzelmet, vagy továbbra is az amerikai akarat érvényesülésének letéteményese ül majd az elnöki székben?

Sorskérdések előtt a Biztonsági Tanács
Az Egyesült Nemzetek Szervezete hat évtizede a nemzetközi sajtó legfinomabb megfogalmazásai szerint is ellentmondások terhétől roskadozik. Megalakulása óta a regionális, a szociológiai és elsősorban a világpolitikai erőviszonyok terén nagyot fordult a világ, mely változások ugyanakkor szinte tökéletesen érintetlenül hagyták az egykor (és sokak által ma is) a jövő zálogának tekintett szervezet struktúráit, elsősorban is legjelentősebb döntéshozó testületét, a Biztonsági Tanácsot.

TÁVOL-KELET
-Köd Észak-Koreában

-Ázsiai biztonsági együttműködés?

-A kínai biztonságpolitika aktuális kérdései

-Közeledő afgán választások, növekedő feszültség

-Az ujgur terrorizmus és a kínai politika

-Laosz külpolitikája

-Nincs esély a békés rendezésre Haitin

-A kínai külpolitika néhány vonása a kulturális forradalom alatt
-A tajvani elnökválasztások története
-Kína és Európa egymásra talál
-A japán túszok története
-A holland kormányfő kínai látogatása
-Hat nap Pekingben
-Afganisztán a helyes úton
-Halálos ítélet a japán szektavezérre
-Majom és influenza
-Hu Csin-tao roadshowja
-Megújuló tárgyalások Észak-Korea atomprogramjáról
-Pakisztán: atom(kereskedő) hatalom?
-Megszűnhet a fegyverembargó Kínával szemben
-A kínai elnök Franciaországban
-Kína energiára éhezik
-Szétnézhetnek Észak-koreában
-Afganisztán: a rendteremtés kormánya
-Kína-Afrika együttműködés
-Szent a béke
-Diplomáciai csaták Tajvanról
-Stigma és diszkrimináció Kínában
-Japán csapatokat küld Irakba
-Kína behálózva
-Dél-Korea: kivonulás

KÖZEL-KELET
-Afganisztán igen, Irak nem?
-Irak: végtelen háború
-Saron elszánt: minisztereket meneszt
-Újabb áldozat: Daily Mirror
-Felszámolhatják a zsidó telepek egy részét
-Ariel Saron dilemmái
-Irakiak kínzása: még keresik a felelősöket
-Iraki propaganda magyar pornóval
-Izrael: Menekülés előre
-Modernizációs dilemmák az iszlám világban
-Forma-1-es ország: Bahrein
-Az "iráni tavasz" vége
-Alkotmányozás és újabb ellentétek Irakban
-A Fal: határ vagy védővonal?
-Irán: választás és bojkott
-Változó Izrael-arab kapcsolatok
-Irán választások előtt
-A hatalomátadás előkészületei Irakban
-A terrorizmus elleni harc állása
-Arafat terrorista vagy politikus?
-
Közel-Kelet: A béke keresése (III.)
-Közel-Kelet: A béke keresése (II.)
-Kézre kerítették a diktátort
-A terrorizmus vége?
-Közel-Kelet: A béke keresése (I.)
-Az amerikai csapatok maradnak Irakban

Nők a munkaerőpiacon
 

 

ÉSZAK- ÉS DÉL-AMERIKA
-Az elnökválasztás külpolitikai tétje

-Fahrenheit a mozikban

-Birodalmi illúzió

-Erő és bölcsesség Amerikából
-A kiotói egyezmény és az elnökválasztás
-Elhunyt Ronald Reagan
-Egy látszathatalom valós paradoxonjai
-Élet Fidel Castro után - trópusi peresztrojka
-G15-csúcs kevés eredménnyel
-Induló republikánus kampány
-A kínai kártyalap
-Új amerikai álom: bevándorlás
-Formálódó szövetség szuperkedd előtt
-Már csak Bush Kerry ellenfele
-Meglepetés Iowában
-Demokraták: csak egy maradhat
-Soros György a demokratákkal
-George Bush Londonban
 

EURÓPA

-A grúz-orosz viszony háttere

-Terror után, központosítás előtt

-Újabb pénzügyi válság Oroszországban?

-A Jukosz bukása

-Az Eurázsiai Gazdasági Közösség

-Oroszország WTO tag lehet 2005-ben

-Jukosz: figyel az állam

-Orosz határhoz érkezett a NATO
-
Putyin ötödik éve tervez
-
Mulasztások az ukrán hadseregben
-
Polgárháborús hangulat Grúziában
-
Baskortosztán
-
Lenin szülőföldje: a Csuvasz Köztársaság
-Beépülő orosz oligarchák
-Az oroszországi kistigris: Tatársztán
-Az orosz nők helyzete
-Az orosz hadsereg: bizonytalan jövő
-Terror Moszkvában
-Rasszizmus Oroszországban
-Putyin újabb négy éve
-Orosz cirkusz: van másik!
-Végül kisebbségi kormány
-A csecsen Kadirov uralkodása
-Alkoholgőzös Oroszország
-Indul az orosz elnökválasztási kampány
-Óvatos kivárás Belgrádban
-Francia belpolitika botrány államfői vonatkozásokkal
-Orosz-indiai kapcsolatok
-Az új grúz elnök: Szaakasvili
-Vádlottak padján Zoran Djindjic gyilkosa
-Szerb választás: szendvics a magyaroknak?
-Vlagyimir Putyin ellenfél nélkül
-Szerb demokrácia: megtorpanás?
-Oroszország választott
-EU-Kína kereskedelmi tárgyalások
-Fátyol-vita: francia forduló
-Északír választás: kísért a múlt
-Merre tovább európai kisebbségek?
-Fátyol és integráció
-Sevarnadze elnök távozott
-Oroszország december 7-én választ?
-Oroszország demográfiai katasztrófa előtt?

AFRIKA

-Erősödő nemzetközi nyomás a szudáni kormányon
-Béke Szudánban?
-Egységes kontinens az Afrikai Unió célja
-Líbiai nyitás a Nyugat felé
-
 

 

Hirdetés

warez2

 

Hirdetés

 

Hirdetés

On
Line
EU

Hirdetés

 

Copyright 2003-2004. FKKE | europeer@np.hu