MAGAZIN
Kezdőlap
Európai Unió
Világnéző
Világgazdaság
Kárpát-medence
Képekben
Generation
 
NEMZETKÖZI TANULMÁNYOK
Tanulmányok
Egyesület
Tanfolyam
Könyvesbolt
Keresés
 
KAPCSOLAT
Fórum
Impresszum

 

VILÁGNÉZŐ

Afganisztán: a rendteremtés kormánya

2004. január 4.
-Nagy Levente

Két évvel a tálibok elűzése után, az 502 tagú afgán törzsi gyűlésen (Loja Dzsirga) megszületett Afganisztán új alkotmánya. Ez a lépés kulcsfontosságú lehet a közeljövő fejlődése, a demokrácia kiépülése szempontjából.

Az Afganisztáni Iszlám Köztársaság Alkotmánya egyenlő jogokat ad és egyenlő kötelezettségeket ír elő a férfiak és a nők számára, tehát a korábbi tálib rendszerrel ellentétben biztosítja a férfiak és nők egyenjogúságát. Az ország államvallása az iszlám lett (a mohamedán hit tanításaival, szokásaival ellentétes törvények nem születhetnek majd), viszont minden más vallás esetében is garantált a szabad vallásgyakorlás. Az alaptörvény kimondja azt is, hogy a korábbi uralkodó, Mohamed Zahir Sah élete végéig viselheti a „Nemzet Atyja” titulust.

Afganisztán elnöki rendszerű köztársaság – ezzel főleg Hamid Karzai, jelenlegi államfő célja érvényesült. A közvetlenül választott elnök jogköréhez tartozik a legfőbb ügyész, a központi bank elnöke és a miniszterek a kinevezésének joga, ugyanakkor az elnök hatáskörei részben korlátozottak. A két házból álló törvényhozás közvetlenül választott alsó házának (Nép Házának (Volesi Dzsirga) ugyanis jóváhagyási joga van a kijelölt minisztereket illetően, illetve ellenük felmentési eljárást kezdeményezhet és folytathat le.

Az államfőnek két alelnöke lesz - engedve annak az érvelésnek, hogy ketten könnyebben tudják ellenőrizni az elnök működését. Az Alkotmány rendelkezett a kettős állampolgárságúak kormánytagságáról is: ehhez az szükséges, hogy az illetőt az elnök és az alsóház elnöke közösen nevezze ki.

Az alkotmányozó folyamat egyik legnagyobb megosztottságot kiváltó kérdésköre a hivatalos nyelvekről szólt. Emiatt a három hétig tartó Loja Dzsirga finisében többször is majdnem feloszlott az alkotmányozó tanács. Országos szinten továbbra is a pastu és a dari nyelv marad a hivatalos, azonban helyi szinten az ott élő népcsoportok nyelve is hivatalosnak minősül.

Az új afgán alkotmány megnyitotta az utat a még 2004-ben megtartandó szabad választások felé. Addig azonban még rengetek tennivalója lesz az erős hatalommal felruházott Karzai elnöknek, annak érdekében, hogy hatalma végre Afganisztán teljes területén érvényesüljön.

hirdetés

 

hirdetés

On
Line
EU

hirdetés

 

linkajánló

Copyright 2003-2004. FKKE | europeer@np.hu