MAGAZIN
Kezdőlap
Európai Unió
Világnéző
Világgazdaság
Kárpát-medence
Képekben
Generation
 
NEMZETKÖZI TANULMÁNYOK
Tanulmányok
Egyesület
Tanfolyam
Könyvesbolt
Keresés
 
KAPCSOLAT
Fórum
Impresszum

 

VILÁGNÉZŐ

Formálódó szövetség szuperkedd előtt

2004. feburár 20.
-Bartha Dániel

John Kerry demokrata elnökjelölt legnagyobbnak vélt ellenfele, Howard Dean feladta a küzdelmet az elnökjelöltségért folytatott harcban. A másik nagy ellenfél, Wesley Clark már február 11-én kiszállt a küzdelemből, és jelenleg ő a legesélyesebb az alelnökjelöltségre. Új szövetség van kialakulóban. A John Edwards és Howard Dean közötti megállapodás akár izgalmakat is hozhat a már lefutottnak tűnő küzdelembe.

John Edwards pozíciói akkor erősödtek meg, amikor szorosan a második helyen végzett a wisconsini és az oklahomai előválasztáson is. Korábban megnyerte a dél-karolinai előválasztást, bár mivel ez az állam a szülőhazája, mondhatni csak a papírformát hozta. Ezután már csak kétszereplős lesz a játék, és még van némi esély arra, hogy Edwards befogja Kerryt. Talán ezt érezte meg Dean is, amikor az 50 éves ügyész mögé állt. Edwards számára nem csupán szimbolikus a támogatás, amit Dean nyújthat neki. A szenátornak ugyanis Kerry mellett a pénz a legnagyobb ellenfele. A kampány során kevés anyagi támogatást összegyűjtő Edwards-nak égető szüksége van a pénzre, hogy reményei életben maradhassanak, és Deantől ezt is megkaphatja.

Howard Dean, akit a legesélyesebb jelöltnek tartottak, először sajátos pénzgyűjtési akciójával hívta fel magára a világ közvéleményének figyelmét. Az Internet bevonásával pillanatok alatt hatalmas összeget sikerült összekalapoznia és számos új hívet is szerzett (650 ezer a regisztrált támogatók száma, bár a szakértők csak 100 ezerre becsülik ebből a valósakat). Dean költekezés terén is rekordokat döntött, hiszen az általa összegyűjtött 50 millió dollárból az iowai előválasztás utánra már csak 3 millió maradt. Edwards számára azonban Dean maradék anyagi és politikai erőforrásai is létfontosságúak lehetnek. Deannek  nem volt elég széles a támogatói köre, de ez a kör legalább stabilnak és egységesnek mutatkozik Dean visszavonulása után is.

Az észak-karolinai szenátor valóban az utolsó esélyt kapta meg, és az utolsó pillanatban. Március 2-án, „szuperkedden” ugyanis eldőlhet minden, így nem sok ideje maradt a további kampányra. Ekkor tíz államban tartanak előválasztásokat, és Edwardsnak többségükben győznie kellene. Ahhoz, hogy még a következő előválasztási napon is harcban legyen, legalább három „nagynak mondott” államból kettőben szükséges megszereznie szavazatok többségét (ezek Massachusetts, New York és Kalifornia államok). Ha túlverekszi magát Edwards a szuperkedden, valamivel nagyobb esélye van március 9-én arra, hogy nyerjen, mert Louisiana, Florida, Mississippi és Texas államban nagyobb a támogatottsága a felmérések szerint.  Elemzők azonban felhívják a figyelmet, hogy nem valószínű Edwards eljutása idáig, mert elsősorban Ohio és New York államra koncentrál jelenleg kampányában, ez azonban egész biztosan nem lesz elég a győzelemhez március 2-án.

Felmerül a kérdés, hogy az előválasztások mennyire befolyásolják Bush helyzetét. A jelenlegi közvélemény-kutatások szerint azonban az elnöknek majdnem mindegy, hogy ki nyeri az előválasztásokat. Ugyanis, ha ma lenne az elnökválasztás, akkor George Bush egész biztosan nem nyerne egyikük ellen sem. Bush jelenleg 10 százalékkal kapna ki mindkét ellenfelétől, és ez az adat Kerry számára is kínos, mert kampányát arra építi, hogy ő az egyetlen olyan demokrata elnökjelölt, aki képes lenne megverni a jelenleg hivatalban lévő elnököt. Sokak szerint ez az érvelés segítette ahhoz, hogy az eddigi 18 előválasztásból 16 esetében győzedelmeskedjen. A kutatások azt is kimutatták, hogy mind Kerry, mind Bush kampányában előtérbe helyezet háborús veteránság már szinte egyáltalán nem befolyásolja a szavazókat.

Forrás: www.philly.com, www.cnn.com, www.nytimes.com

 

hirdetés

 

hirdetés

On
Line
EU

 
 

hirdetés

 

linkajánló

Copyright 2003-2004. FKKE | europeer@np.hu