MAGAZIN
Kezdőlap
Európai Unió
Világnéző
Világgazdaság
Kárpát-medence
Képekben
Generation
 
NEMZETKÖZI TANULMÁNYOK
Tanulmányok
Egyesület
Tanfolyam
Könyvesbolt
Keresés
 
KAPCSOLAT
Fórum
Impresszum

 

VILÁGNÉZŐ

Megújuló tárgyalások Észak-Korea atomprogramjáról

2004. február 10.
-Csomán Gábor

Hét hónapos alkudozás után Észak-Korea beleegyezett, hogy a korábbi hatoldalú tárgyalások február 25-én folytatódjanak Pekingben. A résztvevő országok Észak-Korea, Dél-Korea, Kína, Oroszország, Japán és az Egyesült Államok tavaly augusztusban megállapodás nélkül távoztak a tárgyalóasztaltól. A második fordulót jelentős diplomácia háttéregyeztetés előzte meg. A résztvevő feleken kívül közvetített az Európai Unió, az ASEAN és az ENSZ is.

Az Egyesült Államok 2002. októberében jelentette be, hogy az észak-koreai rezsim atomprogramja jelentős eredményeket ért el. A találkozótól azt várják, hogy jelentős előrelépést tesznek a tizenöt hónapja tartó vita megoldása felé. A megoldás továbbra is attól függ, hogy Phenjan mekkora hajlandóságot mutat a külföldi ellenőrök vizsgálódására az atomprogramot illetően.

Zhang Qiyue kínai külügyi szóvivő kedden újságírói kérdésre kifejtette, hogy a második fordulónak nincsen feltétele, arra mindenképpen sor kerül, mert maga az időpont már egy kompromisszum eredménye. A kínai külügyminiszter-helyettes szerdán kifejezte a felett érzett örömét, hogy a résztvevő államok folytatják a békés párbeszédet, és reméli, a pekingi találkozó után elégedetten állnak fel a tárgyalóasztaltól.

Lee Soo-hyuck, dél-koreai külügyminiszter-helyettes, nem támaszt túlzott reményeket a leendő megbeszéléseket illetően, a februári találkozót jó alkalomnak tartja, az egyes országok véleményének nyílt kifejtésére és megbeszélésére.

Colin Powell, amerikai külügyminiszter is visszafogottan nyilatkozott. Véleménye szerint az északiak bejelentése nem tekinthető forradalmi áttörésnek, majd hozzátette, a tárgyalások újrakezdését fontos, pozitív lépésnek tekinti.

Az orosz külügyminiszter-helyettes az Észak-Korea és az Egyesült Államok álláspontjai közötti jelentős távolságra hívta fel a figyelmet, majd sietve hozzátette, hogy a tárgyalások felé történt elmozdulás szükséges és fontos lépcsőfok a békés rendezés felé.

Szakértők szerint februárban elfogadhatják az ellenőrzés menetének egyes részleteit, de valószínűleg a leszerelés menetének pontosítása későbbre marad. Pozitív jelként értékelik, hogy az észak-koreaiak nem hivatalosan számos megbeszélést folytattak, illetve fogadtak egy amerikai delegációt is. Az enyhülés további jele, hogy a héten magas rangú találkozóra került sor észak- és dél-koreai miniszterek között. A jelenlegi kilátások alapján a résztvevők bíznak a félsziget középtávú atomfegyver-mentesítésében.

 

 

hirdetés

 

hirdetés

On
Line
EU

hirdetés

 

linkajánló

Copyright 2003-2004. FKKE | europeer@np.hu