MAGAZIN
Kezdőlap
Európai Unió
Világnéző
Világgazdaság
Kárpát-medence
Képekben
Generation
 
NEMZETKÖZI TANULMÁNYOK
Tanulmányok
Egyesület
Tanfolyam
Könyvesbolt
Keresés
 
KAPCSOLAT
Fórum
Impresszum
 
 
 


web
européer.hu

 

VILÁGNÉZŐ

Világrégiók találkozója Hanoiban

2004. október 11.
-Csomán Gábor

Október 8-9. között rendezték meg Hanoiban az Ázsia-Európa Együttműködés (Asia-Europe Meeting, ASEM) ötödik, soros találkozóját. Az értekezlet előestéjén a szervezet 13 taggal bővült: az EU tíz új tagállama, valamint Kambodzsa, Laosz és Myanmar (Burma) csatlakozott. Így jelenleg az EU és az ASEAN összes tagállama, Dél-Korea, Japán, Kína és az Európai Bizottság vesz részt az együttműködésben.

ASEM

Az első ASEM találkozóra Szingapúr kezdeményezésére, 1996 márciusában került sor Bangkokban 26 ország és az Európai Bizottság részvételével. Az együttműködésben résztvevő országok lakossága a világnépesség több, mint 35 százalékát teszi ki. 2002-ben az ASEM országok állították elő a világ GDP-jének 46 százalékát.

Legmagasabb döntéshozói fóruma a kétévente megrendezett kormány- és államfők találkozója, melyet felváltva tartanak Európában, illetve Ázsiában: 1996: Bangkok, Szingapúr; 1998: London; 2000, Szöul, Dél-Korea; 2002: Koppenhága. Miniszteri szintű találkozókra a csúcsok között kerül sor. A következő találkozónak 2006 szeptemberében Helsinki lesz a házigazdája.

Az ASEM-nek nincs titkársága. A szervezői feladatokat egy négytagú koordinátor fórum látja el, melynek egy ASEAN, egy észak-kelet ázsiai ország, valamint az Európai Bizottság és az EU soros elnöki tisztét betöltő ország a tagja. A második és a harmadik csúcson elfogadott "Ázsia-Európa 2000 - Együttműködési Keretmegállapodás" szolgál a kapcsolatok alapjául.

A megnyitót követően a 39 delegáció képviselői zárt ajtók mögött kezdtek tárgyalni. Az első szekcióban a nemzetközi fejlődés és az új globális kihívások kerültek napirendre. A Phan Van Khai, vietnámi miniszterelnök vezette tanácskozáson szó volt Irakról, Észak-Koreáról, Tajvanról. Megerősítették az egyetértésüket az ENSZ Millenniumi Nyilatkozatával, és hangsúlyozták, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa átalakításra szorul. A legfontosabb globális kihívások között a tömegpusztító fegyverek terjedését, a szervezett bűnözést, a drog-kereskedelmet, a pénzmosást, az illegális migrációt és a vírusfertőzések (HIV, SARS) terjedését említették. A második találkozó címe az Ázsia-Európa gazdasági partnerség a globalizáció és nyitott regionalizmus tükrében volt. A megbeszélés után szorosabb gazdasági partnerségről szóló deklarációt fogadtak el. A deklaráció nemcsak kormányközi, hanem a privát szektorok közötti együttműködést is hivatott segíteni. Az ASEM  országok megerősítették, hogy egyeztetik álláspontjaikat a WTO tárgyalások előtt, ennek keretéül az ASEM Munkacsoport szolgál. 

Aung San Suu Kyi

A találkozó előkészítése során az egyik legnagyobb problémát Aung San Suu Kyi helyzete jelentette. Az 1991-ben béke Nobel-díjjal jutalmazott emberi jogi aktivistát jelenleg háziőrizetben tartják. Az International Herald Tribune október 7-i számában a szintén béke Nobel-díjas Desmond Tutu felszólította a világ vezetőit, hogy ne tárgyaljanak Myanmarral. "Hanoiban állami terroristák fognak egy asztalnál ülni Európa vezetőivel" - írta Tutu. Az ASEM találkozó előtt az EU országok határozott álláspontot képviseltek az ügyben, ezért a Hanoiba csak egy alacsonyabb rangú delegáció képviselhette a frissen csatlakozott Myanmart. Végül, az  elfogadott nyilatkozatban már nem említik az elmúlt 15 év nagyrészét börtönben töltő ellenzéki aktivistát, sem Myanmar erősen kifogásolható magatartását az emberi jogokkal kapcsolatban.

 

A zárt ajtós megbeszéléseket követő munkaebéd közben az ASEM jövőjéről folytattak kötetlen megbeszéléseket. A vezetők három pillért említettek a későbbiek kapcsán:  a gazdaságit, a politikait és a szociális-kulturálist. Megállapodtak, hogy a következő külügyminiszteri találkozót 2005-ben tartják Kiotóban.

Az Ázsia-Európa Üzleti Fórum (AEBF) kilencedik ülését az ASEM üléssel egyidejűleg, október 8-án tartották. A tárgyaló felek a kereskedelmi korlátok csökkentését illetve felszámolását sürgették. Felszólították a kormányokat, hogy rendezzenek konferenciákat a public-private partnership, a vasúti szállítással és az alapvető infrastrukturális beruházásokkal kapcsolatban. A dollár - különösen Ázsiában tapasztalható - dominanciájának csökkentése érdekében javasolták az euró alapú elszámolás támogatását és minél szélesebb körű kiterjesztését. Az üzletemberek a kontinensek közti kapcsolatok erősítése érdekében kérték a vízumügyek megkönnyítését, a kommunikációs és szállítási hálózatok bővítését, valamint egy előrejelző rendszer felállítását az állategészségügyi- és az élelmiszereket érintő járványok megelőzésére. A tanácskozás végén elfogadott nyilatkozatot elküldték az ASEM tagországok vezetőinek, hogy azt vegyék figyelembe a későbbi tárgyalásaik során.

Vietnám és az EU országok megállapodásai

A csúcstalálkozók közvetlen eredményei legjobban a vendéglátó ország és a meghívottak közti szerződésekkel mutathatók be. Az ötödik ASEM esetében is számos szerződés, tervezet született és ígéret hangzott el a két napja alatt.

Magyarország

Hazánkat Gyurcsány Ferenc személyes megbízottjaként Bársony András, a Külügyminisztérium politikai államtitkára képviselte. Tárgyalásai során megerősítette, hogy Magyarország is támogatja Vietnám WTO tagságát, valamint felajánlotta a rendszerváltás során szerzett tapasztalatok átadását. A két fél megkezdte a vietnámi miniszterelnök jövő év első felében esedékes látogatásának előkészítését.

  • Marek Belka, lengyel kormányfő ígéretet tett a korábbi hitelek folytatására a hajóépítés és a szénbányászat területén, valamint segítséget ígért egy leendő vízerőmű építéséhez. Belka egy meghívást is kapott a jövő évre vonatkozóan.
  • Phan Van Khai, vietnámi miniszterelnök svéd kollégájától országa WTO tagságának és az ENSZ BT nem állandó tagságának, 2008 és 2009 közti időszakra szóló támogatását kérte. Göran Persson egy korábbi svéd program megújításáról is beszámolt, miszerint Svédország négymillió dollár értékben vesz részt vietnámi újságírókat és média szakembereket továbbképzésében.
  • Pascal Lamy, a leköszönő EB kereskedelmi biztosa Vu Khoannal, a vietnámi miniszterelnök-helyettessel történő tárgyalása során megismételte az EU álláspontját, miszerint Brüsszel támogatja Hanoi WTO felvételi kérelmét.
  • A Chirac, francia államfő vezette delegáció számos megállapodást írt alá: 4,5 millió dollár értékben Ho Si Minh  város közvilágításáról, és több, mint 9 millió euró értékben a Hanoi-Vinh vasútvonalat illetően.
  • Az EU álláspontját, a WTO tagságot illetően megerősítette az olasz delegációt vezető Gianfranco Fini, és a portugál küldöttséget vezető Alvaro Barreto, munkaügyi miniszter is.
  • Nguyen Dy Nien, vietnámi külügyminiszternek Siryl Svoboda, cseh kollégája tolmácsolta országa meghívását Khai kormányfő részére.

Az EU vezetői ígéretet tettek, hogy beengedik Vietnám textiltermékeit az Unió területére, még Hanoi WTO tagsága előtt. Megállapodtak abban is, hogy az EU-Vietnám Közösbizottság ötödik ülését jövőre tartják Hanoiban. Az ASEM csúcsot követően az EU bilaterális megállapodást kötött Vietnámmal. Pascal Lamy szerint a szerződés megkönnyíti Vietnám belépését a WTO-ba. Jelenleg az EU Vietnám legnagyobb kereskedelmi partnere.

Az ASEM csúcson elfogadott nyilatkozat a kultúrák és civilizációk párbeszédéről azt sejteti, hogy az Ázsia-Európa Együttműködés nemcsak a kereskedelemről szól. Természetesen mindig is a gazdaság érdekei lesznek az elsők, de a kultúrák közti párbeszéd elősegítheti egymás megértését, és a tárgyalásos megoldások preferálását az erő politikája helyett. Egység és változatosság! - ahogy Khai miniszterelnök fogalmazott.

 

Hirdetés

warez2

 

Hirdetés

 

Hirdetés

On
Line
EU

Copyright 2003-2004. FKKE | europeer@np.hu