MAGAZIN
Kezdőlap
Európai Unió
Világnéző
Világgazdaság
Kárpát-medence
Képekben
Generation
 
NEMZETKÖZI TANULMÁNYOK
Tanulmányok
Egyesület
Tanfolyam
Könyvesbolt
Keresés
 
KAPCSOLAT
Fórum
Impresszum

 

VILÁGNÉZŐ

Stigma és diszkrimináció Kínában

2003. december 1.
Csomán Gábor

A megbélyegzés és a diszkrimináció a fő akadályai annak, hogy Kínában hatékonyan lehessen megelőzni a HIV és az AIDS terjedését – szögezi le a UNICEF Egészségügyi Hivatala által szombaton nyilvánosságra hozott jelentés. Koen Vanormelingen, az UNICEF helyi irodájának vezetője hangsúlyozta, hogy a kiemelt két ok legyőzése döntő fontosságú, hogy Kína megnyerhesse az AIDS elleni háborút.

Kínában és Ázsia jelentős részén a szociális és kulturális diszkrimináció megakadályozza, hogy az emberek többek tudjanak, illetve egyáltalán akarjanak tudni az AIDS-ről; ezáltal különösen nehézzé válik a betegség terjedésének megakadályozása.

Egy nemrég napvilágot látott elemzés szerint, amelyet Kína vezető piackutató cége (Horizon Market Research) közölt, a kínai emberek 19 százaléka még nem hallott a halálos kórról. Ez az egyik legmagasabb érték a világon. Kína egyik belső nyugati tartományában, Henan-ban, ahol az illegális vérkereskedelem jelentős emelkedést eredményez(ett) a HIV fertőzöttek számában, a helyi emberek többsége nincs tisztában a „misztikus betegségnek” nevezett AIDS terjedési formáival.

A HIV fertőzöttek jelentős részét kiközösítik, és közös csoportba - jellemzően a társadalom perifériájára - kényszerítik őket. Ezen csoportok  destabilizálják a társadalmat – mondta Vanormelingen. Egy henani önkéntes igencsak megdöbbent, amikor egy gyerek kifejtette neki gyűlöletét: „Megölöm azokat a vér-kereskedőket, akik évekkel ezelőtt megfertőzték apámat egy véreladás során!” 

A HIV elleni küzdelem nemcsak egészségügyi probléma, hanem társadalmi is. A betegséghez kapcsolódó stigma eltávolítása az egész társadalom érdeke. Különösen a kormányé és az „idős vezetőké” – mondta Vanormelingen. A kormány határozott központi programokkal lép fel, amelyekhez számos helyi kezdeményezés is társul, azonban a nyilvánosságnak még jelentős figyelmet kell fordítania a közvélemény megváltoztatására. Kínai körútja során Vanormelingen sok helyi vezetővel találkozott, akik érzékelik ugyan a problémákat, de csak akkor hajlandóak foglalkozni velük, ha azok már az ajtón kopogtatnak.

Kínában jelenleg 1.3 milliárd ember él, közülük 840 000 HIV vírus hordozó, mely szám tartalmazza a hivatalosan (!) regisztrált mintegy 80000 AIDS fertőzöttet is. A nem hivatalos becslések jelentősen eltérnek a kínai hatóságok származó adataitól.

hirdetés

 

hirdetés

On
Line
EU

hirdetés

 

linkajánló

Copyright 2003-2004. FKKE | europeer@np.hu