MAGAZIN
Kezdőlap
Európai Unió
Világnéző
Világgazdaság
Kárpát-medence
Képekben
Generation
 
NEMZETKÖZI TANULMÁNYOK
Tanulmányok
Egyesület
Tanfolyam
Könyvesbolt
Keresés
 
KAPCSOLAT
Fórum
Impresszum

 

VILÁGNÉZŐ

Elhunyt Ronald Reagan

2004. június 7.
-Rácz Péter

Az Egyesült Államok gyászol. 93 éves korában, Alzheimer-kórban elhunyt az USA történetének 40. elnöke. Ronald Reagan színészként kezdte a közszereplést, mégsem emiatt emlékszik rá majd az egész világ. Sokkal inkább azért, mert -ahogy egyesek mondják- megnyerte a hidegháborút.

Ronald Reagan 1981-től két perióduson keresztül, 1989-ig volt az Egyesült Államok elnöke. A mostani megemlékezések főleg külpolitikájáról és gyógyíthatatlan betegségéről szólnak, háttérbe szorítva amerikai politizálását.

Reagan keménykező politikus volt, republikánus. Ő volt az, aki a hidegháború legkeményebb szakaszában, elnökként nagyszabású fegyverkezési programot hirdetett. Kétségkívül ez is vezetett a Szovjetunió gazdasági kifulladásához, amely során már képtelen volt a versenyt tartani, és végül összeomlott. Világszerte elismeréssel adóznak Reagan antikommunista nézeteinek, amelynek komoly hatása volt a kelet-közép-európai átalakulásra is. Habár ő maga kevésbé volt békés "tárgyalópartner", mint elődje, Carter elnök, rendszeres találkozói Mihail Gorbacsovval mégis lehetővé tették "fél Európa" áldozatok nélküli átrendeződését.

Világszerte emlékeztek meg az egykori elnökről, köztük vezető politikusok. George W. Bush elnököt franciaországi látogatásán érte a halálhír, amikor is a D-nap hatvanadik évfordulójáról emlékeztek meg. Bush nagyszerű embernek mondta el Reagant, aki a szabadság ügyének hősies követője volt. A jelenlegi elnök édesapja egyébként alelnök volt Reagan kormányzása idején. A francia elnök, Jacques Chirac nagyszerű államférfinak tartotta Reagant, aki a demokrácia iránti elkötelezettségével "mély nyomott hagyott a történelemben". Tony Blair  szerint Nagy-Britannia egy jó barátot veszített el, akinek érdeme az is, hogy "az Egyesült Államok visszanyerte nemzeti önbizalmát".

Reagan Alzheimer betegségének súlyosbodása óta az elmúlt 10 évben teljesen visszavonult a nyilvánosságtól. A környezetében lévőket már hosszú idő óta nem ismerte fel és a beszámolók szerint az elmúlt időszakban csak ritkán volt tudatánál az egykori amerikai elnök.

A holttestet a Simi Valleyben található elnöki könyvtárában ravatalozzák fel, majd szerdán Washingtonba viszik a US Air Force repülőjével. A repülőtérről fegyveres díszkísérettel a Capitóliumba szállítják. A temetés pénteken, a National Cathedralban lesz. A temetési szertartás tervei 1981 óta léteznek. Ez szokás az Egyesült Államokban, része az elnöki protokollnak, és csupán apró változtatásokat eszközölnek benne.

 


 

Hirdetés

warez2

 

Hirdetés

 

Hirdetés

On
Line
EU

Hirdetés

Copyright 2003-2004. FKKE | europeer@np.hu