MAGAZIN
Kezdőlap
Európai Unió
Világnéző
Világgazdaság
Kárpát-medence
Képekben
Generation
 
NEMZETKÖZI TANULMÁNYOK
Tanulmányok
Egyesület
Tanfolyam
Könyvesbolt
Keresés
 
KAPCSOLAT
Fórum
Impresszum

 

VILÁGNÉZŐ

Hu Csin-tao roadshowja

2004. február 12.
-Csomán Gábor

A kínai elnök február 4-én érkezett haza kilenc napos külföldi útjáról, melynek során több napot töltött Franciaországban, Egyiptomban, Gabonban és Algériában. Hu Jintao (Hu Csin-tao) körútja során huszonhét dokumentumot írt alá, köztük nyilatkozatokat az eddigi jó viszonyról, együttműködési megállapodásokat, szerződéseket és szándéknyilatkozatokat.

Franciaországi tartózkodása alatt a kínai elnök találkozott Kofi Annan-nal. Az elmúlt negyed évben ez már a második magas szintű találkozó az ENSZ főtitkára és a kínai vezetés között, december 17-én Wen Jiabao (Ven Csia-pao) kínai miniszterelnökkel találkozott a világszervezet vezetője. Hu kifejtette álláspontját az afganisztáni és az iraki helyzettel kapcsolatban, valamint tájékoztatta tárgyalópartnerét Kína Afrikát és a fejlődő országokat  érintő politikájáról. Az elnök elmondta, hogy készek a további együttműködésre az ENSZ-szel Afganisztán békéjének megőrzésében és az újjáépítésben. Irakot kemény dióként jellemezte, és úgy fogalmazott, hogy szükséges az iraki nép segítése az újjáépítésben. Az új iraki vezetéssel akkor tartja elfogadhatónak a kapcsolatok rendezését, ha a kormány széles társadalmi támogatottsággal rendelkezik. Hu támogatólag nyilatkozott az ENSZ reformját illetően, véleménye szerint csak reprezentatív és független szervezet képes a világ békéjének és stabilitásának megőrzésére, illetve a gazdaságilag hátrányos helyzetű államok megsegítésére, különös tekintettel a fejletlen és fejlődő országokra. Annan megköszönte az elnök támogatását és javaslatait, majd megállapodtak a főtitkár tavaszi kínai látogatásának részleteiről.

Hu Jintao és Hoszni Mubarak

Hu január 29-én érkezett abba Egyiptomba, mely az ázsiai ország legfontosabb partnere a Közel-Keleten. A találkozókon az egyre jelentősebb kétoldalú kapcsolatokról, Irak újjáépítéséről és a térség békéjéről volt szó – közölte Ahmed Maher, egyiptomi külügyminiszter. Jelenleg két közös tulajdonú olajipari vállalattal rendelkezik a két ország. A közeljövőben további együttműködést terveznek a szénhidrogén kitermelésben és feldolgozásban. Megállapodást írtak alá egy Kína által folyósítandó kedvezményes hitelről és beruházásról, melynek keretében Peking speciális gazdasági zónához jut az Arab-öbölben. Kairóban a kínai elnök találkozott Amr Mussa-val, az Arab Liga vezetőjével, akivel bejelentették a Kínai-Arab Együttműködési Fórum létrehozását. Egyiptom 1956-ban első arab államként ismerte el a Kínai Népköztársaságot és vette fel vele a diplomáciai kapcsolatokat. Hoszni Mubarak 23 éves hivatali ideje alatt nyolc alkalommal járt Kínában, 1999-ben Pekingben írta alá a két ország stratégiai partnerségéről szóló nyilatkozatot.

 

Hu Jintao és Omar Bongo

Február 1-én kezdődőtt a kínai elnök három napos gaboni tartózkodása. A legfontosabb egyezményt a Sinopec, a kínai állami olajvállalat kötöte a gaboni olajipari minisztériummal. A megállapodás keretében a Sinopecnek jelentős beruházásokat kell végrehajtania a kutatás és a kitermelés területén is. Kína jelenleg a harmadik legnagyobb kőolaj importáló a világon, és az ellátás biztonsága érdekében igyekszik diverzifikálni beszerzését. Ennek megfelel a most aláírt együttműködés. Hu partnerével, Omar Bongo elnökkel számos, kereskedelmet ösztönző megállapodást írt alá, melyek célja nemcsak Gabon gazdaságának segítése, hanem a térség fejlődő országainak támogatása is. Az 1967 óta hatalmon lévő Bongo kifejezte reményét a további kapcsolatok fokozására, melyek kiterjedhetnek a gazdaság egyéb szektoraira is.

Hu négy országot érintő programjának utolsó állomása Algéria volt, melyre kínai külügyi források szerint azért került sor, mert Algir fontos szerepet tölt be a régióban és befolyásos szerepet játszik a fejlődő államok között is. A kínai elnök itt már másodszorra fogalmazott meg átfogó politikát a fejlődő országokkal kapcsolatban. Elmondása szerint az eddigi együttműködést fokozni kell a szolidaritás jegyében, és ezt a magatartást továbbra is a kínai külpolitika sorokkövének kell tekinteni. Hu beszédében kifejtette, hogy Kína az újonnan szerzett lehetőségeivel egy tisztességes világrendért fog küzdeni. Kínát, mint a fejlődő országok elsőszámú tagját jellemezte, majd hozzátette, hogy az egyes államok -legyenek kicsik vagy nagyok, erősek vagy gyengék, gazdagok vagy szegények- kizárólagos joggal rendelkeznek, hogy megválasszák saját országuk politikai berendezkedését és fejlődési modelljét. Az országok közötti különbségeket és ellentmondásokat tárgyalásos úton kell rendezni, kizárva az agressziót a megoldási módok közül. Múlt év júniusában a franciaországi Evianban tartott G8 értekezleten hangzott el hasonló állásfogalás a kínai vezető részéről, amikor is kifejtette, hogy a gazdasági fejlődés értékelésekor tekintettel kell lenni az egyenlő feltételek megteremtésére. Algériában Hu felszólította a fejlődő országokat az együttműködésre és a közös fellépésre az új gazdasági és politikai világrend alakításában. Az elnök felhívta a fejlett államok figyelmét a felelősség kérdésére, és annak fontosságára, hogy a világ gazdag és szegény részei közötti szakadék bővülését meg kell állítani.

Az út során a kínai delegáció törekedett az eddigi kapcsolatok bővítésére, különös tekintettel az olajiparra, a gépgyártásra és a fertőzések elleni küzdelemre. Hu Jintao minden találkozóján hangsúlyozta elkötelezettségét a fejlődő országok felé, és igyekezett ezen országok szószólójaként fellépni. Minden tárgyalópartnere megerősítette az egy-Kína elv támogatását, mely alapvető fontosságú a Pekinggel való kapcsolatok során. Hu tavalyi beiktatása óta rendkívül élénk külpolitikát folytat. Kérdés, hogy meddig tartható fent az eddigi sikeres, konfliktusmentes politizálás?


 

hirdetés

 

hirdetés

On
Line
EU

hirdetés

 

linkajánló

Copyright 2003-2004. FKKE | europeer@np.hu