MAGAZIN
Kezdőlap
Európai Unió
Világnéző
Világgazdaság
Kárpát-medence
Képekben
Generation
 
NEMZETKÖZI TANULMÁNYOK
Tanulmányok
Egyesület
Tanfolyam
Könyvesbolt
Keresés
 
KAPCSOLAT
Fórum
Impresszum

 

VILÁGNÉZŐ

A holland kormányfő kínai látogatása

2004. április 14.
-Csomán Gábor

Jan Peter Balkenende személyében 1995 óta első alkalommal látogatott holland kormányfő a Kínai Népköztársaságba. Hollandia részéről a kereskedelmi hiány csökkentésének lehetséges módjai kerültek előtérbe. Peking a tapasztalatok cseréjét és a gazdasági kapcsolatok erősítését szorgalmazta.

A mostani látogatást Sybilla Dekker miniszter asszony februári útja készítette elő. Akkor elsősorban a szélerőművek Kínában való telepíthetőségéről és a környezetvédelemről volt szó. Továbbá tárgyalásokat folytattak a fenntartható fejlődésről, az urbanizációról és a kereskedelemről.

Balkenende április 5-én érkezett Pekingbe. Hu Jintao (Hu Csin-tao) elnökkel folytatott megbeszélésen a kínai vezető hangsúlyozta, hogy a fokozódó gazdasági és kereskedelmi kapcsolatoknak nincs politikai akadálya, és kifejezte reményét, hogy a tulipánok, facipők és szélmalmok mellett a holland vállalati mentalitást is sikerül importálni. Balkenende egy sajtótájékoztatón azt mondta, hogy szorgalmazni fogja az eddigi lehetőségek kiaknázását, és az együttműködés új formáinak felkutatását. Véleménye szerint a mezőgazdaság, a környezetvédelem, a szállítás és a turizmus még számos esélyt kínál.

Hollandia – Németország után- Kína második legnagyobb kereskedelmi a partnere az Európai Unió országai közül. A kölcsönös forgalom értéke az előző évben 15,4 milliárd dollár volt, ebből - a Kínából induló - export 13,5 milliárdot tett ki, a növekedés mértéke 44,3 százalékot tett ki 2002-höz viszonyítva. A holland kereskedelmi deficitet Dekker februárban problémának nevezte, de egyben kihívásnak is, melynek megoldásához elutasította a kereskedelmi korlátozások bevezetését. Ezt a miniszterelnök is megismételte, és igyekezett hazáját a kínai turisták figyelmébe ajánlani.

A tárgyalópartnerek kiemelték, hogy külpolitikai törekvéseik nagymértékben megegyeznek. Az ENSZ szerepét, a multilateralizmust és a tárgyalások fontosságát hangsúlyozták a felmerülő nemzetközi konfliktusok során. Balkenende  kérte, hogy a kínai fél javítson a piaci viszonyok átláthatóságán, a szellemi termékek védelmén, hogy ezáltal javulhasson a külföldi befektetők bizalma. A holland vállalatok tapasztalatainak megosztása érdekében rendeznek egy kínai-európai találkozót üzletemberek részére ez év decemberében. Ezt a találkozót megelőzi majd a hetedik Kína-EU csúcs, melyet december 8-án rendeznek Hollandiában. Peking ezért is igyekszik holland tárgyalópartnerével minél szívélyesebb viszonyt kialakítani, azt remélve, hogy a második félévben kedvezőbb tárgyalási pozícióba kerülhetnek az EU soros elnökével.


 

hirdetés

hirdetés

 

linkajánló

Copyright 2003-2004. FKKE | europeer@np.hu