MAGAZIN
Kezdőlap
Európai Unió
Világnéző
Világgazdaság
Kárpát-medence
Képekben
Generation
 
NEMZETKÖZI TANULMÁNYOK
Tanulmányok
Egyesület
Tanfolyam
Könyvesbolt
Keresés
 
KAPCSOLAT
Fórum
Impresszum

 

VILÁGNÉZŐ

Szétnézhetnek Észak-Koreában

Phenjan betekintést enged atomipari létesíményeibe

2004. január 8.
-Csomán Gábor

Január 2-án dél-koreai forrásokból derült fény arra, hogy Észak-Koreába utazhat egy amerikai delegáció. A hírt a dél-koreai külügyminisztérium képviselője megerősítette az AP hírügynökségnek. A USA Today értesülése szerint a küldöttség január 6-tól 10-ig nézhet szét Észak-Korea legfontosabb atomenergetikai központjában, Yongbyon-ban (Jongbjon). Az amerikai külügyminisztérium a hírre regálva közölte, hogy a phenjani kezdeményezés magánjellegű, az amerikai hivatalos szerveknek nincs közük hozzá.

Ez lesz az első külföldi látogatás Észak-Koreában azóta, hogy Phenjan 2002-ben kiutasította az ENSZ fegyverzetellenőreit, és újraindított atomreaktorait. Még nem tisztázott, hogy pontosan milyen jogosítványokkal rendelkezik delegáció. A korábbi ellenőrzéseknél az észak-koreaiak megtagadták a belépést a Yongbyon-i komplexum nagy részébe, így a szakértők vizsgálatának pontossága megkérdőjelezhető az atomfegyvergyártás központjának tartott városban.

A KÜLDÖTTSÉG TAGJAI

Sig Hecker

A Los Alamos-i nukleáris kutatóközpontot 1985 és 1997 között vezető atomtudós.

Jack Pritchard

A külügyminisztérium korábbi hivatalnoka.

Frank Januzzi

A Szenátus Külügyi Bizottságának rangidős demokrata elnökének tanácsadója

A küldöttségnek tagja lesz az amerikai szenátus két politikai tanácsadója, mellettük helyet kap egy atomtudós, egy Kína szakértő, valamint az amerikai külügyminisztérium egyik korábbi vezetője.

A látogatás engedélyezésével Phenjan azt bizonyítja, hogy kész a fennálló helyzet tárgyalásos úton való megoldására. Ezzel előnyhöz juthat a Dél-Korea, Észak-Korea, Kína, Oroszország, Japán valamint az Egyesült Államok közötti hatoldalú tárgyalásokon. A felek 2002. augusztásában ültek először közös asztalhoz, de konkrét megállapodás nélkül fejezték be a tárgyalásokat, ráadásul a következő találkozó időpontját sem tisztázták. A hírügynökségi források szerint mind a hat ország törekszik a tárgyalások folytatására. A felek azonban megosztottak abból a szempontból, hogy melyek azok a minimális követelmények, amelyek szükségesek a megbeszélések folytatásához. Kína mindenesetre szeretné január 22-e, a kínai holdújév kezdete előtt megtartani a következő fordulót.

Az ősz folyamán Észak-Korea hetekig hangoztatta, hogy fokozza nukleáris programját, és kész demonstrálni nukleáris képességeit. Phenjan októberben meghívott egy amerikai bizottságot Curt Weldon, a képviselőház fegyveres szervezeteit ellenőrző bizottságának alelnökének vezetésével, a Fehár Ház azonban megakadályozta a látogatást. Phenjan decemberben felajánlotta a nukleáris krízis megoldásának első lépéseként, hogy befagyasztja atomfegyverkezési programját, amennyiben az Egyesült Államok ingyen ellátja kőolajjal, gazdasági segítséget nyújt, valamint leveszi Észak-Koreát a terrorizmust támogató országok listájáról. Ezt akkor elutasította az amerikai fél, és közölték: mindaddig ezt teszik, amíg szakértőik a helyszínen meg nem győződnek a nukleáris programok tényleges leállításáról.

A CIA értesüléseit elismerve a koreaik közölték, hogy 8000 darab feldolgozott fűtőelemmel rendelkeznek Yongbyon-ban. Ez a mennyiség körülbelül fél tucat atombomba előállításához is elegendő. A szakértők eltérően ítélik meg azt viszont, hogy a kommunista ország ténylegesen rendelkezik-e már atomfegyverrel. A pesszimisták feltételezése szerint legalább egy bomba birtoklása jó eséllyel feltételezhető.

Az észak-koreai patthelyzet változásának köze lehet ahhoz, hogy az utóbbi hetek folyamán jelentős változások történtek azon országok magatartásában, melyeket az Egyesült Államok a „gonosz tengelyéhez”, illetve a terrorizmust támogató országok közé sorolt.  Líbia bejelentette, hogy felhagy a nukleáris fegyver előállítását célzó törekvéseivel és beengedei az ENSZ fegyverzetellenőreit nukleáris létesítményeibe. Irán beleegyezett, hogy az országban ENSZ ellenőrök vizsgálódjanak, és kijelentette: a jövőbeni atomprogramja kizárólag békés célokat fog szolgálni.

A jövő heti yongbyoni látogatás megfelelő alap lehet a leendő ellenőrzésekhez. Ko Yoo-hwan, szöuli szakértő szerint a mostani látogatáson érdemleges vizsgálatokra nem lesz lehetőség, de ezzel a lépéssel lehetővé válik annak bizonyítására, hogy Phenjan hajlandó külső megfigyelők fogadására, és nyitott a probléma kontsruktív megoldására.

 

 

Copyright 2003-2004. FKKE | europeer@np.hu