MAGAZIN
Kezdőlap
Európai Unió
Világnéző
Világgazdaság
Kárpát-medence
Képekben
Generation
 
NEMZETKÖZI TANULMÁNYOK
Tanulmányok
Egyesület
Tanfolyam
Könyvesbolt
Keresés
 
KAPCSOLAT
Fórum
Impresszum

 

VILÁGNÉZŐ

Élet Fidel Castro után - trópusi peresztrojka

2004. február 18.
-Dömötör Csaba

Rövidesen megkezdődik a „poszt-Castro” időszak? Egyesek szerint igen. Az amerikai gazdasági bojkott alatt roskadozó szigetországban manapság élénkülő ellenzéki mozgolódás tapasztalható. Egyre erősebben vetődik fel a fennálló kommunista berendezkedés megváltoztatásának igénye, azonban, amint az már lenni szokott, a reformok kívánatos mélységéről már megoszlanak a vélemények.  

A minap a kommunista vezetés ellenzékének két legkiemelkedőbb alakja 36 pontból álló reformprogramot hozott nyilvánosságra, „hivatalosan” is jelét adva az egyre nagyobb elégedetlenségnek. Az Elizardo Sanchez és Vladimiro Roca neve által fémjelzett dokumentum elsődleges célja a kubai demokrácia alapjainak lerakása. Még mielőtt azt gondolnánk, hogy a kommunista berendezkedéssel szembenálló ellenzéki erők a politikai paletta jobboldalára helyezik el szervezetüket, ki kell emelnünk, hogy az említett „ellenforradalmárok” egy demokratikusan megválasztott havannai parlamentben – már amennyiben ilyen létezne - szintén a baloldali patkóban kapnának helyet. Amint egy prominens ellenzéki fogalmaz: „modernizációs reformokat akarunk, a társadalomra nehezedő megpróbáltatások nélkül”.

    A 36 pont kidolgozói szerint az egyes ingatlanok a reformok véghezvitele után is a jelenlegi tulajdonosoknál maradnának. Ez utóbbi elképzelés azonban aligha elégíti azon disszidensek igényeit, akik minden tulajdonuktól megfosztva a szigetország elhagyására kényszerültek. Egyes felmérések szerint ezeknek a csoportoknak a száma a mai kubai népesség 20%-át is elérheti. A reformfolyamat elindításának sürgetői – a természetes piaci mechanizmusokkal némiképp ellentétben – a főbb élelmiszerek árát a várható emelkedés helyett egyenesen csökkentenék; eme lépés aligha esne egybe a Világbank és a Nemzetközi Valutaalap által javasolt „tranzíciós recept” forgatókönyvével. Az elképzelés legalábbis furcsa annak fényében, hogy a „kettős gazdaság” már részben most is jelen van a szigetországban, nem utolsósorban a Kubába látogató turisták által hátrahagyott dollármilliók eredményeképpen.

A havannai – és tegyük hozzá: az emigráns - ellenzéki mozgalom akkor kapott új lendületet, amikor 2003 márciusában újabb 75 személyt ítéltek el kubai bíróságok politikai meggyőződésük miatt. Ezzel már több, mint 300 politikai foglyot tartanak nyilván Kubában, amely adattal Havanna világviszonylatban az első helyen áll.

Paradox módon a megújhodás szorgalmazói sem vonták ki magukat a kommunista államgépezet működése alól, hiszen például maga Elizardo Sanchez a havannai egyetemen oktatott marxizmus-leninizmust. Vladimiro Roca kapcsolata a fenálló rendszerrel ennél közvetettebb. Az ő édesapja volt ugyanis a jelenleg is érvényben lévő kubai alkotmány fő kidolgozója.

A tárgyalt „ellenforradalmárokon” kívül számos nemzetközi szervezet is elítélte a politikailag másképp gondolkodók gyakori bebörtönzését Castro országában. Nem is csoda, ha napról-napra kelnek lábra a hírek az ivóvízhiányos börtönökben raboskodó halálos beteg elítéltekről, akik között számos idős korú is akad. Tovább rontják a helyzetet a gyakori éhségsztrájkok és a szintén nem ritka fizikai bántalmazások.

Ami Fidel Castrot illeti, egyre inkább bizonyossá válik a vezető súlyos egészségi állapota. Luis Garzon bogotai főpolgármester nemrégiben úgy nyilatkozott, hogy legutóbbi tárgyalásukon a 77. évében járó Castro „nagyon betegnek látszott és akadozva beszélt”.

Az Egyesült Államok mindenesetre vigyázó szemekkel kíséri a kubai fejleményeket, nem rejtve véka alá azt, hogy déli szomszédjának jövőbeli sorsa – már csak a nagyszámú kubai menekült okán is – nem közömbös számára. Hivatalos források szerint az elnök halála után Washington mihamarabb segélyeket nyújt majd Kubának, megakadályozandó, hogy a lakosság tömegesen átkeljen a Floridai-szoroson.

Ha a tényeket nem is, de az óhajokat mindenképpen kifejezik Roger Noriega amerikai külügyi államtitkár-helyettes szavai. A Castro utáni korszak lehetőségeit vizsgáló washingtoni bizottság elnöki székét is betöltő politikus nemrégiben újságírók előtt kijelentette: „Castro nem fog örökké élni. Demokratikus változások lesznek, demokratikus kormány alakul”. S hogy mi erről magának Fidel Castronak a véleménye? „Idióták csoportja” – hangzott a summás ítélet. A király még a sakktáblán van…


 

hirdetés

 

hirdetés

On
Line
EU

hirdetés

 

linkajánló

Copyright 2003-2004. FKKE | europeer@np.hu