MAGAZIN
Kezdőlap
Európai Unió
Világnéző
Világgazdaság
Kárpát-medence
Képekben
Generation
 
NEMZETKÖZI TANULMÁNYOK
Tanulmányok
Egyesület
Tanfolyam
Könyvesbolt
Keresés
 
KAPCSOLAT
Fórum
Impresszum

 

VILÁGNÉZŐ

Óvatos kivárás Belgrádban

2004. február 9.
-Dömötör Csaba

Valószínűleg jó pár hetet kell várnunk a szerbia-montenegrói kormány megalakultáig, lévén sem a tavaly év végi választásokat megnyerő Szerbiai Radikális Pártnak, sem a Vojislav Kostunica köré csoportosuló reformista erőknek nem sikerült eddig kormányképes koalíciót összekovácsolniuk. Mindenesetre biztató jel, hogy a minap az újonnan megválasztott szerb parlament nyugati orientáltságú politikust választott házelnökké.

    A Szerbiai Demokrata Párt (DSS) frakciójához tartozó új házelnököt – sokadik kísérletre – a Szocialista Párt támogatásával sikerült megszavazni, amely párt voltaképpen a most egy holland börtön vendégszeretetét élvező Slobodan Milosevics pártjának tekinthető. Az igen fontos tisztség betöltése elmozdíthatja a holtpontról a parázs belpolitikai vitát, amelynek lényege gyakorlatilag az, hogy Belgrád milyen irányvonalat vegyen fel a jövőben. Kérdés ez a bel- és külpolitikát tekintve egyaránt.

    Marsicanin számos forrás szerint minden bizonnyal Vojislav Kostunicát jelöli ki miniszterelnöknek, ami azonban önmagában még nem garantálja a nyugati-demokratikus irányultságú kormány létrejöttét. Egy új kabinet hivatalba lépése sokak szerint véget vethet a bizonytalan állapotnak, már csak azért is, mert a mostani átmeneti kormány aligha képes érdemben kezelni az igen súlyosnak ígérkező problémákat. Marsicanin egyébiránt az eleddig szintén betöltetlen szerb ügyvezető elnöki tisztséget is elfoglalja majd.

Természetesen célunk az EU-tagság, de nem az elsőszámú

                        - Tomislav Nikolic, a Szerb Radikális Párt alelnöke

    A szerb politika középtávú jövőjét illetően egyébként számos elképzelés látott napvilágot. A szerb közvélekedés szerint újra a nemzetközi közösség által is elfogadott demokratikus erők ragadhatják meg a kormányrudat. Radikális győzelem ide vagy oda, déli szomszédunk átlagpolgárai „tragédiaként” élték meg Seselj pártjának kiugró választási eredményét, és aggódnak hazájuk ismét romló nemzetközi megítélése miatt. A belgrádi egyetem diákjai lapértesülések szerint ugyanakkor egyre nagyobb számban kívánnak külföldre távozni. A fentiek ellenére gyakran találkozni olyan hangokkal, amelyek szerint igenis be kellene venni az SRS-t a kormányba, elvégre az mégiscsak a legnépszerűbb párt, és egyébként is szalonképesebbé válna, ha meg kellene válnia „örök ellenzéki” szerepétől. Ehhez az elképzeléshez kapcsolódik az a feltételezés is, hogy a radikálisok – mint a kormány tagjai – kudarcot vallanak demagóg ígéreteik teljesítésében, így hamar elolvadhat támogatói bázisuk. A radikális politikusok ugyanakkor már nem feltétlenül elleneznék az ismételt ellenzékbe vonulást. Nem csoda, hiszen mostani sikerüket is annak köszönhetik, hogy a szerb demokratikus pártokat a széthúzás és a civakodás jellemezte, ezt pedig meglehetősen könnyű volt szavakban elítélni és demagóg szólamokkal „megfejelni”.


 

hirdetés

 

hirdetés

On
Line
EU

hirdetés

 

linkajánló

Copyright 2003-2004. FKKE | europeer@np.hu