MAGAZIN
Kezdőlap
Európai Unió
Világnéző
Világgazdaság
Kárpát-medence
Képekben
Generation
 
NEMZETKÖZI TANULMÁNYOK
Tanulmányok
Egyesület
Tanfolyam
Könyvesbolt
Keresés
 
KAPCSOLAT
Fórum
Impresszum
 


web
européer.hu

 

VILÁGGAZDASÁG


Kína és India versenye az energiahordozókért
India az elmúlt hetekben komoly lépéseket tett a világ olaj- és gázkészleteinek lefoglalásában - legalábbis Kínához viszonyított jókora hátrányát tekintve. Mindkét óriás számára létfontosságú az energia-ellátás biztonsága.

 

Acélos Kína
Kína a világ legnagyobb acélfogyasztója, megelőzve az Egyesült Államok és Japán együttes acélszükségletét. A Nemzetközi Vas és Acél Szövetség adatai szerint az idei évben a világtermelés 31 százalékát használják fel az ázsiai országban.

Jubilál a NAFTA
Az Észak-amerikai Szabadkereskedelmi Övezet (NAFTA) idén ünnepeli fennállásának 10. évfordulóját. Az elmúlt tíz év eredményei nem igazolták a NAFTA-val szemben támasztott elvárásokat, ezért a szabadkereskedelmi övezet eszméje mindhárom alapító országban a kritikák kereszttűzébe került.

 

Egekben az olajár!
A kőolaj ára a napokban átlépte a hordónkénti 50 dolláros határt, ami újabb rekordot jelent. Az év eleje óta hatvan százalékos áremelkedés legfőbb oka a világgazdasági fellendülés által táplált túlkereslet.


A japán gazdaság újabb gyengeségeket mutat
A japán gazdaságot már negyedszer sújtja recesszió egy évtizeden belül. Bár igaz, hogy kisebb növekedési periódusokat találunk az elmúlt tíz esztendőt vizsgálva, azonban a gazdaság időszakonként vissza-visszacsúszott a recesszió állapotába.

Válaszút előtt a japán munkaerő-politika
Miközben a japán gazdaság tartós kereslethiánnyal küzd, lassan a kormányzat is kénytelen belátni, hogy a gyorsuló demográfiai visszaesés miatt, munkaerőimport nélkül hosszútávon fenntarthatatlan a gazdaság teljesítménye és növekedése. 

Uniós visszafejlődés
Messzire került az Európai Unió a lisszaboni stratégia megvalósításától. A svájci székhelyű IMD gazdasági kutatóintézet versenyképességi ranglistáján ugyanis az egyes EU tagállamok jelentős visszacsúszása mellett az USA dominanciájának stabilizálása és a távol-keleti térség előretörése figyelhető meg.

A szabadkereskedelem ellenségei
Megvan az amerikai elnökválasztási kampány első nagy vesztese.  A tengerentúli média szerint ugyanis a szabad kereskedelem az első számú felelős az amerikai munkahelyek megszűnéséért. Washingtonban ezért politikai öngyilkossággal ér fel  a Világkereskedelmi Szervezet (WTO) mellett érvelni,  illetve a tőke, a munkaerő és a szolgáltatások szabad mozgását támogató intézkedéseket szorgalmazni.

Nyomás alatt a kínai yüan
Folyamatos nyomás nehezedik a kínai jegybankra a nemzeti valuta árfolyamának kérdésében. Az alulértékelt yüan ugyanis az amerikai elnökválasztási évben feszültségforrássá válhat az USA és Kína kapcsolatában. Így kérdéses, hogy meddig folytatható a yüan erősödését akadályozó monetáris politika, amely a térség összes országát jellemzi.

Argentína változatlanul nem fizet
Argentína 3 milliárd dollárt köteles fizetni a Nemzetközi Pénzügyi Alapnak egy korábbi kölcsön törlesztéseként. Egyes Buenos Aires-i  feltételezések szerint könnyen megeshet, hogy elutasítják a visszafizetést.

A világgazdaság 2003-ban
A világgazdaságot 2003-ban az ellentmondásos folyamatok jellemezték. A gazdaság növekedése és a nemzeti valuta gyengülése, valamint a protekcionista intézkedések megszűntetése és a szabad kereskedelem előmozdítását célzó tárgyalások bukása egyaránt az elmúlt év részét képezték.

EU-USA mélyülő kereskedelmi konfliktus
Egyre jobban kiéleződnek az ellentétek az Európai Unió és az USA közötti kereskedelmi viszonyban. Az Unió március 1-jétől, élve a Világkereskedelmi Szervezet (WTO) által biztosított jogával, 3,2 milliárd euró értékben büntetővámokat vet ki amerikai termékekre.  Az EU így kívánja megtorolni az amerikai exportcégeknek nyújtott versenyellenes adókedvezményeket

Hangsúly a felzárkózáson
A következő költségvetési időszakban jelentősen megnövelné a regionális támogatásra fordítható keretet az Európai Bizottság. A cél egyértelmű, az Unió bővítése után szükséges az új tagállamok elmaradt régióinak gyors felzárkóztatása. A Bizottság javaslata ezenkívül kompromisszumot jelent a támogatástól a bővítés után eleső területek számára is.

Japán: felkelőben a Nap
Ismét fellendülőben a japán gazdaság, ezzel véget érhet a tíz éve tartó deflációs válság. Az elmúlt évekkel ellentétben a mostani növekedés tartósnak bizonyulhat, köszönhetően a japán jegybank rugalmas monetáris politikájának és a cégek radikálisan csökkenő adósságállományának.

Génkezelt termékek az Unióban?
Megváltoztatta álláspontját a génkezelt termékekkel kapcsolatban az Európai Bizottság. A testület által január végén elfogadott javaslat ugyanis engedélyezné genetikailag módosított kukorica importját. Az engedmény feloldhatja az Európa és Amerika között feszülő ellentétet a GM termékek kérdésében.

Az Európai Bizottság visszavág
A tavaly év végi alkotmányozási kudarc után az Európai Bizottság január első felében ismét offenzívába kezdett. A Pénzügyminiszterek Tanácsának novemberi döntését a Bizottság a luxemburgi Európai Bíróságon támadja meg.

Kína - gazdasági kitekintő
 Dél-koreai cégek egyre növekvő aggodalommal szemlélik a kínai befektetők térnyerését hazájukban. Az elmúlt néhány évben Kína agresszívan vetette meg a lábát a koreai piacon, és cégegyesülések, akvizíciók és közvetlen tőkebefektetések útján igyekszik befolyását tovább növelni.

Áldás vagy átok?
Lassan már fel sem tűnik, hogy a dollár újabb és újabb mélypontra süllyed az európai közös valutához képest. Az elmúlt rövid időszakban az euró tizenháromszor állított fel új rekordot az amerikai nemzeti valutával szemben, pedig az amerikai gazdaság gyorsabb ütemben bővül, mint az európai. A gyengülő dollár folyamatos kihívások elé állítja az uniós exportőröket, de az európai gazdaság egészének szempontjából új lehetőségeket jelent.

Németország 2005-ben is megszegheti a stabilitási paktumot
A növekedési és stabilitási paktum deficit kritériumának betartása, azaz az államháztartási hiány 3 százalék alá szorítása 2005-ben, komoly kihívást jelent Németország számára - nyilatkozta Hans Eichel német pénzügyminiszter a Die Welt című lapnak. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a német kormány Uniónak tett ígérete továbbra is érvényben van.

Az orosz gazdaság helyzete
Oroszország ebben az évben imponáló eredményeket mutatott fel a gazdaság terén, ha csak szigorúan a számokat nézzük. Kérdés milyen folyamatok húzódnak meg a statisztikák mögött? Hol tartanak a reformok, elindultak-e egyáltalán? Az oligarchiák elleni küzdelem, hogyan befolyásolja a külföldi befektetőket? Milyen esélyei, illetve korlátai vannak az országnak a területéből adódóan?

Az acélháború vége
Amerika visszavonja az import acéltermékekre kivetett vámokat - jelentette be múlt héten George W. Bush, amerikai elnök. lezárult a már másféléve tartó acélháború az EU és az USA között. Az elnököt valószínűleg kevésbé a szabad kereskedelembe vetett hite, mint inkább a 2004-es amerikai elnökválasztás motiválta a vámok megszűntetésére.

Két és feledik lépcsőfok
Megállapodtak a 2004-es esztendőre tervezett gazdasági reformokról a német kormányoldal és az ellenzéki pártok. A megegyezés sok kompromisszumot tartalmaz mindkét részről, kissé meglepő módon azonban a változtatások jobban tükrözik az ellenzékben ülő CDU-CSU elképzeléseit.

Szociális reformok Nyugat-Európában: Németország
Az elmúlt években folyamatosan hallhatunk híreket arról, hogy a világgazdaság növekedése lelassult, illetve leállt, aminek következtében az eddigieknél határozottabb megszorító lépésekre kényszerülnek a jóléti államok felelős vezetői. Ezek az intézkedések fájdalmasan érintik a társadalmat általában. Elmulasztásuk azonban hosszú távon még nehezebb helyzetbe sodorná az államháztartás kiadásait csökkenteni igyekvő kormányzatokat.

Stabilitási paktum: német tervek
Kész vagyok megvitatni a növekedési és stabilitási paktum kiegészítésével kapcsolatos javaslatokat pénzügyminiszter kollégáimmal – nyilatkozta a német pénzügyminiszter, Hans Eichel, a  Welt am Sonntag című lapnak.

 

hirdetés

 

hirdetés

On
Line
EU

 

hirdetés

Támogassa oldalunkat azzal, hogy ezen a linken keresztül vásárol könyvet!

 

linkajánló

Copyright 2003-2004. FKKE | europeer@np.hu