MAGAZIN
Kezdőlap
Európai Unió
Világnéző
Világgazdaság
Kárpát-medence
Képekben
Generation
 
NEMZETKÖZI TANULMÁNYOK
Tanulmányok
Egyesület
Tanfolyam
Könyvesbolt
Keresés
 
KAPCSOLAT
Fórum
Impresszum

 

VILÁGNÉZŐ

Már csak Bush Kerry ellenfele

2004. feburár 3.
Pichler Balázs

John Kerry lehet George W. Bush jelenlegi elnök kihívója a novemberi elnökválasztáson, miután a massachusettsi szenátor magabiztosan vezeti a demokrata párt elnökjelölési sorozatát. Kerry eddig kilencből hét államban diadalmaskodott az előválasztásokon, ami lehetővé teszi számára, hogy országos kampányát a republikánus elnök elleni harcra koncentrálja. A demokrata jelölt lendületét tovább növeli, hogy Bush elnök népszerűségi indexe a mélypontra süllyedt. 

Kerry kiemelkedően szerepelt a „szuper keddi” választásokon is. Ezen a napon hét államban tartottak egyszerre előválasztásokat a demokraták, és Massachusetts szenátora ötben diadalmaskodni tudott. Ez azt jelenti, hogy az iowai meglepetés győzelem és az elmúlt heti New Hampshire-i fölényes siker után Delaware, Missouri, Arizona, Új-Mexikó és Észak-Dakota delegáltjainak a többsége is Kerry-t támogatja majd a demokrata elnökjelölő konvención. „Szuper kedd” életben tartotta Wesley Clark, nyugalmazott tábornok, reményeit is, aki szoros küzdelemben ugyan, de megszerezte az első helyet Oklahomában. John Edwards szülőföldjén Dél-Carolinában tudott győzni.

Edwardsnak vagy Clarknak azonban kevés az esélye arra, hogy az elnökjelölő konvención megverje Kerry-t. A szenátor ugyanis New Hampshire-i győzelme után stratégiát válthatott, és elkezdhette egyszerre több államra kiterjedő kampányát. Az előválasztási sorozatban a siker sikert szül, így Kerry egyre nagyobb mértékben számíthat anyagi támogatásra, valamint a demokrata szavazók bizalmára. A szavazók és a támogatók ugyanis a mellé a jelölt mellé állnak, akit a leginkább megválaszthatónak tartanak. Az iowai győzelem után Kerry egy hét alatt 1,1 millió dollár támogatáshoz jutott. A pénzügyi források megszerzése, pedig elengedhetetlen országos kampány folytatásához.

Ellenfelei ezzel szemben eddig csak egy-egy államra koncentrálhattak. Edwards esetében ezért kérdéses, hogy a déli államokon kívül is képes lesz-e máshol is győzni. Amennyiben nem, szakértők szerint jó eséllyel pályázhat az alelnöki jelöltségre.  A közvélemény kutatások alapján előzetesen legesélyesebbnek tűnő jelölt, Howard Dean is inkább a koncentrált kampányolást választotta. Miután New Hampshireben második lett, kihagyta a „szuper kedd”-i államokat, és kampányát Michiganre, Washingtonra és Mainre koncentrálta. Ha azonban ezen államok egyikében sem sikerül a hétvégén Deannek nyernie, akkor idő előtt véget érhet a vermonti kormányzó számára az előválasztási sorozat. A demokrata elnökjelöltek tábora a keddi forduló után hétről hat főre csökkent. Joe Liebermann -aki 2000-ben Al Gore alelnökjelöltje volt- ugyanis bejelentette, hogy kiszáll a versenyből, miután eddigi szereplése nem sok esélyt hagyott számára a végső győzelemre.

A republikánus választási stratégia irányítójának, Karl Rovenak minden valószínűséggel a Kerry elleni harcra kell készülnie, ami nem ígérkezik könnyűnek. Egy CNN/USAToday/Gallup felmérés szerint egy Kerry-Bush párharcban a megkérdezettek 53 százaléka a massachusettsi szenátorra, 46 százaléka a jelenlegi elnökre szavazna. Meglepetésre, ugyanebben a felmérésben, John Edwards is egy százalékponttal megelőzi Bush elnököt. A republikánus választási gépezet azonban -a demokratával ellentétben- még nem indult be. A kampány során még lesz idejük hangsúlyozni, hogy Kerry a szenátus egyik leggazdagabb tagja, és ezen felül igazi elitista, akinek nincs sok köze demokraták által képviselt kisemberhez. A szenátor ezzel szemben rámutathat arra, hogy amíg ő kitüntetéssel tért haza Vietnámból, a jelenlegi republikánus vezetés, amely folyamatosan az iraki háború mellett kardoskodott, kollektíven „megúszta” a vietnami háborút.

A republikánusoknak azonban nemcsak a demokrata jelölt okoz fejfájást. Az elnök általános elfogadottság az egy hónappal ezelőtti 60 százalékról 49 százalékra csökkent, a legalacsonyabbra hivatalba lépésének kezdete óta. Ahogy a Szaddam Huszein elfogása decemberben javította Bush elnök mutatóit, úgy most a gazdaságban és az iraki kérdésben jelentkező problémák jelentősen rontották. A Bush által a Kongresszusnak beterjesztett 2005-ös költségvetési tervezet ugyanis rekordösszegű, 521 milliárd dolláros hiánnyal számol, ami az amerikai GDP 4,5 százalékának felel meg. Ezért a költségvetést mind demokrata, mind republikánus oldalról heves kritikák érték. Az iraki tömegpusztító fegyverek hiánya is egyre inkább zavarba hozhatja a kormányzatot. David Kay az iraki vegyi és biológiai programok és fegyverek után kutató amerikai csoport vezetője beszámolójában elismerte, hogy valószínűleg rosszul feltételezték a háború előtt, hogy Szaddam Huszein ezen harcászati eszközökkel  rendelkezik. A republikánusoknak tehát a két fő választási kérdésben – Irak és a gazdaság – rosszul kezdődött az év, és ez -ahogy várható volt- jelentősen csökkentette az elnök támogatottságát.

 

hirdetés

 

hirdetés

On
Line
EU

 
 

hirdetés

 

linkajánló

Copyright 2003-2004. FKKE | europeer@np.hu