MAGAZIN
Kezdőlap
Európai Unió
Világnéző
Világgazdaság
Kárpát-medence
Képekben
Generation
 
NEMZETKÖZI TANULMÁNYOK
Tanulmányok
Egyesület
Tanfolyam
Könyvesbolt
Keresés
 
KAPCSOLAT
Fórum
Impresszum

l

VILÁGNÉZŐ

Új amerikai álom: bevándorlás

2004. január 11.
Européer.hu-összefoglaló - Dömötör Csaba

„Az érvényben lévő törvények nem tükrözik a gazdaság igényeit és az amerikai álom elvárásait” – szögezte le George W. Bush elnök abban a beszédében, amelyben a jelenleg érvényben lévő amerikai bevándorlási törvények megváltoztatására tett javaslatot.

Az amerikai elnök utalt arra, hogy milyen nagy jelentőségük volt a bevándorlóknak az Egyesült Államok XX. századi megerősödésében, és az Egyesült Államok további megnyitását jelentette be a bevándorlók számára. Közölte, megoldást kell találni az országban illegálisan tartózkodó és dolgozó emberek számára is.

    Az elnök elképzelése szerint hároméves egyesült államokbeli munkavállalási engedélyt adnának azoknak a külföldieknek, akiknek olyan állást kínálnak, amelynek a betöltésére amerikai állampolgár nem kapható. A törvény egyben lehetőséget nyújtana az Egyesült Államokban élő 8-12 millió illegális bevándorló egy részének arra, hogy rendezzék jogi helyzetüket: ha munkaadójukkal együtt igazolják a hatóságok előtt, hogy van munkaszerződésük, hároméves munkavállalási engedély kapnak. Ez megóvja őket a kitoloncolás veszélyétől, lejárta után azonban vissza kell utazniuk hazájába.
Az elképzelés részleteinek kidolgozása a kongresszusra vár, de körülötte kemény csaták várhatóak, és nincs sok esély arra, hogy az idei választási évben el is fogadják.

A javaslat bejelentését a közvélemény és egyes sajtóorgánumok alig leplezett szkepticizmussal fogadták. A bevándorlási szabályok könnyítését egyesek egyértelműen olyan lépésnek tartják, amelynek egyetlen célja az ismét fellendülőben lévő gazdaság olcsó munkaerővel történő „finanszírozása”. Nem spórolt a kemény kritikával az International Herald Tribune sem. A globális amerikai lapban David Abraham bevándorlásügyi szakértő arra az álláspontra helyezkedett, hogy a Bush által bejelentett intézkedések voltaképpen azoknak az európai bevándorlást szabályozó modelleknek az amerikai megfelelői, amelyek az öreg kontinensen korábban csődöt mondtak. És mint ilyen, már a kezdetektől kudarcra van ítélve.

Abraham kifejtette, hogy Európában a munkaerő-hiány jellemezte 50-70-es években fölöttébb elfogadott volt a bevándorlás liberális szemléletű szabályozása. „A németek ennek eredményeképpen még mindig nem tudják mit kezdjenek a milliónyi jugoszláv és török vendégmunkással”. A Princetoni Egyetem professzora hangsúlyozta, hogy ezek a vendégmunkások bár nem rendelkeznek állampolgársággal, gyakorlatilag megilletik őket a szociális jogok, így az egészségügyi ellátás, avagy a munkanélküli segély. Nem is nyerhetnek teljes állampolgárságot, ugyanakkor nem is toloncolják őket haza – vélekedett, majd hozzátette: így aligha csoda, hogy nem találunk olyan németet, aki a bevándorlás régi szabályozását visszasírná. Abraham úgy látja: az Egyesült Államokban súlyosabb a helyzet, mivel nem rendelkezik olyan szakszervezetek által is fenntartott szociális védőhálóval, mint az európai államok zöme. A szakértő szerint az új szabályozás hátrányai meghaladják a várható előnyöket. „A vendégmunkások ugyanis nem jó vendégek. Nem akarnak elmenni.” – hangzik a summás vélemény. A kérdést erkölcsi alapon vizsgálva a vezércikk írója kiemeli a Bush elnök által elmondottakat, miszerint Amerika mindig is vendégszerető ország volt; nyitott a tehetség és a világ álmai előtt. Abraham szerint a tervezet legfőbb „bűne” a fentiekkel ellentétben éppen az, hogy egy hároméves munkavállalási engedély révén kihasználja a bevándorlók tehetségét, feláldozva ezzel azok álmait.

 

hirdetés

 

hirdetés

On
Line
EU

 
 

hirdetés

 

linkajánló

Copyright 2003-2004. FKKE | europeer@np.hu