MAGAZIN
Kezdőlap
Európai Unió
Világnéző
Világgazdaság
Kárpát-medence
Képekben
Generation
 
NEMZETKÖZI TANULMÁNYOK
Tanulmányok
Egyesület
Tanfolyam
Könyvesbolt
Keresés
 
KAPCSOLAT
Fórum
Impresszum

 

VILÁGNÉZŐ

Kína-Afrika együttműködés
Összefoglaló a második Kína-Afrika Együttműködési Fórumról

2003. december 26.
-Csomán Gábor

A 2000-ben megrendezett első Kína-Afrika Együttműködési Fórum új kereteket teremtett a résztvevő országok kapcsolatainak. A 2003. december 16-án befejeződött - Addisz-Abebában (Etiópia) megrendezésre került - második fórumon értékelték az eddigi tapasztalatokat.

A Fórum

„Annak érdekében, hogy elősegítsük a gyakorlati együttműködést Kína és Afrika között, a kínai kormány növeli a segítségnyújtást partnerei felé a Kína-Afrika Együttműködési Fórum keretein belül” – mondta hétfőn Wen Jiabao (Ven Csia-pao), kínai miniszterelnök az Etióp fővárosban. A kormányfő kijelentette, hogy a jövőben Kína megnyitja piacait és csökkenti a beviteli vámterheket a kevésbé fejlett afrikai országokból érkező árukkal szemben. Wen Jiabao hozzátette: a kínai tőkebefektetés értékét 33 százalékra emelik az Afrikai Humánerőforás-fejlesztési Alapban, és vállalják 10000 afrikai személy képzését a következő három évben.

Ami eddig nem volt

Turizmus, kultúra

A tervek között említette a kínai miniszterelnök a turisztikai együttműködést - mely keretében egyszerűsítik az afrikaiak beutazását Kínába, valamint kijelölnek afrikai országokat kínai állampolgároknak, mint látogatható országokat. A tervek között szerepel, hogy 2004-ben Kínában megrendeznek egy Kína-Afrika Ifjúsági Fesztivált.

Hadsereg

Decemberben egy 500 fős kínai békefenntartó egység érkezett Libériába, hogy részt vegyen az ENSZ hadműveletekben.

A fórum keretén belül áttekintették az eddigi együttműködést, melynek alapjait korábban a Pekingi Nyilatkozat a Kína-Afrika Együttműködési Fórumról és a Kína-Afrika Együttműködés a Gazdasági és Szociális Fejlődésért dokumentumokban rögzítették.

A felek a következő évek programját a 2004-2006-os cselekvési tervben foglalták össze, mely egyaránt tartalmaz politikai, gazdasági, kereskedelmi és szociális célokat is. A fórum - melynek jelmondata „Barátság, Együttműködés, Fejlődés” -, résztvevői kifejezték törekvéseiket az együttműködésre való határozott törekvésre. A tárgyaló felek megállapították, hogy mindannyian az egyenlőségre és a kölcsönös előnyökre épülő, hosszú távú Kína-Afrika együttműködésben érdekeltek.

A fórummal párhozamosan megrendezésre került, háromnapos Kína-Afrika Üzleti Konferencián a részt vevő országok gazdasági szereplői közvetlen ügyekkel és partnerkereséssel is foglalkozhattak. A Kína és Etiópia társelnökletével zajló konferencia fontosságát jelzik az elmúlt évek statisztikai adatai. Kína Afrikába irányuló kereskedelme az 1991-es 1,44 Mrd dollárról 2002-re 10 Mrd dollárra nőtt.

Elnökök

Az AFP tudósítása szerint Zimbabwe elnöke, Robert Mugabe élesen bírálta a nyugati világot, és háláját fejezte ki a kínai miniszterelnöknek a segítségnyújtásért. Mugabe felhívta a figyelmet napjaink unipoláris világrendjének veszélyeire. Véleménye szerint az Egyesült Államok -Ausztrália, Nagy-Britannia és más nyugat európai országok támogatásával – a demokrácia és az emberi jogok címszavai alatt valójában hegemón világuralmat építenek ki. A Nyugattal szemben, példaként említette Kína törekvéseit és konkrét lépéseit a harmadik világgal való kereskedelmi együttműködésre. Wen, kínai miniszterelnök kifejtette, hogy a világ békéjének stabilizálása nem lehetséges, ha az észak-dél közötti szakadék tovább mélyül. Hangsúlyozta, hogy bár a gazdasági globalizáció számos lehetőséget nyújt az előrelépésre, ennek ellenére számos, korábban ismeretlen problémával is szembeállítja a fejlődő országokat. Meles Zenawi, Etiópia miniszterelnöke beszédében Kínát az afrikai országok igazi barátjaként említette a liberalizálásért folytatott küzdelemben, szemben az európai országok kolonisztikus törekvéseivel. Mozambik miniszterelnöke, Joaquim Chissano – aki jelenleg az Afrikai Unió soros elnöke is -, kifejezte reményét, hogy az afrikai országok mezőgazdasági, egészségügyi, tudományos, kereskedelmi és pénzügyi életében a kínai partnerek fontos szerepet fognak játszani.

 

hirdetés

 

hirdetés

On
Line
EU

hirdetés

 

linkajánló

Copyright 2003-2004. FKKE | europeer@np.hu