MAGAZIN
Kezdőlap
Európai Unió
Világnéző
Világgazdaság
Kárpát-medence
Képekben
Generation
 
NEMZETKÖZI TANULMÁNYOK
Tanulmányok
Egyesület
Tanfolyam
Könyvesbolt
Keresés
 
KAPCSOLAT
Fórum
Impresszum
 


web
européer.hu

 

VILÁGNÉZŐ

Köd Észak-Koreában

2004. szeptember 20.
-Csomán Gábor

Egy dél-koreai műhold négy kilométer átmérőjű gombafelhőt észlelt szeptember 9-én Észak-Korea Kimhyungjik megyéje felett. Az eseményről először beszámoló Yonhap hírügynökség jelentését követően, az áprilisi vonatszerencsétlenség utáni állapotok alakultak ki. A phenjani vezetés egyáltalán nem, vagy csak nagyon kevés információt hozott nyilvánosságra.

Az áprilisi balesetben a Szankei Simbun című japán újság szerint szír mérnökök utaztak egy „nagy méretű szállítmány” kíséretében. Dél-koreai forrásra hivatkozva a lap közölte, hogy a technikusok a Tudományos Kutatások és Tanulmányok Központban (CERS) dolgoztak, amely a szír tömegpusztítófegyver-program központja. Az Észak-Korea és Szíria közti fegyverkereskedelmet több nyugati ország is valószínűnek tartja. Szerintük a közel-keleti állam szállítja a biológiai és vegyi fegyverekhez szükséges anyagokat, míg a kommunista vezetésű ország a rakétatechnológiáját bocsátja áruba. A hivatalos magyarázatban kétkedőket erősítette, hogy a robbanás előtt néhány órával haladt át a Kim Dzsong Il, északi államfőt Kínából hazaszállító vonatszerelvény. Sokan ezért merényletre gyanakodtak.

A tavaszi balesetet követően számos ország azonnal felajánlotta segítségét, köztük Dél-Korea egy millió dolláros gyorssegélyt helyezett kilátásba, de az északi kormány nem járult hozzá a szárazföldi folyosó kiépítéséhez. A Kínából érkező kamionokat azonban beengedték az országba. A hivatalos források szerint a tragédiának 160 halálos áldozata, és 1300 sérültje volt. Ezzel szemben egy helyszínen tartózkodó segélyszervezet munkatársa szerint tizenkét ezernél is magasabb lehet a sebesültek és több száz a halottak száma. A szörnyűségek mellett biztató jelként volt értékelhető, hogy több külföldi szervezet képviselőjét a helyszín közelébe engedték, és a hírügynökségek képeket és tudósításokat készíthettek Rjongcshonban.

A szeptember 9-én éjszaka és másnap hajnal között észlelt gombafelhő keletkezését illetően számos találgatás látott napvilágot, melyeket erősített, hogy a közelben található  az északiak egyik legfontosabb földalatti rakétabázisa. Dél-koreai lapok nukleáris robban(t)ást is valószínűsítettek, azonban ezeket a híreket, mind a szöuli vezetés, mind amerikai források cáfolták. A CIA jelentése szerint elképzelhető, hogy rakéta üzemanyag robbant. Pek Nam Szun, észak-koreai külügyminiszter azt közölte, hogy egy készülő vízerőmű miatt robbantottak fel egy hegyoldalt. Ezt alátámaszthatja, hogy az előző héten az északi tévéadásokban több programot mutattak a tervezett erőműről.

Az áprilisi esethez képest jelentős különbség, hogy sokkal kevesebb információ látott napvilágot. A nemzetközi sajtóban rendre egy négy évvel ezelőtt készült műholdfelvételt közölnek, és a szóvivők nyilatkozatait ismételgetik. Phenjan szeptember 13-án arra tett ígéretet az országban tartózkodó Bill Rammell brit külügyi államtitkárnak, hogy az országban tartózkodó nagykövetek felkereshetik a robbanás helyszínét. Végül brit, német, orosz, lengyel, cseh, mongol és svéd diplomaták látogattak el Samsu járásba, ahol körülbelül 50000 ember dolgozik a vízi erőmű építésén. A külföldiek terepszemléjével egyidőben Rhe Bong-jo szöuli országegyesítési miniszterhelyettes egy sajtótájékoztatón bejelentette, hogy a kémműhold által mutatott gombafelhő valószínűleg természeti jelenség eredménye. A tájékoztatás  szerint a dél-koreai titkosszolgálatok tévedtek. Mindezt úgy is lehet értelmezni, hogy Szöul szándékosan tájékoztatta félre a világot. A KCNA észak-koreai hírügynökség nem győzi hangsúlyozni, hogy a déli szomszéd tiltott nukleáris tevékenységéről igyekszik elterelni a figyelmet.

Közben szeptember 12-én tervezett látogatásra érkezett Phenjanba Li Changchun, magas rangú kínai vezető, aki tolmácsolta Hu Jintao kínai államfő  szavait. Kína szorgalmazza az eddigi tárgyalások folytatását és a kétoldalú kapcsolatok mélyítést. Kim Dzsong Il megerősítette, hogy áprilisi kínai látogatása óta csak erősödött benne az együttműködésre való törekvés. A diplomáciai körmondatok közül kiderül, hogy Peking különleges kapcsolata Kínát megkerülhetetlenné teszi minden Észak-Koreát érintő nemzetközi ügyben. A tavaly augusztusban Dél-Korea, Észak-Korea, Kína, Japán, Oroszország és az Egyesült Államok részvételével megtartott hatoldalú tárgyalások negyedik fordulójára kerül sor a következő héten. A tárgyalások előtt minden gyanús esemény csak növeli a KNDK-ra nehezedő nyomást. Az Egyesült Államok mégsem bírálhatja erőteljesen az északi államot, mert az általa pártfogolt Dél-Korea szeptember elején beismerte, hogy négy évvel ezelőtt uránt dúsított, amelyet nem jelentett be a Nemzetközi Atomenergia Ügynökségnek.

Jelenleg úgy tűnik, a hónap végén megtartják a hatoldalú tárgyalások következő fordulóját, amelyet Phenjan rég nem látott nyugodtsággal várhat. Az Egyesült Államok nagyon visszafogottan nyilatkozik,  Dél-Korea mentegetőzik, Kína pedig készül a házigazda szerepre.
 

Hirdetés

warez2

 

Hirdetés

 

Hirdetés

On
Line
EU

Hirdetés

Copyright 2003-2004. FKKE | europeer@np.hu