MAGAZIN
Kezdőlap
Európai Unió
Világnéző
Világgazdaság
Kárpát-medence
Képekben
Generation
 
NEMZETKÖZI TANULMÁNYOK
Tanulmányok
Egyesület
Tanfolyam
Könyvesbolt
Keresés
 
KAPCSOLAT
Fórum
Impresszum
 


web
européer.hu

 

VILÁGNÉZŐ - HÁTTÉR

Iraki propaganda magyar pornóval

2004. május 10.
-Kiss Kinga

A napokban bombaként robbant a hír, hogy az arab honlapokon megjelenő képek, melyek iraki nőket nemi erőszakban részesítő amerikai katonákat ábrázolnak, valójában amerikai és magyar pornóoldalakról származnak.

A Comité de Défonce de Saddam Hussein En Tunisie oldala (ctdsaddam.i8.com) és az iraki Baath pártot támogató albasrah.net nemcsak az újonnan megjelenő képeket közölték, melyeken amerikai csapatok iraki foglyokat gyaláznak meg, hanem további, állításuk szerint az Abu Ghraib börtönben készülteket. A képek azt mutatják, hogy amerikai katonák fegyverrel kényszerítve áldozataikat csoportosan erőszakolnak meg iraki nőket.

A tunéziai weboldal e képeket a valóságnak teljesen megfelelőnek, tisztának és „szerkesztetlennek” írja le, míg az albasrah.net- indikálva, hogy a képeket e-mailben kapták, és szereztek tudomást az amerikaiak kegyetlenségéről- az „Abu Gharib börtön lakói” címmel „futtatták” a fényképeket.

Az amerikai worldnetdaily.com (WND) e témára irányuló kutatásai révén feltárta a képek eredetét, így derült ki, hogy az amerikai "Iraq Babes," és a magyar "Sex in War" pornó weboldal áll e botrány mögött. Mindkét oldalon igen erőszakos, agresszív keménypornóval van a nézőnek dolga, melyekben pornószínésznők alakítják iraki nőket. Az Egyesült Államokban Linda MacNew néven (MacNew Enterprise) bejegyzett „Iraq Babes” (iraqbabes.com) jelenleg nem működő oldal 2003 áprilisában alakult, míg a „Sex in War”-ot (sexinwar.com) 2003 májusában jegyeztette be egy magyar cég, a budapesti Activ Studio Kft.

MacNew megköszönte a tudomására juttatott híreket és azt nyilatkozta a WND-nek, ő nem is sejtette, hogy a képek anti-koalíciós propagandára lettek felhasználva. Amikor azonban az oldal tulajdonosának kilétéről kérdezte a WND, csak ennyit mondott: „ Ezt nem tehetem közzé”. A WND-nek azóta nem kapott választ arról, hogy a Comité de Défonce de Saddam Hussein és az albashrah.net eltávolítja-e a képeket a weboldalukról, és így bevallja-e azok hamisságát, vagy sem.

A pornóipar az elmúlt néhány évben nagyon is fellendült hazánkban. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint a Pornó Oscar díj átadás, melyen tavaly magyar színésznő vitte a pálmát. A verseny lényege, hogy a szereplők, rendezők és egyéb munkatársak különböző kategóriában mérjék össze tehetségüket, akárcsak bármely „rendes” színészi díjátadásnál. Különböző kategória pedig van bőven. Az érdeklődő könnyen hozzáférhet bármely extrém, keménypornóhoz, mind film, mind fénykép formájában. A magyar sexipar tehát virágzik, egyre több lány dönt úgy, hogy továbbtanulás mellett - de legtöbbször helyett- a testével keresi kenyerét, hiszen nemcsak a jó kereseti lehetőség vonzza, hanem a folyamatosan, minden médiacsatornából „szajkózott” tolerancia és a másik feltétel nélküli elfogadása, melyet leginkább a napi talk-showk sugároznak. Amíg tehát régen a sex és pornóipar illetve annak szereplői a társadalom szégyenfoltjának számítottak, ma már ünnepelt sztárok, tevékenységük munkának, valódi foglalkozásnak számít, és büszke rájuk a haza, ha ezért még díjat is nyernek.

Ilyen körülmények között tehát nem meglepő, hogy a magyar lányok „bevállalják” az extrém szexet és igent mondanak az iraki nőket megerőszakoló katonákról szóló pornófilmekben való részvételre. Ez egy igen egyszerű tranzakció: a „színésznők” végzik a dolgukat cserébe pedig pénzt kapnak.

Az abu gharibi börtönbéli erőszakról szóló képek nagyon sok embert felbőszítettek úgy az arab világban, mint az Egyesült Államokban- világította meg az Iraki Kormányzó Bizottság. Ez az eset azonban korántsem jelenti azt, hogy az iraki nőket egyáltalán nem fenyegetné veszély ezen a téren. Sőt. A történelem során gyakran megesett, hogy a katonák a fogolyként tartott nőkön erőszakot követtek el. Önmagáért beszél az a tény, hogy az elmúlt két évben a hadseregben legalább 112 nő jelentette Irakban és Afganisztánban, hogy az ott állomásozó amerikai katonák szexuálisan zaklatták őket. Szakértők szerint a bejelentett erőszakos cselekedetek csak a meglévő esetek 16 százaléka (National Victim Center, azaz Nemzeti Áldozati Központ). E gondolat mentén haladva elképzelhető, hogy csupán az elmúlt két év leforgása alatt mintegy 700, vagy annál több nőt zaklattak és gyaláztak meg az amerikai békefenntartó katonák.


 

Hirdetés

 

Hirdetés

On
Line
EU

 

Hirdetés

Copyright 2003-2004. FKKE | europeer@np.hu