MAGAZIN
Kezdőlap
Európai Unió
Világnéző
Világgazdaság
Kárpát-medence
Képekben
Generation
 
NEMZETKÖZI TANULMÁNYOK
Tanulmányok
Egyesület
Tanfolyam
Könyvesbolt
Keresés
 
KAPCSOLAT
Fórum
Impresszum

 

VILÁGNÉZŐ

Az új grúz elnök: Szaakasvili

2004. január 15.
-Gál Tamás

2004. január 5-én a grúz Központ Választási Bizottság elnöke, Zurab Csiaberasvili bejelentette, hogy az elnökválasztásokat elsöprő fölénnyel Mihail Szaakasvili nyerte. Az új grúz elnök a voksok 96 százalékát szerezte meg. Mind az ország, mind pedig a külföld nagy várakozással tekint az új elnök felé. Az EBESZ megfigyelőinek vezetője, Bruce George szerint komoly előrelépés történt a demokrácia irányába, jóllehet voltak kisebb szabálytalanságok is, de ezek nem befolyásolták érdemben a szavazás eredményét.

A végeredmény már a választások előtt borítékolható volt, hiszen a közvélemény kutatások szerint magasan vezetett Szaakasvili. A második legtöbb szavazatott Tejmur Sasiasvili kapta, ám ez a voksok alig több mint 1 százalékát jelenti. Így a győzelem elvitathatatlan, még akkor is, ha egyesek a választói névjegyzék pontatlan összeállításával vádolnak. Erre Csiaberasvili szerint az a magyarázat, hogy Sevardnadze elnöksége alatt nem léteztek pontos listák, hiszen rengeteg szavazópolgár politikai okokból kimaradt eddig. Ilyen rövid idő alatt nem tudták a hiányosságokat teljesen pótolni.

A választás véget ért, ám kérdés, hogy az ország hányatott sorsa véget ér-e? Az ország állapota finoman szólva is válságos: a gazdaság csődben van és az ország fizikai értelemben is megosztott. A 90-es évek óta csak papíron Grúziához tartozó Abháziában és Dél-Oszétiában például nem is volt szavazás. Az ezen területek reintegrálására tett kísérlet könnyen háborús helyzethez vezethet. Az általános szegénység szinte törvényszerűen termelte ki a korrupciót és a bűnözést. Ezek visszaszorítása kulcsfontosságú lesz Szaakasvili számára - mondta David Darcsiasvili a Kaukázusi Intézet a Békéért, Demokráciáért és Fejlődésért igazgatója. Mivel csak így tudja majd biztosítani, hogy a jövőre már működő Baku – Tbliszi – Dzsejban olajvezeték tranzit díja valóban befolyjon az államkincstárba. Ez a díj lehet a kis grúz állam egyetlen biztos bevételi forrása az elkövetkező időszakban. Az emberek egyenlőre vakon követik az új elnököt, így talán a kevésbé népszerű intézkedéseit is támogatni fogják a felemelkedés érdekében.

A külföld, különösen az Európai Unió nagy várakozással tekint Szaakasvilire, mivel elődjével is jó kapcsolatokat ápoltak. E kép kialakításában nagy szerepet játszott/játszik Németország, aki mindmáig hálás Sevardnadzénak az ország újjáegyesítésében játszott szerepéért. Európa csendesen tudomásul vette a 2003. novemberi  történéseket, ellentétben az USA-val, aki végig támogatta azt. Grúzia az Egyesült Államok legjelentősebb partnere a térségben. Szaakasvili első hivatalos útja a davosi Világgazdasági Fórumra vezetett, ahol kitüntető figyelmet kapott, no nem a gazdasági, hanem a politikai történések miatt. A grúz elnök megköszönte az amerikaiak támogatását, és arra bíztatta az EU tagjait, hogy bátran fűzzék szorosabbra kapcsolataikat országával.

Szaakasvili beszélt a Moszkvához fűződő viszonyról is. Az új elnök bejelentette: februárban az orosz fővárosba látogat, hogy tárgyaljon Vlagyimir Putyin elnökkel. Felhívta a figyelmet arra is, hogy korrekt gazdasági kapcsolatok kiépítésére törekszik és reméli, hogy az ország energiaellátását nem fogják befolyásolni a politikai indíttatású lépések.         


 

hirdetés

 

hirdetés

On
Line
EU

hirdetés

 

linkajánló

Copyright 2003-2004. FKKE | europeer@np.hu