MAGAZIN
Kezdőlap
Európai Unió
Világnéző
Világgazdaság
Kárpát-medence
Képekben
Generation
 
NEMZETKÖZI TANULMÁNYOK
Tanulmányok
Egyesület
Tanfolyam
Könyvesbolt
Keresés
 
KAPCSOLAT
Fórum
Impresszum

 

VILÁGNÉZŐ

Közel-Kelet: A béke keresése (III.)

A „virtuális” béketerv

2004. január 11.
-Nagy Levente

(Előző rész:Az Útiterv)

A Közel-Keleten 2003-ban sem sikerült békét teremteni. A több mint három éve tartó palesztin felkelés tovább szedi áldozatait. - Miért folyok a harc? Mik ennek a harcnak az okai? Mikor lesz végre béke az izraeliek és a palesztinok között? - Áttekintés a 2000. szeptemberében kitört második intifádáról és a megoldások kereséséről.

A svájci kormányzat által a háttérből erősen támogatva 2003. októberének elején a Holt-tengernél találkoztak palesztinok és izraeliek, hogy létrehozzanak egy béketerv-modellt, ami ezután genfi béketervezet néven került be a köztudatba. Mindkét fél részéről olyan korábbi tárgyalók vettek részt a találkozón, akik az utóbbi években ellenzékben politizálnak hazájukban. Ám nem csak ezért van nagy jelentősége ennek a mind a palesztinok, mind pedig Izrael számára reális megoldásokat tartalmazó dokumentumnak.

A terv megvalósulása esetén a nagyobb kompromisszumot a palesztinok tennék, hiszen feladnák a menekültek izraeli visszatérésének lehetőségét – cserébe viszont a saját államukba térhetnének majd vissza. Ez alól kivételt képezne egy - Izrael által meghatározott létszámú – kisebb csoport, amelynek tagjai Izrael területén található otthonukba térnének vissza.

Az önálló palesztin állam visszakapná az 1967-es háborúban megszállt területek 97,5%-át és – két Jeruzsálem közelében található, valamint 12 kelet-jeruzsálemi kivételével - a zsidó telepeket is felszámolnák, több mint 110 ezer telepest kiköltöztetve.

Az egyik legkényesebb kérdésben, a vallási szent helyeket illetően még Bill Clinton, korábbi amerikai elnök tervét követték, azaz a zsidó szent helyek izraeli, a mohamedánok szent helyei pedig palesztin ellenőrzés alá kerülnének. A Templom-hegy ennek megfelelően a születő palesztin állam, a Siratófal, valamint a jeruzsálemi óváros nagyobb része pedig Izrael területének lenne része – ez az izraeliek talán legnagyobb engedménye a tervezetben.

A virtuális béketervet nem fogadták nagy örömmel a két fél hivatalban lévő vezetői sem. Ariel Saron izraeli miniszterelnök elítélte és elutasította a kezdeményezést, felelőtlennek bélyegezve azt egy olyan időszakban, amikor a terror elleni küzdelem folyik. A korábbi miniszterelnök, a Munkapárti Ehud Barak is hasonlóan nyilatkozott, míg Simon Peresz megfelelő tárgyalási alapnak minősítette a megállapodás-tervezetet. Jasszer Arafat hangsúlyozta, hogy a terv nem tükrözi a hivatalos palesztin célokat.

Meg kell jegyezni ugyanakkor, hogy ez a terv nem sokban tér el a 2000-ben Camp Davidben Arafat által el nem fogadott javaslattól.

Ez a tervezet valóban olyan kompromisszumokat tartalmaz, amelyekről mindeddig még szó sem volt, ugyanakkor be kell látni, hogy megvalósulásához radikális szemléletváltásra lenne szükség a két tárgyalófél hozzáállásában. Az azonban reményre ad okot, hogy mindkét oldalon vannak olyanok, akik képesek reálisan, saját és mások érdekeit, értékeit is szem előtt tartva politizálni.

(Következő rész: Jasszer Arafat – terrorista vagy politikus?)


 

hirdetés

 

hirdetés

On
Line
EU

hirdetés

 

linkajánló

Copyright 2003-2004. FKKE | europeer@np.hu