MAGAZIN
Kezdőlap
Európai Unió
Világnéző
Világgazdaság
Kárpát-medence
Képekben
Generation
 
NEMZETKÖZI TANULMÁNYOK
Tanulmányok
Egyesület
Tanfolyam
Könyvesbolt
Keresés
 
KAPCSOLAT
Fórum
Impresszum

 

VILÁGNÉZŐ

Rasszizmus Oroszországban

2004. március 19.
-Veszteg Csilla

A demokratikus Oroszországban egyre jobban erősödik és terjed az antiszemitizmus és a rasszizmus – állítják a társadalomkutatók. Ezt látszik igazolni több felmérés is, melyek szerint a lakosságnak közel a fele úgy véli, hogy ”Oroszország az oroszoké.”

A rendszerváltást megelőzően még hallani sem lehetett faji indíttatású támadásokról, mára azonban szinte mindennapossá váltak az idegenek elleni atrocitások.

Több nagyvárosában rendszeresen gyaláznak meg zsinagógákat, támadnak meg ázsiai és afrikai diákokat vagy egyszerű turistákat. Az ilyen erőszakos jellegű támadások évente 30 ember halálát okozzák.

Ezeket a jelenségek egyre inkább megpróbálják elhallgatni a közvélemény elől. A hatóságok igyekeznek úgy tenni, mintha az ilyen esetek nem is léteznének, de a támadások néha már olyan méretet öltenek, hogy azt már lehetetlen eltusolni. Sokszor az áldozatok nem mernek elmenni a rendőrségre, de több esetben megtörtént a feljelentés, a rendőrség azonban nem indított nyomozást az ügyben. Gyakori az is, hogy a rasszista támadásokat egyszerű huliganizmusnak állítják be, amelyért sokkal kisebb büntetési tétel jár.

A társadalmi elégedetlenségek hátterében főleg gazdasági okok állnak. A szegénység, az alulfizetettség, a munkanélküliség, mind- mind hozzájárul az életszínvonal romlásához, mely az emberekben haragot és dühöt szül, főleg a külföldiekkel szemben. Ez pedig könnyen szolgál táptalajul a szélsőséges ideológiák és szervezeteik számára. A külföldiek elleni támadások döntő többségét szkinheadek és neonácik hajtják végre, akiknek a számát mintegy 50 ezer főre becsülik. Táborukat főleg fiatalok alkotják, akik rendezetlen családi körülmények közt élnek és legtöbbjük szakképzetlen. Csoportjaik ugyanolyan jól szervezettek, mint nyugat-európai társaiké, de sokkal többet foglalkoznak ideológiai kérdésekkel.

Vlagyimir Zsirinovszkij, aki a szélsőjobboldali Liberális Demokrata Párt (LDPR) vezetője, az utóbbi években egyre inkább növekvő szavazótábort tudhat maga mögött. Nyugtalanításra adhat okot, hogy támogatói főként az ellenszavazók köréből kerülnek ki, akik a más politikai pártokkal elégedetlenek. A szélsőséges politikus nézetei között központi helyen szerepel az Oroszország elleni nemzetközi összeesküvés-elmélet. Eszerint hazájának ellensége  napjainkban az USA, Kína, Törökország és a NATO. Elképzelései szerint a világot észak–déli irányban új érdekszférákra kellene osztani a nagyhatalmak között. Úgy véli, hogy Oroszország lerohanhatná déli szomszédait, megteremtve ezzel a régió stabilitását. Zsirinovszkij azzal is fenyegeti az USA-t, hogy visszaveszi régen eladott területét, Alaszkát. Japán ellen nukleáris támadást hajtana végre, Németországot pedig radioaktív hulladékkal szennyezné.

Az érezhető idegenellenesség ellen Vlagyimir Putyin elnök is fellépett, amikor aláírta a politikai szélsőségek visszaszorítását célzó törvényt. E szerint törvényen kívül helyezik a rasszista propagandát, megtiltják a náci szimbólumok használatát és a különféle nem hivatalos fegyveres csoportok megalakítását, valamint bírói döntéssel betilthatóvá válnak a szélsőséges pártok és szervezetek is, amelyek a hatalom erőszakos megszerzésére törekednek.

Az orosz politikusok egy része szerint a törvény alkalmatlan a szélsőségesek megfékezésére, szerintük ugyanis az nem elég elrettentő hatású. Emberjogi szervezetek kritikája szerint túlzottan kiszélesíti a titkosszolgálatok jogkörét és így a mindenkori hatalom akár arra is felhasználhatja, hogy ellehetetlenítse politikai ellenfeleit.

Az államfői intézkedés azonban még nem hozta meg a várt hatást, de bizonyos kedvező elmozdulás már tapasztalható. A rendőrség és az ügyészség már több vádat emelt rasszizmus miatt, de az ítéletek továbbra sem olyan elrettentők, mint azt a törvény lehetővé tenné.


 

hirdetés

 

hirdetés

On
Line
EU

hirdetés

 

linkajánló

Copyright 2003-2004. FKKE | europeer@np.hu