MAGAZIN
Kezdőlap
Európai Unió
Világnéző
Világgazdaság
Kárpát-medence
Képekben
Generation
 
NEMZETKÖZI TANULMÁNYOK
Tanulmányok
Egyesület
Tanfolyam
Könyvesbolt
Keresés
 
KAPCSOLAT
Fórum
Impresszum
 


web
européer.hu

 

VILÁGNÉZŐ

Hatalomváltás Ecuadorban

2005. május 9.
-Paczuk Miklós

Újabb tüntetés és azt követő hatalomváltás a világban, a helyszín ezúttal Dél-Amerika, az Andok-régióbeli Ecuador. Április 20-án a kongresszus egyöntetű szavazással távolította el posztjáról Lucio Guttiérez elnököt. Vajon ki tudja-e tölteni az azóta már be is iktatott utód, Alfredo Palació a 2007 januárjáig tartó ciklust, amikor is újabb választások lesznek? A statisztika szerint nem, hiszen a politikai instabilitás tradicionális tényező Ecuadorban (hét elnök 1996 óta, közülük hármat erőszakosan távolítottak el hatalmukból).

A korrupcióellenes, populista baloldali Guttiérez 2000-ben ezredesként segédkezett az akkori elnök, Jamil Mahuad megbuktatásában, illetve az akkor elnökhelyettes Gustavo Noboa hatalomra juttatásában. Guttierezt akkor 4 hónapra börtönbe zárták, majd eltávolították a hadseregből. 2002 novemberében nyerte meg a választásokat, főként szegényeket támogató programja segítségével. Ebben fontos szerepe volt az Ecuador 12,5 milliós lakosságának több mint 75%-át kitevő indiánoknak, akiket vezetőik Guttierez támogatására szólítottak fel. Jelentős mértékben esett népszerűsége, amikor a Nemzetközi Valutaalap (IMF) útmutatását követve gazdasági megszorító intézkedéseket helyezett kilátásba, illetve támogatást nyújtott a kolumbiai lázadók és drogbárók ellen harcoló bogotái kormányerőknek. Emellett korrupcióval és nepotizmussal is megvádolták belső környezetét.

2004 decemberében Guttiérez hatalma megerősítése érdekében a képviselőház segítségével (ahol persze hívei voltak többségben) lecserélte a Legfelsőbb Bíróság tagjait. Úgy vélte, hogy a bírók az ellenzék számára hoznak kedvező döntéseket. Idén a bírák váratlanul felmentették a korrupciós vádak alól a magát őrültnek tituláló Abdalá Bucaram egykori elnököt, aki így hazatérhetett, rögtön biztosítva Guttiérezt hívei támogatásáról. Az ecuadori igazságszolgáltatás idei „meglepetése” és Guttiérez azon döntése, hogy megszünteti a Legfelsőbb Bíróságot, kiváltotta az ellenzék és több száz ember haragját, akik az utcákra vonultak. Április 15-én az elnök rendkívüli állapotot vezetett be, melyet másnap reggel vissza is vont. De ezzel sem csökkent a tüntetők haragja, akik továbbra is követelték a diktatórikus eszközökkel kormányzó Guttiérez lemondását.

Április 20-án reggel a 100 fős ecuadori Kongresszusban bizalmi szavazást tartottak Guttiérezről, akit 62-0 arányban felmentették elnöki pozíciójából, ezzel elősegítve a krízishelyzet megszünését. Az új elnök Alfredo Palació, a 66 éves kardiológus lett, aki elődje hatalmát korábban hónapokon keresztül egy „diktatórikus betegséghez” hasonlította, mely megfertőzi a népet. Palació elrendelte a megbuktatott elnök letartóztatását.

Leváltását követően Lució, akitől a hadsereg is megvonta támogatását, rögtön elhagyta az elnöki palotát és az ecuadori Brazil Nagykövetségre menekült, melyet tüntetők hada vett körbe, követelve Guttiérez átadását a hatóságoknak. A brazil külügyminisztérium még aznap éjszaka közleményt adott ki, miszerint a bukott ecuadori elnök politikai menedéket kért, így a rendőrség feloszlatta a tömeget, és Guttiérez Brazíliába menekülhetett.

Múlt héten Palació ígéretet tett arra, hogy népszavazást írnak ki az alkotmány módosítására, illetve közölte, hogy Guttiérez mandátumának eredeti lejárati idejéig, 2007-ig elnök kíván maradni, és nem támogatja az előrehozott választások kiírását. Ezzel egyidőben az Amerikai Államok Szervezetének (OAS) diplomatái érkeztek 4 napos látogatásra Ecuadorba. Ahogy Alberto Borea, perui nagykövet, a nemzetközi delegáció egyik irányítója közölte, célnak tekintik az ecuadori demokratikus jogrend megerősítését. A magánszféra, a katolikus egyház, a szakszervezetek képviselőivel találkoztak, hogy megvitassák az ecuadori konszolidációs folyamat menetét, illetve lehetőségeit.

Az OAS egyúttal magyarázatot követelt Guttierez eltávolításának körülményeire. Nyilatkozatuk szerint, ami Ecuadorban történt, az valahol a demokrácia és a forradalom határmezsgyéjén helyezkedik el.
 

Hirdetés

warez2

 

Hirdetés

 

Hirdetés

On
Line
EU

Hirdetés

Copyright 2003-2004. FKKE | europeer@np.hu