MAGAZIN
Kezdőlap
Európai Unió
Világnéző
Világgazdaság
Kárpát-medence
Képekben
Generation
 
NEMZETKÖZI TANULMÁNYOK
Tanulmányok
Egyesület
Tanfolyam
Könyvesbolt
Keresés
 
KAPCSOLAT
Fórum
Impresszum

 

VILÁGNÉZŐ

Halálos ítélet a japán szektavezérre

2004. március 1.
-Nándori Tamás

Tokióban pénteken ítéletet hirdettek Sókó Aszahara, az Oum Sinrikjó szekta vezetőjének ügyében. (Oum szanszkrit szó, a pusztítás és a teremtés erőit jelenti az univerzumban, sinrikjó: a legfelsőbb igazság tanítása.) Ez a szervezet követte el 1995. márciusában azt a hírhedt ideggáztámadást a tokiói metróban, amely 12 ember halálát és több ezer ember tartós sérülését és rokkantságát okozta, megrengetve a japánok hazájuk biztonságába vetett hitét.

Sókó Aszahara (eredeti nevén Csizuo Macumoto) akupunktúrás klinikát működtetett, majd különböző gyógyhatású italokkal is kereskedett. A majdnem teljesen vak, most szakállas, vállig érő hajú 48 éves férfi 1984-ben megalapította a kezdetben 15 tagú Oum Sinszen no Kai nevű jóga klubját, amely idővel nemzetközivé terebélyesedett. Miután a Himalájában a buddhizmust és a hinduizmust tanulmányozta, 1989. augusztusában Oum Sinrikjónak keresztelte át szervezetét. A Fuji-hegy lábánál lévő közössége anyagi forrásait többségében tagjainak vagyonából szerezte. Világvége jóslatát egy 2006-os amerikai támadás víziójával egészítette ki, mondván, képes a jövőbe utazni. A guru politikai ambíciói közé tartozott, egy „Oum-állam” létrehozása. Miután a választásokon vereséget szenvedett, a szekta radikalizálódni kezdett. Így született meg a gáztámadás ötlete, amivel elpusztították volna egész Tokiót és vele a japán államapparátust.

Kezdetét a rémtettek sorozata. 1994-ben Macumotoban (Nagano prefektúra) 7 embert öltek meg szarin gázzal, hogy teszteljék a mérget. A helyszín kiválasztásában az döntött, hogy ott egyes lakosok tulajdonjogi vitába keveredtek a szektával. Aszaharát bűnösnek találták Szakamoto Cucumi és családjának lemészárlásában is. Az ügyvéd a szülők kérésére segített a szektából kilépőknek, akiknek élete veszélybe került. A hatóságok viszont dacára a korábban a szekta ellen felmerülő vádakra csak az 1995-ben a tokiói metróban elkövetett, a legnagyobb terrortámadása után figyeltek fel rá. Rövidesen kiderült, legalább tízezer tagja van.

Nyolc éve tartó per végére tett pontot a pénteki halálos ítélet. Csizuo Macumotot, mint a terrortámadás és más bűncselekmények értelmi szerzőjét huszonhét ember halála (13 alkalom) miatt és több ezer ember sérülését okozó cselekmény kitervelésében találták bűnösnek. A Tokiói kerületi bíróság elnöklő bírája, Ogava Sódzsi négy órás ítéletében felsorolta Aszahara parancsára elkövetett rémtetteket és hangsúlyozta a szekta cselekményeinek és terveinek kiemelt társadalmi veszélyességét. Ez idő alatt nyolc őr tartotta állva a vádlottat, aki nem volt hajlandó felállni a tárgyaláson. A védelem arra építette érveit, hogy a cselekményeket Aszahara követői önállóan követték el. Utóbbiak közül egyébként 11 társát halálra, hat másikat életfogytiglani börtönbüntetésre ítéltek. A verdikt még nem jogerős, a kijelölt védők fellebbezni fognak. A szervezet ma is létezik Aleph néven, bár igyekszik elhatárolni magát a terrorcselekményektől.


 

hirdetés

 

hirdetés

On
Line
EU

hirdetés

 

linkajánló

Copyright 2003-2004. FKKE | europeer@np.hu