MAGAZIN
Kezdőlap
Európai Unió
Világnéző
Világgazdaság
Kárpát-medence
Képekben
Generation
 
NEMZETKÖZI TANULMÁNYOK
Tanulmányok
Egyesület
Tanfolyam
Könyvesbolt
Keresés
 
KAPCSOLAT
Fórum
Impresszum
 
 
 


web
européer.hu

 

VILÁGNÉZŐ

Elnökválasztási előkészületek Afganisztánban

2004. október 4.
-Nagy Levente

Afganisztán választások előtt áll. Először az ország történetében nyugati értékek szerinti szabad elnökválasztás lesz az október 9-én sorra kerülő esemény. De mégis mennyire lesz szabad? Kik a jelöltek, az esélyesek? El lehet-e venni az Egyesült Államok által favorizált Hamid Karzai ideiglenes államfőtől a győzelmet, vagy továbbra is az amerikai akarat érvényesülésének letéteményese ül majd az elnöki székben?

Az idén januárban életbe lépett afgán alkotmány szerint az elnököt közvetlenül választja meg a nép. Az a sokaság, amiről 9 hónapja még jóformán semmit sem tudtunk. A választók regisztrálása lassan haladt, nem csak az adminisztráció gyakorlatlansága, hanem a tálib harcosok véres akciói miatt is. Mostanra a kabuli híradások szerint sikerült összeírni a választásra jogosultak mintegy 10 milliós tömegét – ez az első ilyen jellegű összesítés a viharos történelmet megélt országban. Több jelölt, akik között Junus Kanuni a leghangosabb, azonban nincs meggyőződve a választók körének teljességéről, ezért fel is emelték hangjukat az elmúlt napokban. A választás manipulálásának szándékát azonban eddig senkinek sem sikerült bizonyítani.

Hamid Karzai ideiglenes elnök mellett többen is esélyesként szállnak harcba a pozícióért. (Mindemellett rendkívül meglepő lenne, ha nem Karzai nyerné a választást.) A hatalmon lévő elnök kampányát a fenyegetettség érzésére is alapozza, mondván, az ország számára a hadurak és nem a terrorizmus jelenti a legnagyobb fenyegetést.

A fentebb említett Kanuni korábban oktatási miniszter volt, aki az Északi Szövetség egyik vezetőjeként tevékeny szerepet játszott a tálib rezsim bukásában. Erre hivatkozik választási kampányában is. Szerinte épp itt az ideje, hogy azok is részesüljenek a hatalomból, akik annak idején segítettek visszaszerezni azt. Indulásával Kauni komoly rést is ütött Karzai elnök köreiben, hiszen megoszthatja a támogatókat – ezzel esetleg egy harmadik jelöltet segítve győzelemhez.

A nevető harmadik pedig Abdul Rashid Dostum, az egyik legbefolyásosabb afgán hadúr lehet. Az üzbég származású tábornok is komoly részt vállalt a korábbi szélsőséges vezetés elűzéséből, mindemellett pedig felismerte, hogy el kell fogadnia bizonyos demokratikus játékszabályokat befolyása megőrzése érdekében – ennek megfelelően aktív résztvevője (volt) a fegyver-beszolgáltatási kampányoknak. Azoknak a kampányoknak, amelyek továbbra is csak lassan, nehézkesen haladnak.

Természetesen nem csak három jelölt van. Összesen húsz személy jelentette be indulási szándékát a megadott határidőig – köztük egy nő is, Dr. Massouda Jalal, akinek azonban várhatóan elég nehéz lesz szavazatokat szerezni. A jelöltekben van egy, a világ számára rendkívül fontos közös nevező is: mindannyian egységes, mérsékelt, iszlám Afganisztánt szeretnének felépíteni. 

Mi vezethet mégis a jelenlegi nyíltan amerika-barát elnök bukásához? Talán épp az, hogy ennyire nyíltan kiáll az Egyesült Államok és politikája mellett; talán az is, hogy az újjáépítés továbbra is csigatempóban halad. Tény, Afganisztán megnyugodni látszik, azonban a Kabulban székelő kormányzatnak továbbra sem ér el elég távolra a keze, hiszen az ország nagy részén még mindig a törzsi szerveződés, valamint a magánseregek által „erősített” hadurak akarata érvényesül. Júniusban ugyan sikerült Karzainak néhány helyi vezetőt rávennie, hogy visszavonuljon a fegyveres csapatok éléről, azonban ez csak úgy sikerült, hogy ezzel együtt a körzetükben fontos közigazgatási pozíciót adományozott nekik cserébe – tehát a vezetők csapataik közelében maradtak, felügyeleti jogkörüket gyakorlatilag továbbra is élvezik. Az afgán nemzeti hadsereg létszáma továbbra is alig haladja meg a nyolcezer főt, ami a magánseregek létszámához (összesen még mindig majdnem százötven ezer fő) viszonyítva elenyésző szám. A helyi katonai vezetők szabadon terrorizálják a lakosságot, ellenállnak a központi kormány utasításainak, ezzel is nehezítve az újjáépítést. Mindezek mellett a nemzeti jövedelem immár fele a drogkereskedelemből származik, aminek nagy részét a hadurak zsebelik be.

Karzai mellett szól, hogy remek érzékkel tud egyezkedni a helyi vezetőkkel, ezzel is csökkentve a polgárháború kirobbanásának veszélyét. Afganisztánban ugyanis az ott élő sok kisebb népcsoport miatt továbbra is fennáll egy esetleges belső küzdelem veszélye.

 A választás napja minden bizonnyal nem lesz erőszaktól mentes, ezzel számolnak is a rendre vigyázni próbáló erők. Az Afganisztánban állomásozó nemzetközi erők fokozott készültségben várják a voksolást. 2004. október kilencedike történelmi nap lesz az afgán nép életében – a nők és férfiak először szavazhatnak szabadon és felelősen az ország vezetéséről, sorsáról. Kíváncsian várjuk, hogyan döntenek.

Kapcsolódó anyagok
Közeledő afgán választások, növekedő feszültség 2004. július 26.

 

 

Hirdetés

warez2

 

Hirdetés

 

Hirdetés

On
Line
EU

Copyright 2003-2004. FKKE | europeer@np.hu