MAGAZIN
Kezdőlap
Európai Unió
Világnéző
Világgazdaság
Kárpát-medence
Képekben
Generation
 
NEMZETKÖZI TANULMÁNYOK
Tanulmányok
Egyesület
Tanfolyam
Könyvesbolt
Keresés
 
KAPCSOLAT
Fórum
Impresszum

 

VILÁGNÉZŐ

Vádlottak padján a néhai szerb miniszterelnök gyilkosai

2003. december 22.
-Dömötör Csaba

Megkezdődött Zoran Djindjic néhai szerb miniszterelnök feltételezett gyilkosainak pere. A merénylet fő gyanúsítottját, egy volt magas rangú rendőrtisztet már meg is hallgatott a belgrádi esküdtszék. Az ügyben többtucatnyi személy ellen emeltek vádat.

    A fővádlott, a 38 esztendős Zvezdan Jovanovics a hétfőn kezdődő tárgyaláson vajmi kevés jelét mutatta a megbánásnak. Az egykori főparancsnok-helyettest és társait egy golyóálló üveg védi a speciálisan erre az alkalomra épített tárgyalóteremben.

    Hivatalos szerb források szerint az egykoron igen népszerű miniszterelnök meggyilkolása még a Slobodan Milosevics által létrehozott titkosrendőrség embereihez köthető. Djindjics minden bizonnyal azért keltette fel az alvilági körökkel is szoros kapcsolatokat ápoló csoport haragját, mert számos feltételezett háborús bűnöst szolgáltatott ki a hágai Nemzetközi Bíróságnak; ezenfelül véget kívánt vetni a szerb maffia és a gazdasági elit összefonódásának. Djindjics halálával heves belpolitikai csatározások vették kezdetüket, mely együtt járt a radikálisok megerősödésével. A merénylet feltételezett kitervelője, az erőszakos cselekedetei miatt hírhedt Legija tábornok ellen távollétében emeltek vádat.

    A per megkezdése előtt mindösszesen 21 feltételezett tettest és tettestársat vettek őrizetbe az igen intenzív rendőrségi kutatóhadjárat során. A nyomozás alkalmat adott számos – más erőszakos bűntettekben érintett– alvilági személy letartóztatására. A bírósági eljárás minden bizonnyal nagy hatással lesz a december 28-ára kiírt népszavazás végkimenetére; az előrejelzések szerint a radikális, ultranacionalista pártok megerősödése várható.

    A maffia-filmekbe illő leszámolások reneszánszukat élték a Milosevics-rezsim fennállása alatt. Ezt a „politikai kultúrát” figyelembe véve aligha csoda, ha az alvilági körökkel élesen szembenálló, a nyugat széleskörű támogatását élvező Djindjics áldozatul esett a még mindig erős pozíciókkal rendelkező keményvonalasoknak. A mostani per minden bizonnyal kemény erőpróba lesz a reformpártiak és a régi rendszer magukénak vallók között – vélekednek a nemzetközi szakértők. Amint Vladan Batic igazságügy-miniszter fogalmaz: „a most kezdődő jogi procedúra a kezdeti csapást jelentheti a szerb szervezett bűnözésre.

hirdetés

 

hirdetés

On
Line
EU

hirdetés

 

linkajánló

Copyright 2003-2004. FKKE | europeer@np.hu