MAGAZIN
Kezdőlap
Európai Unió
Világnéző
Világgazdaság
Kárpát-medence
Képekben
Generation
 
NEMZETKÖZI TANULMÁNYOK
Tanulmányok
Egyesület
Tanfolyam
Könyvesbolt
Keresés
 
KAPCSOLAT
Fórum
Impresszum

 

VILÁGNÉZŐ

Szent a béke
Gazdasági fejlődés mindenekfelett

2003. december 16.
-Csomán Gábor

"Bush elnök és én egyaránt úgy gondoljuk, hogy a Kína-USA közti kapcsolatok fejlődése és erősödése, mindkét nemzet lakosságának az érdekeit szolgálja, és elősegíti a nemzetközi békét és stabilitást" – nyilatkozta Wen Jiabao, kínai miniszterelnök a CNN-nek négynapos amerikai látogatása végén.

Wen kifejtette a CNN-nek, hogy bár vannak különbségek a két ország között, ennek ellenére törekedni kell a különbségek csökkentésére a jövőbeni együttműködés fejlődése érdekében. Wen azt is mondta, hogy Bush szerint a Kína és USA közötti viszony a legfontosabb államközi kapcsolat a Földön. A kínai miniszterelnök nem tartja megengedhetőnek a partneri viszony meggyengülését, mert az együttműködésnek stratégiai fontossága van a két ország jövőjét illetően.

A Koreai-félszigettel és a nukleáris fegyverekkel kapcsolatban Wen kijelentette, hogy Kína nem támogatja atomfegyverek jelenlétét a félszigeten. Kína ezért érdekelt a probléma megoldásában, melyet csak békés, diplomácia úton tart véghezvihetőnek. Ennek konkrét formája a már korábbi hat-oldalú (Dél-Korea, Észak-Korea, Oroszország, Kína, Japán, Egyesült Államok) tárgyalássorozat, melyben a kínai kormány képviselői konstruktív magatartást követnek.

Tajvannal kapcsolatban Kína álláspontja változatlan, folytatják az egy ország, két rendszer politikát és csak a békés újraegyesítést tartják elfogadhatónak. A kormányfő szerint sokszor nehéz kihívások elé állítják a kínai vezetést a tajvani hatóságok és a szeparatisták. Mindezekkel együtt a szárazföldi vezetők elfogadják a tajvani emberek igényét a demokráciát illetően, de elleneznek minden olyan törekvést, mely a demokrácia álruhája mögé bújva, kísérletet tesz Tajvan függetlenségének deklarálására az anyaországgal kapcsolatban.

A bilaterális kereskedelemmel kapcsolatban a kínai fél szerint mindkét ország számára előny, ha hasznosítják az eddig elért eredményeket, és folytatják az együttműködést. Wen azt mondta, hogy nyitottak a problémás kérdések megoldásában, valamint, hogy kiemelten kezelik az amerikaiak kereskedelmi egyenleggel kapcsolatos törekvésit.

Wen Bush-sal való találkozása alatt öt célt jelölt meg a kínai-amerikai gazdasági és kereskedelmi kapcsolatokat illetően.

  1. A kereskedelmi kapcsolatokat olyan irányba kell fejleszteni, hogy az mindkét fél számára előnyös legyen.
  2. Prioritást kell biztosítani a fejlődésnek. A kínai, Amerikába irányuló export csökkentése nem jelenti az amerikai kereskedelmi deficit automatikus javulását.
  3. A két országnak ki kell építeni egy jól működő konzultációs mechanizmust a kereskedelmi nehézségek megoldására. A kínai miniszterelnök javasolta Bushnak egy Közös Gazdasági és Kereskedelmi Bizottság felállítását.
  4. A kereskedelmi problémákat tárgyalásos úton kell rendezni. A büntető vámok és egyéb szankciók alkalmazását el kell kerülni.
  5. A gazdasági és kereskedelmi ügyeket nem szabad összekapcsolni a politikával.

Wen tájékoztatása szerint Bush elfogadta javaslatait, és közösen elhatározták, hogy a közös bizottság felállítása határozott erőfeszítéseket tesznek, hogy jövő tavasszal elindulhasson az új testület működése. A kínai miniszterelnök kifejtette, hogy a kapcsolatok fejlesztése –amerikai szempontból-politikailag érzékeny időszakban megy végbe, ennek ellenére mindkét fél a hosszú távú együttműködés kiépítésben érdekelt.

Az elmúlt évek magas rangú találkozói

2001. OKTÓBER 19. SHANGHAJ, Kína

A kínai elnök, Jiang Zemin (Csiang Cö-min) és Bush az Ázsiai-Óceániai Gazdasági Együttműködés (APEC) értekezletén találkozott, ahol az élénkülő gazdasági kapcsolatokról, a terrorellenes-lépésekről és a nemzetközi béke és stabilitás megőrzéséről beszéltek.

2002. FEBRUÁR 21-21. KÍNA

Bush elnök hivatalos látogatása Kínába. A két ország vezetői egyetértettek a magas-szintű, és fokozott együttműködés szükségességében. Kiemelt témaként szerepelt a közös terrorista ellenes lépések.

2002. FEBRUÁR 27 – MÁRCIUS 3. USA

A kínai alelnök, Hu Jintao (Hu Csin-tao) látogatása az Egyesült Államokba. Az amerikai elnök kijelenti, hogy az egy-Kína politikát támogatja.

2003, JÚNIUS 1. EVIAN, Franciaország

Bush és Hu Jintao (itt már, mint elnök) találkozott. Bush dicsérte a kínai kormány magatartását és erőfeszítéseit a SARS-vírussal kapcsolatban. Hu megerősítette Kína Tajvannal kapcsolatos politikáját. A két vezető hangsúlyozta a béke és stabilitás megőrzésének szükségességét a Koreai-félszigeten.

2003. OKTÓBER 19. BANGKOK, Thaiföld

Hu Jintao és Bush találkozója az APEC fórumon. Egyetértettek a konstruktív együttműködés szükségességében. Bush kijelentette, hogy az USA számára nagyon fontosak a Kínával való kapcsolatok. Hu méltányolta az Egyesült Államok visszafogottságát Tajvannal kapcsolatban.

 

Wen Jiabao találkozott Kofi Annan-nal

December 17-én Wen Jiabao, kínai miniszterelnök találkozott Kofi Annan-nal az ENSZ Palotában, ahol az aktuális nemzetközi helyzetről és az ENSZ szerepéről beszélgettek. A Kínai Külügyminisztérium összefoglalója szerint, Wen azt mondta, hogy napjaink világa átalakulóban van. Az egyes országoknak hagyományos, és új problémákkal egyaránt meg kell küzdeniük.  A fontos problémák között említette a terrorizmust, az AIDS és a drogok terjedését, a határokon átnyúló bűnözést, és a gazdagok és szegények közti növekvő különbséget.

Az ENSZ reformjáról és szerepéről a kínai kormányfő kifejtette, hogy az ENSZ-et tartja mérvadó intézménynek a nemzetközi kapcsolatokat tekintve, és az Egyesült Nemzetek alapelve sarokköve az egyes államok közti együttműködésnek. Ugyanakkor fontosnak tarja azt is, hogy az ENSZ alkalmazkodjon az új kihívásokhoz, és ezért a kínai fél támogatja azt a csúcstalálkozót, mely az ENSZ reformjának a kidolgozásával lett megbízva.

Annan szerint az ENSZ nagy kihívások előtt áll, és megköszönte Kína pozitív hozzáállását a reformokhoz. Az ENSZ elnöke méltányolta Kína aktív részvételét az afrikai országok gazdasági segítésében, és a békefenntartó folyamatokban. Annan elismerte Kína lépéseit az AIDS elleni küzdelemben. Különösen kiemelte Wen Jiabao látogatását egy kórházban, ahol AIDS-es betegekkel találkozott, mert Annan szerint ez ráirányítja mind a nemzeti, mind a nemzetközi figyelmet a betegség elleni küzdelem fontosságára. Kofi Annan hangsúlyozta: az ENSZ az egy-Kína politika pártján áll.

 

 

Copyright 2003-2004. FKKE | europeer@np.hu