MAGAZIN
Kezdőlap
Európai Unió
Világnéző
Világgazdaság
Kárpát-medence
Képekben
Generation
 
NEMZETKÖZI TANULMÁNYOK
Tanulmányok
Egyesület
Tanfolyam
Könyvesbolt
Keresés
 
KAPCSOLAT
Fórum
Impresszum

 

VILÁGNÉZŐ

A hatalomátadás előkészületei Irakban

2004. február 2.
-Nagy Levente

Szaddam Husszein 2003. decemberi elfogása óta ugyan kevesebb Irakban a megszálló seregek elleni robbantásos merénylet, azonban a külső elnyomás elleni harc tovább folytatódik.

Az Egyesült Államok által idén júniusra tervezett iraki hatalomátadás nem biztos, hogy a már hónapokkal ezelőtt eltervezett módon és időben fog végbemenni. Az amerikai elképzelés szerint a Paul Bremer által vezetett adminisztráció ugyanis nem egy irakiak által választott tanácsnak adja tovább jogosítványait, hanem egy olyannak, amelyben nagyrészt általuk kiválasztott irakiak kapnának szerepet. Ez a testület készíti majd elő Irak ideiglenes alkotmányát, ők választják ki az ideiglenes kormány tagjait és állapodnak meg az irakiak nevében az amerikai haderő további jelenlétéről is. Ebből fakadóan a lakosság többségét adó, eddig Husszein és a szunnita kisebbség által elnyomott siíták elégedetlenek – szerintük júniusban nem szűni majd meg a megszállás. Ebben részben igazuk is lehet, hiszen  a koalíció vezető államai, az Egyesült Államok és Nagy-Britannia már régóta hangoztatja: csapataik még hosszú ideig maradnak az Öböl-menti országban.

A társadalmi arányokból fakadóan, amennyiben választásokra kerülne sor, a többségi siíták biztosan megszereznék a hatalmat Irakban.  Semmiképpen sem tenne jót azonban egy népcsoport túlreprezentáltsága a létrejövő új iraki vezetésben. Az egyik legfőbb iraki vallási vezető, Ali al-Sistani ajatollah szerint az ENSZ-nek kellene kivizsgálni, hogy lehetséges-e már júniusban megtartani a választásokat. Ez azért kétséges, mert Irakban az utóbbi időben sem népszámlálást nem végeztek, sem a választásra jogosultak összeírása nem történt meg. A nyárig hátralévő négy hónapban ezek pótlása aligha ígérkezik egyszerű feladatnak.

Al-Sistani mindenesetre január közepén a feszültség növekedését helyezte kilátásba arra az esetre, ha még az amerikai hatalomátadás előtt nem tartanak választásokat Irakban. A bászrai és bagdadi tüntetéseken azért demonstráltak a siíták, hogy Irakot végre az irakiak kormányozhassák.

Mik azok a tényezők, amelyek befolyásolhatják a választás megtartását? Egy esetleges túl korai voksolás erősen megosztaná Irakot, ezért a fent említett adminisztrációs problémák mellett fennáll annak veszélye is, hogy az amerikai katonai kontroll megszűnésével ismét felerősödik az észak-iraki kurdok önállósodási törekvése. Ez ahhoz vezethet, hogy a korábban három részből létrehozott Irak széles autonómiával rendelkező tartományok föderatív államává válhat, ami a térség többi országában élő kurd kisebbségek miatt beláthatatlan következményekkel járna.

Szintén probléma, hogy Irakban továbbra is jelen vannak a terrorista sejtek, az országban lévő fegyverek mennyiségét pedig még megbecsülni is nehezen lehet – a baathisták, siíták és kurdok esetleges küzdelme ezért könnyen polgárháborúba torkollhat.

Az első nagyobb robbantások után, még 2003 nyarán kivonult ENSZ mindenesetre felméri a választások nyár előtti megtartásának lehetőségét. A vizsgálat eredményét az al-Sistani és az általa vezetett siíták elfogadhatják.

Az amerikai vezetés addig is igyekszik az irakiak egyre szélesebb rétegeit megnyerni magának. Bremer az elmúlt napokban például Szaddam Husszein amerikaiak által feloszlatott Baath pártja alacsonyabb rangú tagjainak akar perspektívát mutatni. Ez annak következménye, hogy a korábbi diktátor elfogásával az ellenállás jelentősen meggyengült, főleg a pénzforrások kiapadása miatt. – Ezt a fajta vákuumot igyekeznek kihasználni most az amerikaiak.

Az, hogy lesz-e nyárig választás Irakban, erősen kérdéses. Mindenképpen befolyásolja a helyzetet, hogy újabb iraki robbantások nem tennének jót az őszi elnökválasztásra készülő George W. Bush amerikai elnök újraválasztási esélyeinek, ezért a fenyegetőző siíták valószínűleg sok mindent el tudnak még érni az Irakban folyó hatalmi küzdelem során. Az mindenesetre kijelenthető, hogy egy esetleges iraki polgárháború felboríthatja a törékeny közel-keleti rendet, ezért a megszállóknak valószínűleg újra át kell gondolniuk a hatalomátadás folyamatát.
 

hirdetés

 

hirdetés

On
Line
EU

hirdetés

 

linkajánló

Copyright 2003-2004. FKKE | europeer@np.hu