MAGAZIN
Kezdőlap
Európai Unió
Világnéző
Világgazdaság
Kárpát-medence
Képekben
Generation
 
NEMZETKÖZI TANULMÁNYOK
Tanulmányok
Egyesület
Tanfolyam
Könyvesbolt
Keresés
 
KAPCSOLAT
Fórum
Impresszum
 


web
européer.hu

 

VILÁGNÉZŐ

Közeledő afgán választások, növekedő feszültség

2004. július 26.
-Nagy Levente

A Talibán harcosai megfogadták, hogy nem engedik megtartani az immár október 9-re tervezett első szabad választásokat.  A választásra jogosultak összeírása lassan halad, a kampányra maradt idő nagyon rövid – mindössze négy hónap áll(t) a jelöltek rendelkezésére. A fegyveres milíciák leszerelése is több gondot okoz a vártnál. Afganisztánban még mindig nem biztos, hogy mikor lesz a „nagy nap”.

A pakisztáni határvidéken újra megnövekedett a terrorcselekmények száma és ahogy közeledik az ősz, úgy húzódik át az erőszak is az ország többi részére. Rohan Gunaratna terrorizmus-szakértő szerint a Talibán és ezzel együtt az al-Kaida újbóli virágzása Afganisztánban annak is köszönhető, hogy az Egyesült Államok nem hagyott elég időt annak végleges felszámolására. Szerinte Pakisztánnak kulcsszerepe lehetett volna abban, hogy végleg megszűnjön a korábban az afgánok felett uralkodó militáns csoport, mivel a pakisztáni kormányzat hozta létre azt.  Elmondása szerint, ha a Talibán már nem lenne, akkor az al-Kaida sem tudna többé jelen lenni a demokrácia útjára lépő országban.

A Karzai elnök és kormánya által későn, csak áprilisban elfogadott választási törvény nem hogy a választók összeírására, de a választási kampány megszervezésére és lebonyolítására is kevés időt hagyott. Éppen emiatt kényszerültek máris az előre tervezett szeptemberi időpont eltolására. Legújabb jelentések szerint csak a parlamenti választások kerülnek megrendezésre még ebben az évben. Tehát Karzai elnöknek még várnia kell arra, hogy megmérethesse magát. Ez a harc azonban nem lesz egyszerű számára, hiszen Rashid Dostum tábornok, az északi tartományok egyik leghatalmasabb hadura is jelölteti magát az elnöki posztra. Az üzbég származású Dostum ezzel jelezte, hogy kész részt venni az ország civil vezetésében is, mégpedig a legmagasabb szinten.

A választások anyagi háttere lassan biztosítva látszik, hiszen annak ellenére, hogy az ENSZ szervezi, több ország is komoly támogatást ajánlott fel a lebonyolításhoz. Németország például 5,1 millió eurót utal át. Ez azonban lehet nem lesz elég, hiszen az állítólag szükséges mindegy százmillió amerikai dollárból még így is csak alig több mint hetven millió áll rendelkezésre.

Az mindenesetre egyre inkább érezhető, hogy az év első felében megnyugodni látszó Afganisztánban a választások közeledtével egyre nő a feszültség. A helyzet bizonytalansága nem csak a választók megfélemlítésének, az anyagiak részleges hiányának, vagy Karzai erős riválisának megjelenésének köszönhető. A helyi újjáépítési egységek továbbra is a hadurak túlzott befolyásától szenvednek, egyes vezérek például nyíltan kijelentették: nem hajlandóak fegyveres erőik felszámolására. A NATO legutóbbi, isztambuli konferenciáján többször is kijelentették a szövetség vezetői, hogy fő feladatuknak tekintik az afgán rendezést. Az ehhez szükséges katonai források azonban még mindig nem állnak rendelkezésre.

A fentiek miatt a biztonság hiánya valószínűsíthetően kitart az elnökválasztásig. A központi hatalom gyengesége és a regionális vezetők makacssága azonban egyszer már rossz útra terelte Afganisztánt. A fegyveres milíciák vezetőinek állandó hatalmi harca legutóbb a Talibánt juttatta tartós és erős hatalomhoz. Azt az iszlámista csoportot, amely most kihasználva a helyzetet ismét erőre kaphat. Külső segítséggel azonban még meg lehet akadályozni, hogy a tálibok visszatérjenek az afgánok mindennapjainak irányítójaként. Ehhez azonban be kell látnia a Nemzetközi Közösségnek, hogy Afganisztánban még nem fejeződött be a misszió – a java, a stabilizáció még csak most következik.


 

Hirdetés

warez2

 

Hirdetés

 

Hirdetés

On
Line
EU

Hirdetés

Copyright 2003-2004. FKKE | europeer@np.hu