MAGAZIN
Kezdőlap
Európai Unió
Világnéző
Világgazdaság
Kárpát-medence
Képekben
Generation
 
NEMZETKÖZI TANULMÁNYOK
Tanulmányok
Egyesület
Tanfolyam
Könyvesbolt
Keresés
 
KAPCSOLAT
Fórum
Impresszum

 

VILÁGNÉZŐ

Oroszország választott

2003. december 8.
-Gál Tamás

Vasárnap lezajlottak a képviselő házi választások Oroszországban. A 450 fős Dumában a Vlagyimir Putyint támogató Egyesült Oroszország szerezte meg a parlamenti helyek döntő többségét. Míg Putyin elnök a demokrácia felé tett újabb lépésről beszél, addig az EBESZ megfigyelői keményen kritizálják a kampányidőszakban történteket.

A Központi Választási Bizottság szerint a következő négy párt lépte át a parlamentbe jutás 5 százalékos küszöbét, és jutott be a Dumába: a győztes a 31,1 százalékot kapott Egyesült Oroszország lett, megelőzve az Orosz Kommunista Pártot (KPRF), ami 12,7 százalékot ért el. A Liberális Demokraták (LDPR) 11,6, míg a Haza (Rogyina) 9,1 százalékkal szerepelt. A Jabloko és a Jobboldali Erők Szövetsége (SPS) nem érte el a bejutáshoz szükséges szavazatarányt. A 450 helyből 225-öt egyéni választókerületből, míg a többit a pártlistákra leadott szavazatok aránya szerint osztják szét.

Az EBESZ elismerte a Választási Bizottság felkészültségét a választások lebonyolításában, de azt megjegyezte, hogy a jelöltállítási feltételek a már hatalmon lévő képviselőket segítették. Mivel az új jelöltek nem kaptak annyi központi támogatást, mint a parlamenti képviselők, akik újra elindultak választási küzdelemben. Sőt azt is felvetik, hogy a pártok nem kaptak egyenlő szereplési lehetőségeket az országos médiákban. Az orosz politikai életben az elnök hagyományosan nem tagja egyik politikai pártnak sem. Vlagyimir Putyin a különböző megnyilvánulásaiban mégis világosan érthetővé tette, melyik párt győzelmét fogadná szívesen. Az Egyesült Oroszországot egyes kritikusok olyan platformnak nevezték, melynek egyetlen célja, hogy: ”Szeressük az Elnököt!” Tény, hogy a választási kampány ideje alatt nem rukkoltak elő nagy ideológiai elképzelésekkel, csak általános szlogeneket használtak.

A választások legnagyobb vesztese kétségkívül az Orosz Kommunista Párt (KPRF). A párt elvesztette négy évvel ezelőtti szavazóinak több, mint a felét. Míg az előző országgyűlésben a legnagyobb parlamenti frakcióval rendelkeztek, mostanra ezt elvesztették. Zjuganov, a párt vezetője szerint a választási eredmények a „demokrácia válságáról” árulkodnak és a javak újra elosztásával riogat. „Önök oligarchák unióját kapták, korrupt hivatalnokokkal. Amit látnak, az nem csak a demokrácia válsága, hanem egy undorító színi előadás, melynek Önök is mind részesei, és melyet valamilyen okok miatt „választásnak” neveznek! Ha egy rendőr-demokráciát akarnak, akkor a legjobb úton haladnak afelé”.

Zjuganovnak annyiban lehet igaza, amennyiben a magas rendőri készenlétre utal. Bár ezt nehéz egy rendőrállam kiépítésének egyik lépéseként értelmezni. A magas készültséget a múlt pénteki események indokolták, mikor csecsen szeparatisták merényletet hajtottak végre egy vonaton, közel Csecsenföld határához, több mint negyven ember halálát okozva. Ennek következtében a választások napján félmillió rendőr és belügyi egység vigyázott a szavazóhelyiségekre.

Andrej Saranov gazdasági miniszter a Reutersnek nyilatkozva kifejtette, hogy a gazdasági és társadalmi reformok felgyorsulhatnak, mivel az új Duma valószínűleg jobban együtt tud majd működni az elnökkel. Ugyanakkor Putyin elnök sajnálkozását fejezte ki a liberális pártok kiesése kapcsán, és reményét fejezte ki, hogy továbbra is részt vesznek a politikában.

Előzmény: Oroszország december 7-én választ


 

hirdetés

 

hirdetés

On
Line
EU

hirdetés

 

linkajánló

Copyright 2003-2004. FKKE | europeer@np.hu