MAGAZIN
Kezdőlap
Európai Unió
Világnéző
Világgazdaság
Kárpát-medence
Képekben
Generation
 
NEMZETKÖZI TANULMÁNYOK
Tanulmányok
Egyesület
Tanfolyam
Könyvesbolt
Keresés
 
KAPCSOLAT
Fórum
Impresszum
 


web
européer.hu

 

VILÁGNÉZŐ

Az orosz nők helyzete

2004. április 14.
-Veszteg Csilla

Az Amnesty International nemzetközi ember jogi szervezet felmérései szerint Oroszországban naponta 36 ezer nőt ver meg férje vagy élettársa. 2002-ben  14 ezer nő halt meg férje keze által. A szervezet többször felszólította az orosz kormányt, hogy hatékonyan lépjen fel a családon belüli erőszak ellen és tegyen lépéseket a nők védelmének biztosítása érdekében.

A probléma forrása, hogy Oroszországban nem kezelik önálló bűntényként a házasságon belüli erőszakot. A hatóságokat többször elmarasztalták, mert nem vettek egyszerűen tudomást a bántalmazásokról. A szervezet ezért fokozottabb figyelmet kér a bűnüldöző szervektől és ügyészségektől.

A Szovjetunió bukása óta folyamatosan romlik a nők gazdasági és jogi helyzete és életszínvonala. Hatalmas méreteket ölt az alkoholizmus és a kábítószer fogyasztás elsősorban a férfiak körében. Sok orosz nő úgy érzi, sora kilátástalanná vált. Egy erősen férfidominanciájú országban számukra lehetetlennek tűnik az érvénysülés és előrejutás. Legtöbben a külföldi munka és házasság reményében próbálnak szerencsét.

Az Európa Tanács tavalyi jelentése szerint a nők sérelmére elkövetett emberkereskedelem, nőcsempészet fő régiói a Balkán, Közép és Kelet-Európa. A kereskedelem fő forrása Oroszország. Az elmúlt két évben ötezer orosz nőt tartóztattak fel az Orosz Föderáció határán hamis vagy érvénytelen papírokkal. A Balkánon a prostitúcióból élő nők egyharmada csempészet révén kerül oda Oroszországból, Romániából és Moldovából. Ezen folyamatok tükrében, a 90-es években erőteljesen megváltozott a szexpiac összetétele és ma már túlnyomó többségben orosz nők képviseltetik magukat a magyar, bolgár, horvát, cseh és szerb hölgyekkel szemben.

A házasságközvetítő irodák is virágkorukat élik. Bőségesen kínálnak elbűvölő szépségű és tökéletes alakú orosz hölgyeket a házasodni vágyó férfiak számára. A nők döntő többségben arról számolnak be, hogy az orosz férfiak nem becsülik meg őket, a kelleténél többet isznak, vagy csak egyszerűen még nem találták meg az igazit. Oroszországban ugyanis a lakosság 53 százalékát a nők alkotják, tehát többségben vannak.  A közvetítő irodák olyan nyugat-európai ország férfilakosait célozzák meg, ahol férfitöbblet van. Ezek közé tartozik Dánia, Norvégia, Svédország és Hollandia.  Kiemelt szerepet kap az Egyesült Államok, ahol óriási az érdeklődés az távoli országból érkező hölgyek iránt.

Az orosz nők  legnagyobb előnyüknek tartják, más országok szépségeivel szemben, végtelen türelmüket és alkalmazkodási képességüket. Sokszor elmondják, hogy számukra nagyon fontos erény a hűség és az a cél, hogy minél jobb anya váljék belőlük. Ezért képesek sokszor lemondani a karrierről és az önmegvalósításról a békés otthon megteremtésének érdekében.

Az irodák nem csak közvetítéssel foglalkoznak. Legtöbbjük összeköti a párkeresést egy kellemes utazással. A külföldi férfiak így megcsodálhatják nemcsak a hölgyek, de az ország szépségeit is. Ennek költségei, pedig nem is olyan magasak a nyugati keresetekhez képest.

A legtöbb ügynökség a világhálón hirdeti lányait, ami meglepő ahhoz képest, hogy az ország lakosságának jelentős hányada nem is fér hozzá az internethez.

A lányok gyakran mindenre elszántak. Gyakran hangoztatják, sőt igénylik, hogy leendő partnerük idősebb legyen náluk. Az öt, tíz, tizenöt évnyi korkülönbség számukra garantálja az áhított biztonságérzetett, valamint a megfelelő anyagi javak meglétét. Sok férfi azonban úgy gondolja, hogy számára is elérhető a fiatal feleség. Gyakran jelentkeznek és kötnek házasságot ötvenes éveik végén és hatvanas éveik elején járó férfiak, a huszonéves lányokkal. Ezek a házasságok azonban nem hosszú életűek. Legtöbbször 2 évig tartanak, ami pont elegendő a zöldkártya megszerzéshez az USA-ban.


 

hirdetés

 

Hirdetés

warez2

Hirdetés

 

hirdetés

On
Line
EU

hirdetés

 

Copyright 2003-2004. FKKE | europeer@np.hu