MAGAZIN
Kezdőlap
Európai Unió
Világnéző
Világgazdaság
Kárpát-medence
Képekben
Generation
 
NEMZETKÖZI TANULMÁNYOK
Tanulmányok
Egyesület
Tanfolyam
Könyvesbolt
Keresés
 
KAPCSOLAT
Fórum
Impresszum

 

EURÓPAI UNIÓ

EU-Kína kereskedelmi tárgyalások.
A tinta már megszáradt

2003. december 2.
-Csomán Gábor

Az Európai Unió és Kína között november 23-án létrejött szerződés célja, hogy létrehozzon egy, a nyílt és őszinte kereskedelmi együttműködést szimbolizáló és azt megvalósító mintakapcsolatot – fogalmaznak az elemzők. A szerződés nagyon ígéretes, mert egy szisztematikus együttműködés keretrendszerét alakítja ki a két fél között – nyilatkozta a Kínába látogató Mario Monti, az Európai Bizottság versenyügyekért felelős biztosa. Majd hozzátette: „Lenyűgöz a kínai kollégák erős hajlandósága az együttműködés iránt.”

A most aláírt szerződés Kína első megállapodása, amely a kereskedelempolitikai párbeszédet szabályozza. Az együttműködés megteremti a lehetőségét a nagyobb vásárlói választási szabadságnak, a kölcsönös technológiai innovációnak, a gyakorlati árversenynek, így hozzájárul mindkét fél lakosságának jólétéhez és az ipari versenyképesség javulásához.

A párbeszéd elsődleges célja, hogy kiépítsen egy mechanizmust a konzultáció és a átláthatóság jegyében Kína és az EU között. A párbeszéd mechanizmusának kialakítása jótékony hatással lesz, és fejleszti mindkét térség piacainak átláthatóságát – mondta Xue Rongjiu, a pekingi Világkereskedelmi Kutató Intézet vezetője. Hozzátette: a versenypolitikai tárgyalások döntő részei Kína azon erőfeszítéseinek, melyek gazdasági szerkezetének átalakítását célozzák meg.

A párbeszéd segíthet kialakítani egy egyenletes és fenntartható kereskedelmi egyensúlyt a felek között – mondta Zhou Shijian, a Kína-EU Kutató Központ tanácsadója. 1999 óta az EU közel húsz kínai vállalattal kötött „piacgazdasági egyezményt”, mely tény Zhou szerint mindenképpen biztató lépés a gazdasági együttműködés területén.

A két fél közötti versenymegállapodási egyezmény nagyon fontos Kína későbbi, hasonló témájú szerződéseinek szempontjából – mondta Franz Jessen, az Európai Bizottság Kínába látogató küldöttségének miniszteri tanácsadója. Majd hozzátette: nagyon fontos, hogy a gazdasági élet szereplői, legyenek akár magán- vagy állami tulajdonban, egyenlő feltételekkel indulhassanak a piacon.

A közeljövőben a Nemzeti Kongresszus (NPC) - a kínai törvényhozás legfelsőbb fóruma- a következő öt évben 61 gazdasági jellegű törvényjavaslatot fog megvizsgálni. Új törvényeket szándékoznak hozni többek között a csődeljárásról, az anti-dömpingről, a monopóliumok ellen, az állami támogatások leépítéséről, a telekommunikációról, az állami irányítású vállalatokról és az adókról.

Jelenleg Kínának és az EU-nak is a másik fél a harmadik legjelentősebb kereskedelmi partnere. A találkozó során mindkét fél kifejezte szándékát arra vonatkozóan, hogy kereskedelmük legnagyobb részét egymással bonyolítsák le.

Romano Prodi az Európai Bizottság elnöke októberi látogatása során kifejtette: a két fél érdekei között nincsenek jelentős különbségek, és nagyon bizakodó a tekintetben, hogy Kína megkaphassa a „működő piacgazdaság” státuszt az EU-tól.
 

hirdetés

hirdetés

 

linkajánló

Copyright 2003-2004. FKKE | europeer@np.hu