MAGAZIN
Kezdőlap
Európai Unió
Világnéző
Világgazdaság
Kárpát-medence
Képekben
Generation
 
NEMZETKÖZI TANULMÁNYOK
Tanulmányok
Egyesület
Tanfolyam
Könyvesbolt
Keresés
 
KAPCSOLAT
Fórum
Impresszum
 


web
européer.hu

 

VILÁGNÉZŐ

Beépülő orosz oligarchák  

2004. április 29.
-Gál Tamás

A Világbank által készített legutóbbi felmérés kísérletet tett az Oroszországban lévő oligarchák gazdasági befolyásának felmérésére. Az orosz gazdaság harmincöt százalékát tartja ellenőrzése alatt a huszonhárom legnagyobb csoport. Az előzetes becslésekhez képest ez mindenképpen kevesebb. Kérdés, hogy a harmincöt százalék sok, vagy kevés? 

Az oligarchák a rendszerváltás utáni Oroszország új jelenségei. Létrejöttük a Jegor Gajdar miniszterelnök fémjelezte privatizáció következménye. Ebben az időben vált meghatározóvá Borisz Guszinszkij és Vlagyimir Berezovszkij, a jelcini kor két emblematikus figurája. 1996-tól kezdődött az a folyamat -köszönhetően Jelcin elnök egyre romló egészségi állapotának is-, hogy a kialakult csoportok, miután megszerezték a gazdaság egy jelentékeny hányadát, részt kívántak a politikai hatalomból is. A folyamatok a Putyin hatalomra kerülésekor megkötött paktumban (volt titkosszolgálati vezetők-a jelcini-család - oligarchák között) csúcsosodtak ki. 

A világbanki felmérés érdekes képet tár elénk az oligarchák hatalmáról. Tény, hogy a gazdaság mintegy harmadát tartják ellenőrzésük alatt, és mindegyikük dollármilliárdos. Azonban az is tény, hogy a kezükben lévő gyárak, üzemek nem a legmodernebbek és nem is a leggyorsabban növekvő szolgáltató szektorban vannak. Ez utóbbiban csak, mintegy két százalékkal részesednek. Övék viszont a gáz-, olaj-, fém- és autóipar jelentős része, és az ezekből az iparágakból származó bevételek. Különösen fontos az olaj, amelynek eladásai teszik ki az orosz GDP egy jelentékeny hányadát. Így talán kicsit érthetőbb a politikai vezetés bizalmatlansága a klánok iránt.

A 10 leggazdagabb oligarcha

Név

Életkor

Ágazat

Vagyon (Mrd$)

Vagit Alekperov

53

olaj

13,2

Roman Abramovics

37

olaj, alumínium

6,3

Vlagyimir Bogdanov

52

olaj

5,3

Vlagyimir Potantyin

43

fém

4,5

Mihail Hodorkovszkij

40

olaj

3,5

Mihail Fridman

39

bank, kereskedelem

3,2

Vlagyimir Kadannyikov

62

autógyártás

3,2

Alexel Mordasov

38

acél

2,4

Oleg Deripaszka

36

alumínium

2,1

Viktor Vekselberg

46

alaumínium, olaj

1,8

Forrás: Newsweek

 

 

 

         

Mennyire hatékonyak ezek az üzemek? Első ránézésre hatékonynak tűnhetnek, a többi vállalthoz képest. A tervgazdaság idején hatalmas üzemeket hoztak létre. Ezer munkást foglalkoztató gyárak jöttek létre fél - másfél milliós városokban. Ezeket a privatizáció során egyenként adták el, így a köztük addig meglévő egység megszűnt. Az így megszerzett hatalmas üzemeket sokkal kevésbé lehet átalakítani, mint a kisebb gyárakat. Mivel rengeteg embert foglalkoztatnak ezek a mamutvállalatok, a helyi (régiós szintű) hatóságokat és politikai vezetést markukban tarthatják, elbocsátások kilátásba helyezésével. Ha elbocsátják a munkásokat, az könnyen a helyi kormányzók székébe kerülhet. Továbbá megvannak az embereik a szövetségi hivataloknál, a bürokrácia berkein belül is.

Putyin 2002-től egyre erősödő nyomást gyakorol az oligarchákra. Távozott az országból Berezovszkij és Guszinszkij és Roman Abramovics is. Mihail Hodorkovszkijt pedig tavaly októberben letartóztatták, azóta is börtönben ül. A nyomásgyakorlásnak a választások miatt volt egy populista vonulata is. Az orosz lakosság nagy része ugyanis a létminimum alatt tengődik, így a gazdagok elleni támadás kétségkívül jó szavazatszerző technika.

Az persze kérdéses már, hogyan alakíthatják a jövőben az oligarchákkal való kapcsolatokat. Vizsgálhatják az összes vállalatot is, de  inkább valószínű, hogy mindig csak célzottan, az éppen aktuálissá váló politikai ellenfelet „iktatják ki” a forgalomból.

 
 

hirdetés

hirdetés

 

linkajánló

   

Copyright 2003-2004. FKKE | europeer@np.hu