MAGAZIN
Kezdőlap
Európai Unió
Világnéző
Világgazdaság
Kárpát-medence
Képekben
Generation
 
NEMZETKÖZI TANULMÁNYOK
Tanulmányok
Egyesület
Tanfolyam
Könyvesbolt
Keresés
 
KAPCSOLAT
Fórum
Impresszum
 


web
européer.hu

 

VILÁGNÉZŐ

Jukosz: figyel az állam

2004. április 29.
-Veszteg Csilla

A Jukosz a világ egyik legnagyobb készletekkel rendelkező olajtársasága. A moszkvai székhelyű, nem állami tulajdonú vállalat azonban nem kiemelkedő teljesítményével, hanem volt vezetői ellen felhozott vádakkal került reflektorfénybe az elmúlt év során. 

Az ügy tavaly júliusban robbant ki, amikor Platon Lebegyevet, a társág pénzügyi vezérigazgatóját és egyben főrészvényesét őrizetbe vették egy tíz évvel ezelőtti tranzakció miatt. Az ügyészség a murmanszki Apatit cég részvényei egyötödének eltulajdonításával vádolja, ami közel 300 millió dollár kárt okozott az államnak. Oroszország 13. leggazdagabb embere azóta is többszörösen meghosszabbított előzetes letartóztatásban van. Mindeközben több Jukosz-vezető ellen kezdett vizsgálatot az orosz főügyészség adócsalás és állami javak eltulajdonításának vádjával, valamint a hatóságok házkutatást tartottak a cég központjában. 

A cég kormányzati kapcsolataiért felelős Vaszilij Sahnovszkijt is kihallgatták, akit adócsalás vádjával vezettek elő. Az ügyészség szerint 1998 és 2000 között összesen 29 millió rubelt vont le adóalapjából jogosulatlanul. Sahnovszkij neve nem volt ismeretlen az orosz politikai életben. Ő volt az, aki tanácsadóként részt vett az 1996-os választási kampányban Jelcin oldalán. Végül a bíróság egy év felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte.

A figyelem középpontjába később Mihail Hodorkovszkij került, akit tavaly október 25-én tartóztattak le a szibériai Novoszibirszk repülőtéren a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) emberei. Oroszország egyik leggazdagabb embere üzleti útra indult, amit üzemanyag tankolás miatt kellett megszakítania. Ekkor fogták el a biztonsági szolgálat emberi és hallgatták ki, majd Moszkvába szállították, hogy bíróság elé állítsák. A kommandós akciót azért hajtották végre, mert az elnök-vezérigazgatónak előző nap kellett volna megjelennie a főügyészség idézésére, amit nem tett meg, és félő volt, hogy külföldre távozik. A Jukosz sajtófőnöke, Alekszandr Sadrin szerint az idézés csak egy nappal érkezett előbb, mint a megadott időpont. Hodorkovszkij mindez alatt már üzleti úton volt és írásban értesítette a főügyészséget, hogy hazatérése után azonnal fölkeresi a nyomozó hatóságokat. 

A vádak között szerepel csalás, okirat hamisítás, privatizáció folyamán elkövetett szabálytalanságok, valamint adócsalás. A Lebegyevvel együtt okozott kár nagysága meghaladja az egymilliárd dollárt. Az olajtársaság elutasította az ellenük felhozott vádakat.  Mihail Hodorkovszkij támogatói szerint ő volt az első orosz üzletember, aki felismerte és magalapozta az orosz vállalatirányítás nemzetközi normáit, ezzel magas gazdasági hatékonyságot ért el. 

Ezek az események mélyen megrázták a hazai és a külföldi üzleti életet. Anatolij Csubajsz, az Egységes Energetikai Rendszer vezetője szerint megrendült az orosz üzleti élet bizalma a jogi és az igazságszolgáltatásban. A letartóztatást követő hétfőn a rubel árfolyama jelentősen esett és zárolták a vállalat részvényeinek 44 százalékát is. Hodorkovszkij lemondást követően megalakult a Jukosz Irányítóbizottság, Simon Kukues vezetésével. A társaságtól távozó volt vezérigazgató tovább folytatja munkáját a Nyílt Oroszország regionális társadalmi szervezet irányítóbizottsági elnökeként. 

Egyes vélemények szerint a Jukosz-üggyel a Kreml példát szeretne statuálni az oligarchákkal szemben, akiket megpróbálnak távol tartani a politikai élettől. Letartóztatása előtt pár hónappal (a decemberi parlamenti választások előtt), Hodorkovszkij támogatásáról biztosította az ellenzéki Jablokot és a Jobboldali Erők Szövetségét . Egy interjú kapcsán pedig felmerült, hogy a 2008-as elnökválasztáson Putyin elnök ellenfeleként indulna. Sokak szerint Putyinnak csak jól jött ez a botrány, mivel a közvélemény jelentős többsége megvetéssel figyeli a felkapaszkodott és hirtelen meggazdagodott oligarchákat. Az is véletlen egybeesés lehet, hogy az ügyészség elutasította a szabadlábra helyezést több ízben és ez az időszak egybe esett az elnökválasztással is.  

A Jukosz azonban nem hagyja magát, sem volt vezetőit. Üzleti hírnevének védelmében kereset nyújtott be a moszkvai bíróságon az adóügyi minisztérium és annak helyettes vezetője ellen, mivel a vállalatot 150 milliárd rubel adócsalással vádolják. A válasz sem váratott magára sokat. Februárban az ügyészség nemzetközi körözést kért az Interpoltól a cégóriás további tíz vezetője ellen. Az olajipari vállalatot ellenőrző Menatep Ltd. tulajdonosai még arra is készek, hogy eladják részesedésüket a volt vezéreik, Hodorkovszkij és Platon Lebegyev szabadon bocsátásának fejében.

Újabb fejlemény az ügyben, hogy a moszkvai bíróság két hete befagyasztotta az olajcég egész vagyonát, kivéve a termelést, míg döntés nem születik az adóügyi minisztérium keresete ügyében. Ha a Jukosz megfellebbezi az adókövetelést és a vagyonbefagyasztást, akkor félő, hogy csődeljárás indulhat a cég ellen és az is elképzelhető, hogy meg kell válnia tulajdonainak egy részétől, valamint az államosítás veszélyével nézhetnek szembe.  

 

hirdetés

hirdetés

 

linkajánló

Copyright 2003-2004. FKKE | europeer@np.hu