MAGAZIN
Kezdőlap
Európai Unió
Világnéző
Világgazdaság
Kárpát-medence
Képekben
Generation
 
NEMZETKÖZI TANULMÁNYOK
Tanulmányok
Egyesület
Tanfolyam
Könyvesbolt
Keresés
 
KAPCSOLAT
Fórum
Impresszum
 


web
européer.hu

 

VILÁGNÉZŐ

Mulasztások az ukrán hadseregben

2004. május 20.
-Veszteg Csilla

Tizennyolc évvel a csernobili atomerőmű-katasztrófa után újból Ukrajnára figyel a világ. Múlthét csütörtökön egy dél-kelet ukrajnai katonai támaszponton először tűz ütött ki, majd folyamatos nagy erejű robbanások rázták meg a területet, ahol négy és fél ezer vagonnak megfelelő hadianyagot tároltak. A Melitopol és Zaporizzsja között található 16 településről közel 10 ezer lakost kellett azonnal kitelepítenie a hatóságoknak. A vizsgálatokból kiderült, hogy emberi mulasztás okozta a közel 400 millió dolláros kárt.

A napokon át tartó mentést az is nehezítette, hogy a légvédelmi és páncéltörő rakéták lövedékeinek szétrepülő darabjai megrongáltak egy gázvezetéket és felgyújtották Fjodorkova vasútállomás kőolajtelepét, amely mindössze két kilométerre feküdt a robbanások epicentrumától. Az oltási munkákat nagyban segítette a kiadós mennyiségű csapadék, ami a térségben hullott. A tűzoltók bevallása szerint részben az eső akadályozta meg, hogy a lángok átterjedjenek a föld-levegő rakéták raktárának irányába, amelyek pusztításának hatótávolsága akár több tíz kilométeres is lehet. A raktártól közel 75 kilométernyire található atomerőműt azonban nem fenyegette veszély.

A baleset során egy ember vesztett életét, négyen pedig szívrohamot kaptak. A robbanások olyan nagy méretűek voltak, hogy több százan maradtak fedél nélkül a térségben és a lakosság körében okozott kár meghaladja a 80 ezer dollárt. Jelenleg a legsürgetőbb feladatok közé tartozik a Moszkva és Szimferopol közötti vasúti vonal helyreállítása.

A robbanássorozat közvetlen előidézője két tiltott helyen dohányzó katona volt. Azonban nem ők a fő felelősei a baleset bekövetkeztének. A Szovjetunió felbomlását követően Ukrajnában 184 lőszerraktár maradt fenn, melyben 3 millió tonna robbanószert tárolnak. Az itt őrzött fegyverek és lőszerek jelentős részét Zaporizzsjanál helyezték el a mostanáig. Az ügyészség már hónapokkal ezelőtt felhívta a raktárak vezetőinek figyelmét a lehetséges katasztrófákra, és az év elején már ellenőrizték az összes Ukrajnában találhatóilyen létesítményt. A jelentésekből kiderült, hogy több szabálysértést észleltek az ellenőrök, s felszólították a katonai vezetőket a rendellenességek azonnali megszüntetésére. A helyszíneken észlelték, hogy a hadianyagok jelentős részét egyszerűen a szabad ég alatt tárolták és 36 raktárban hiányzott a tűzvédelmi riasztórendszer is.

Jevhen Marcsuk ukrán honvédelmi miniszter két hónappal ezelőtt már igyekezett megnyugtatni a nemzetközi közvéleményt, amely attól volt hangos, hogy az ukrán haderő nem tud elszámolni több száz, szovjet időkből örökölt föld-levegő rakétával. A miniszter szerint nincs ok az aggodalomra, mivel a rakéták nem voltak működőképes állapotban. Nagyobb zavarótényező az, hogy a hatóságok nem tudnak elszámolni a gyártásukhoz felhasznált nemesfémekkel sem. A mostani katasztrófával kapcsolatban elmondta, halaszthatatlan reformokra van szükség az ukrán hadseregben. Egyes becslések szerint közel 140 millió eurót kellene elkülöníteni csupán arra, hogy rend legyen az ország lőszerraktáraiban.

A Melitopol melletti lőszerraktárban bekövetkezett robbanás miatt bűnvádi eljárást kezdeményezett Ukrajna Főügyészsége a honvédelmi minisztérium néhány magas rangú katonatisztje ellen. A hivatal meggyőződése szerint, a műszaki katasztrófát a katonai vezetés felelőtlensége is okozta, mivel nem intézkedett az ügyészség többszöri felszólítására sem.

A rossz anyagi helyzetben lévő ukrán hadseregben meglehetősen gyakoriak az ilyen jellegű balesetek. Tavaly októberben a kelet-ukrajnai artyemivszki lőszerraktárban történt nagyobb erejű robbanás. Ott 46 vagonnyi lőszer semmisült meg és a sebesültek száma néhány fő volt. A hadianyag mennyiségére Ukrajnában csak becslések adhatók, nem lehet pontos adatokban meghatározni. 20 tonnás vagonokban számolnak, ilyenekből a képzeletbeli szerelvény 110 ezer kocsiból állhat. Az országban évente 25 ezer tonnányi lőszert semmisítenek meg, s ha ez a továbbiakban ilyen ütemben halad, akkor a megsemmisítési folyamat több évtizedig is tarthat.

 

Hirdetés

 

Hirdetés

On
Line
EU

 

Hirdetés

Copyright 2003-2004. FKKE | europeer@np.hu