MAGAZIN
Kezdőlap
Európai Unió
Világnéző
Világgazdaság
Kárpát-medence
Képekben
Generation
 
NEMZETKÖZI TANULMÁNYOK
Tanulmányok
Egyesület
Tanfolyam
Könyvesbolt
Keresés
 
KAPCSOLAT
Fórum
Impresszum

 

VILÁGNÉZŐ

Putyin ötödik éve tervez

2004. június 7.
-Gál Tamás

Vlagyimir Putyin az ötödik éves-beszámolójában továbbra is impozáns célokat fogalmazott meg Oroszország felvirágoztatásával kapcsolatban. A bruttó hazai termék 2010-ig való megduplázásáról, az infláció három százalék alá szorításáról és a korrupció elleni fellépés szükségességéről beszélt. Nagy célokat tűzött ki, kérdés, hogy megvalósíthatók-e, illetve meg is akarják-e őket valósítani?

Putyin már a tavalyi beszédében is felvetette, hogy az orosz gazdaságnak meg kell dupláznia a GDP-t tíz éven belül. A régi időket idéző, nagyra törő célkitűzés valóban megvalósítható? Kétségtelen tény, hogy Oroszországnak van honnan fejlődnie, és ehhez a szükséges feltételek rövidtávon még adottak is. A tavalyi 7,3 százalékos növekedés, a tíz százalék körüli infláció és az államadósság jelentős csökkenése biztató képet rajzol az elnök és csapata elé. Hála a magas olajáraknak a dollár szinte ömlik az országba, biztos bevételt jelentve a költségvetésnek. Ez a bevétel amennyire biztos, olyan ingatag is, mivel a magas olajárak erősen függnek a világpolitikai helyzettől. Így ha Putyinéknak szerencséje van, és ha még egy ideig elhúzódik a közel-keleti válság, az számukra kétségtelenül jó. Kérdés, hogy ezt a hatalmas bevételt jól használják-e fel? Tehát a strukturális reformokra (egészségügy, nyugdíjrendszer, oktatás, hadsereg) reformjára költik, vagy csak elnyeli nyomtalanul a mostani rendszer?

Az elnök ígéretet tett, hogy az átlagjövedelmek 2010-ig ötven százalékkal nőnek. Erre szükség is lenne, különösen az alsóbb rétegek támogatására, mivel ma mintegy harminc millió ember (ez az ország lakosságának húsz százaléka) él a létminimum alatt, és helyzetük egyre kilátástalanabbnak tűnik. Ezt az arányt szeretnék a felére csökkenteni az évtized végére. A kormány már intézkedést is hozott, és hat milliárd dollárral szán többet az elesetek és a háborús veteránok megsegítésére. Ezen kívül szükség lenne mindenképp az egészségügy reformjára, illetve olyan preventív programok meghirdetése, mely megállítaná az ország egyik legnagyobb problémáját, az alkoholizmust . Erre már van egy program, nevezetesen a sörivásra buzdítják az embereket a tömény szesz fogyasztása helyett. A kezdeti sikerek után a tavalyi évben nem sikerült számottevően növelni az eladott sör mennyiségét.  

Mostani beszédében Putyin nem intézett éles támadást az oligarchák ellen, mint az utóbbi időben az megszokható volt tőle. A jövedelmek igazságosabb elosztása felé való igény azonban újra megjelent. Tavaly az olajtársaságok huszonöt milliárd dollárt fizettek be a költségvetésnek, ami mellett még jelentős profitra is szert tettek. Ezt a természeti kincsek adójának növelésével kívánja megcsapolni, és a társadalom számára hasznosítani. Az oligarchák úgy tűnik készek elfogadni az új helyzetet és jobban „támogatni” a költségvetést, azt remélve, hogy ezzel elnyerik a hatalom jóindulatát.

Ennek ellentmondani látszik, hogy újabban Roman Abramovics körül kezd szorulni a hurok. A jelenleg külföldön élő orosz milliárdos, aki másodállásban csukcsföldi kormányzó, a mentelmi jogának köszönhetően nyugodtan éldegél, a biztonság kedvéért azért külföldön. Az egykori alumínium báró, ma az angol Chelsea futballcsapat tulajdonosa után a kormányzóságához kapcsolható hűtlen kezelés miatt kezdtek nyomozásba az orosz hatóságok.  Ő is hasonló sorsra juthat akár, mint Mihail Hodorkovszkij, aki október vége óta ül börtönben, és a hetekben kezdődik majd a bírósági tárgyalása. A vád, mintegy egymilliárd dollár értékű adócsalás. Közben a Jukosz helyzete tovább bonyolódik, mivel az ügyészség még tavaly zárolta a cég vagyonát, a társaság lassan a fizetésképtelenség határára sodródhat. Moszkvai körökben egyesek tudni vélik, hogy a cég az újraállamosítással is szembe kerülhet, megmentve a külföldi vállalatok felvásárlásától.

Összességében a beszéd nem tartalmazott nagy horderejű újdonságokat, csak az eddigi putyini célokat ismételte meg. Ha az olajárak még tartósan magasan maradnak, ha a különböző terrortámadások nem öltenek tömeges méreteket (elég a legutóbbi szamarai robbantásra gondolni), ha Putyinnak sikerül döntését a 2008 utáni időszakra vonatkozóan minél tovább titokban tartani, akkor Oroszországnak jó esélye lehet a felzárkózásra, a több évtizedes visszásságok felszámolására. Ha a három tényező közül bármelyik is felborul, a növekedés könnyen bizonytalanságba torkolhat. Ha az olajárak drasztikusan leesnek, nem lesz miből finanszírozni a reformokat. A terror fokozódásával a tömeg elfordulhat Putyintól, sőt akár radikalizálódhat is. Továbbá, ha Putyin túl korán hozza nyilvánosságra, hogy nem indul a következő választáson, „béna kacsa” válhat belőle. És ellenkezőleg, ha azt mondja, hogy az Alkotmány módosítását kéri, talán túl hamar tenné ki magát olyan támadásoknak, melyben személyi hatalom kiépítésével vádolják.
 

hirdetés

hirdetés

 

linkajánló

Copyright 2003-2004. FKKE | europeer@np.hu