MAGAZIN
Kezdőlap
Európai Unió
Világnéző
Világgazdaság
Kárpát-medence
Képekben
Generation
 
NEMZETKÖZI TANULMÁNYOK
Tanulmányok
Egyesület
Tanfolyam
Könyvesbolt
Keresés
 
KAPCSOLAT
Fórum
Impresszum

 

VILÁGNÉZŐ

Orosz-indiai kapcsolatok

2004. január 23.
-Gál Tamás

Január 19-én háromnapos látogatásra érkezett Indiába Szergej Ivanov orosz védelmi miniszter, hogy indiai partnerével tárgyaljon a régió problémáiról és áttekintsék a védelmi együttműködés további lehetőségeit. A megbeszéléseken megegyezés született a Gorskov repülőgép-anyahajó eladásáról is.

India Oroszország fő stratégiai szövetségese a térségben, nemcsak katonailag, hanem politikailag és gazdaságilag is. Sosem háborúztak egymás ellen és az orosz/szovjet vezetés mindig támogatta az indiai vetetők álláspontját. Jelenleg India -csak úgy, mint Oroszország - egy többpólusú világrend létrehozásában érdekelt. Ezért is támogatják Újdelhi azon törekvését, hogy az ország minél előbb az ENSZ Biztonsági Tanácsának állandó tagjává váljon. Már a húszas–harmincas évektől kezdve több tízezer orosz szakértő dolgozott Indiában, szinte minden területen. Az orosz társadalom ma is nagy szimpátiával viseltet szövetségese iránt. Példaként említhetjük az orosz-indiai együttműködések rohamos bővülését. Ezek közül a legjelentősebb a Szahalin-2 projekt, amely az indiai beruházásokat koordinálja Oroszországban.

A megbeszéléseken megállapodás született a Gorskov admirálisról elnevezett anyahajó eladásáról, melyet 2008-ban kell az orosz félnek leszállítania. A kontraktus ára 1,6 milliárd dollár, amely magában foglalja a 12 Míg-29-es  vadászgépet, a helikoptereket, a rakéta- és elektronikus rendszer beépítését is. A haditechnikai együttműködés még 1960-ban a Szovjetunióval kezdődött. Azóta 33 milliárd dollár értékben kötöttek szerződéseket. A mai kooperáció csúcsa a Brahmos típusú tengerészeti rakéta kifejlesztése, melynek jelenleg nincs alternatívája. Az együttműködés természetesen kiterjed a szárazföldi fegyverek (T90-es harckocsik) és repülők (Szu-30MKI) továbbfejlesztésére. 

A két ország jó kapcsolatára utal a 2003 áprilisában, az Indiai-óceánon tartott közős hadgyakorlat. Ilyen méretű közös hadgyakorlatra az elmúlt 10 évben nem volt példa. A feladat során az orosz csendes-óceáni és fekete-tengeri flotta mellett részt vett az indiai Keleti- és Nyugati-flotta.

Mindkét ország alapvető regionális érdeke, hogy Közép-Ázsia ne váljon a konfliktusok gócpontjává a következő években. Szergej Ivanov négy fő problémát nevezett meg: a gyors demográfiai növekedést, a vallási konfliktusokat, a szélsőségek erősödését, de mindenek felett a szegénységet. Már magában ezek kiszámíthatatlanná teszik a térséget. Ehhez jön még a tömegpusztító fegyverek gyors terjedése. Hiszen ma már Pakisztán is rendelkezik atomfegyverrel és Irán sem áll messze saját atom-programjának véghezvitelében. A két ország igyekszik összehangolni védelmi erőfeszítéseit, köztük a titkosszolgálatok együttműködését a terrorizmus elleni harcban. De mindketten igyekeznek az ENSZ domináns szerepét hangsúlyozni és mindenek előtt diplomáciai és gazdasági eszközökkel igyekeznek a fenyegetést elhárítani.


 

hirdetés

 

hirdetés

On
Line
EU

hirdetés

 

linkajánló

Copyright 2003-2004. FKKE | europeer@np.hu