MAGAZIN
Kezdőlap
Európai Unió
Világnéző
Világgazdaság
Kárpát-medence
Képekben
Generation
 
NEMZETKÖZI TANULMÁNYOK
Tanulmányok
Egyesület
Tanfolyam
Könyvesbolt
Keresés
 
KAPCSOLAT
Fórum
Impresszum

 

VILÁGNÉZŐ

Vlagyimir Putyin ellenfél nélkül

2003. december 26.
-Gál Tamás

Vlagyimir Putyin orosz elnök bejelentette, hogy újra indul a márciusban esedékes elnökválasztáson. A közvélemény kutatások szerint győzelme biztosra vehető, mégis akad egy probléma, ami meghiúsíthatja győzelmét. A választásokon a szavazópolgárok több mint felének részt kell venni ahhoz, hogy a voksolás érvényes legyen. 

Az elnökválasztási kampány december 13-án vette kezdetét. Eddig mindössze egyetlen jelölt van: Vlagyimir Putyin, a jelenlegi elnök. A jelölést december 21-én jelentette be pár meghatározó személyiség a Központi Választási Bizottság tagjainak jelenlétében. Maga Putyin már három nappal korábban is jelezte már indulási szándékát egy televíziós interjúban, megemlítve, hogy függetlenül kíván indulni, nem pedig pártjelöltként. Az Egyesült Oroszország, mely a legutóbbi választásokon többséget szerzett a Dumában és Putyin egyik fő támasza, tudomásul vette a döntést. Az is természetes, hogy az elnök támogatására szólítanak fel a pártközpontból. Ugyan támogatókban valószínűleg nem lesz hiány, Putyinnak más fajta problémákkal szembe kell néznie a kampány során.

Még ugyanazon a napon, mikor bejelentették az elnök újbóli indulását, a Jabloko párt elnöke is sajtótájékoztatót tartott. Javlinszkij kijelentette, hogy nem kívánják támogatni az elnök újraválasztását, tekintettel a kialakult politikai helyzet súlyosságára. Hozzátette, ők nem hiszik, hogy egy szabad és tiszta választás zajlana le, mivel a tömegtájékoztatás és a bíróságok a Kreml befolyása alatt állnak, és ez jelentősen mérsékli a többi jelölt esélyét. Ezért ők a választás bojkottjára szólítanak fel. A liberális pártok is hasonló állásfoglalást adtak közre.

A kommunista párt (KPRF) csak december végén teszi majd közzé az álláspontját, ám egyes források szerint ők is a választások bojkottálására buzdítanak majd. Ezt erősíti meg Oleg Kulikovnak, a Központi Bizottság titkárának nyilatkozata, melyben lehetségesnek nevezte ezt a variációt, bár kevés esélyt adott rá. A lehetséges távolmaradásba valószínűleg belejátszik a párt gyenge szereplése is a választásokon. Zjuganov pártelnök, a legismertebb kommunista, nem szeretne újból vereséget szenvedni, hiszen azzal a pártot véglegesen meggyengítettné.

Putyin elveszítheti elnöki tisztét, ha a Jabloko, a liberálisok és a kommunisták összefognak. Az orosz alkotmány szerint ugyanis az elnökválasztáson az arra jogosultak ötven százalékának részt kell venni. És ha sikerül megegyezniük, könnyen előfordulhat, hogy a választópolgárok felét sikerül otthon tartaniuk. Bár Putyin pártja az Egységes Oroszország nyerte a parlamenti alsóházi választásokat, csak a szavazatok 37 százalékát szerezte meg. Az alacsony részvétel elkerülése végett szóba került Vlagyimir Ruzskov indulása. Ruzskov jogász végzettségű és az előző parlament szóvivője volt. A legutóbbi választásokon független jelöltként jutott be a Dumába.

Putyin számára a feladat tehát viszonylag egyszerű. Fel kell kelteni az emberek érdeklődését a választások iránt, mivel ha az emberek elmennek szavazni, akkor az eredmény nem lehet kétséges. Ugyanis Putyin a közvélemény kutatások szerint a szavazatok hatvan-hetven százalékát szerezné meg. A Szovjetunió felbomlása óta eddig minden elnökválasztás sikeres volt. Nagy visszalépés lenne az eddig megtett úton, ha most távol maradnának a választópolgárok.

 

hirdetés

 

hirdetés

On
Line
EU

hirdetés

 

linkajánló

Copyright 2003-2004. FKKE | europeer@np.hu