MAGAZIN
Kezdőlap
Európai Unió
Világnéző
Világgazdaság
Kárpát-medence
Képekben
Generation
 
NEMZETKÖZI TANULMÁNYOK
Tanulmányok
Egyesület
Tanfolyam
Könyvesbolt
Keresés
 
KAPCSOLAT
Fórum
Impresszum
 


web
européer.hu

 

VILÁGNÉZŐ

Oroszország WTO tag lehet 2005-ben

2004. június 28.
-Veszteg Csilla

Oroszország 2005 végére teljes jogú tagjává válhat a genfi székhelyű  Világkereskedelmi Szervezetnek. Az orosz kereskedelmi miniszter, German Gref és az EU kereskedelmi biztosa , Pascal Lamy május 21-én írt alá egy kétoldalú kereskedelmi megállapodást, melynek értelmében Oroszország fokozatosan emeli a hazai energiaárakat. Az EU-Oroszország csúcsot Vlagyimir Putyin orosz elnök és Romano Prodi, az Európai Bizottság elnöke nyitotta meg. Ezzel a megállapodással újabb akadály hárult el Oroszország WTO tagságának útjából és sikeresen lezárult a hat éve tartó tárgyalássorozatot.

Oroszország WTO-belépésének feltételeként az EU kérései között szerepel az orosz belföldi energiaárak, különösképpen a gázárak emelése annak reményében, hogy az európai gázipari cégek jobb feltételekkel versenyezhessenek orosz  piacon. A mostani megállapodás következtében az oroszországi belföldi gázárak várhatóan 2010-ig elérhetik az 50 dolláros árat ezer köbméterenként. Ugyanakkor az oroszok nem emelik meg az exportvámokat. Továbbá az EU egyenlő hozzáférést igényelt a külföldi termelőknek az állami monopóliumban lévő csőhálózathoz.

Az EU erőteljesen szorgalmazza az orosz pénzügyi, szolgáltatási és távközlési piac megnyitását, valamint a gépjárművek és repülőgépek vámjainak csökkentését. Oroszország ezzel jelentősen hozzájárulna a külföldi cégek megjelenéséhez az eddig oroszok által uralta szektorokba. Romano Prodi elmondta, hogy a Lengyelország és Litvánia között található kalinyingrádi terület kérdése az egyik legsúlyosabb probléma a két fél között, azonban ennek a térség fejlesztésére jelentős forrásokat kíván elkülöníteni az Unió.

Az oroszok 1993-ban nyújtották be a WTO-nak belépési kérelmüket. A szorosabb tárgyalások csak Vlagyimir Putyin elnöksége alatt erősödtek meg. A WTO-nak jelenleg 147 ország a tagja és az oroszoknak az összes olyan tagországgal meg kell állapodnia belépésének feltételeiről, melyek azt megkívánják tőle. Az orosz fél már korábban eleget tett az Európai Bizottság azon kérésének, hogy a vele fennálló együttműködési megállapodásokat terjessze ki a májusban csatlakozó országokra, köztük hazánkra is.

A magyar-orosz kétoldalú kereskedelmi tárgyalások eredményeként az Oroszországba irányuló magyar áruexport fő termékei esetében átlagosan 50 százalékos vámcsökkentés eredményezett.A magyar borokra és tradícionális magyar termékekre valószínűleg további kedvezmények kerülnek majd bevezetésre.  A magyar építési és tervezési cégeknek az orosz szolgáltatási piacon való megjelenésnek feltételei jelentősen javulnak. A megállapodás értelmében a számítógépes szolgáltatások területén letelepedni kívánó magyar vállalatok az oroszokkal azonos elbánásmódban részesülnek majd. Továbbá javulnak a mérnöki, műszaki, környezetvédelmi és egyes szállítási szolgáltatások feltételei is. Mindezen engedmények azonban csak akkor lépnek érvénybe, ha Oroszország WTO-taggá válik.


 

Hirdetés

warez2

 

Hirdetés

 

Hirdetés

On
Line
EU

Hirdetés

Copyright 2003-2004. FKKE | europeer@np.hu