MAGAZIN
Kezdőlap
Európai Unió
Világnéző
Világgazdaság
Kárpát-medence
Képekben
Generation
 
NEMZETKÖZI TANULMÁNYOK
Tanulmányok
Egyesület
Tanfolyam
Könyvesbolt
Keresés
 
KAPCSOLAT
Fórum
Impresszum

 

VILÁGNÉZŐ

Hat nap Pekingben

2004. március 8.
-Csomán Gábor

A február 22-ével kezdődő hét fontos mérföldkövet jelent a Koreai-félsziget nukleárisfegyver-mentesítése szempontjából. Ezen a napon érkezett Pekingbe az amerikai, az orosz és a japán delegáció, másnap pedig a két Korea küldöttei. A szerdán kezdődő konferenciát minden érintett bizakodással és a konstruktivitásra tett ígérettel várta. A felek szerették volna elkerülni, hogy megismétlődjön az előző év augusztusában – szintén Pekingben rendezett – kudarcba fulladt tárgyalássorozat.

2002 októberében az észak-koreaiak ugyan nem hivatalosan, de elismerték, hogy rendelkeznek atomprogrammal, mellyel megszegik az Egyesült Államokkal 1994-ben kötött szerződést. Az amerikai tárgyaló által nyilvánosságra hozott információt Phenjan azonnal cáfolta és fordítási hibának titulálta a híradást.

A tavaly megrekedt hivatalos párbeszéd mellett folyamatos diplomáciai egyeztetések folytak az egyes országok között. Az Egyesült Államok szigorúan ragaszkodott az észak-koreai atomprogram leállításához, ellenőrzéséhez és a teljes leszereléséhez. Ezzel szemben Phenjan hajlandónak mutatkozott a program leállítására bizonyos gazdasági és politikai előnyökért cserébe. Ezt a lehetőséget már decemberben jelezték, de a bejelentést nem vették komolyan. A mostani forduló alatt Rijádban tartózkodó dél-koreai külügyminiszter kijelentette, hogy a tárgyalások alapvető célja az Egyesült Államok és a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság közötti párbeszéd elindítása, valamint az álláspontok közelebb hozása. Colin Powell, amerikai külügyminiszter, előző pénteki nyilatkozatában kifejezte reményét, hogy a mostani tárgyalások rendszeresebb találkozókhoz vezetnek. Mindezek azt vetítették előre, hogy a pekingi Diaoyutai állami vendégházban tartott tárgyalások pozitív eredménnyel zárulnak.

A kínai delegáció vezetője Wang Yi külügyminiszter-helyettes és japán kollégája, Ichiro Aisava eszmecseréje nyitotta a bilaterális megbeszélések sorát. A kínai fél ismertette az északiak ajánlatát, miszerint a büntetőintézkedések eltörlése esetén befagyasztják a programjukat. A japán fél kezdeti álláspontja elsősorban az amerikaihoz állt közelebb, elsődlegesnek a leállítást tekintették, és csak ezután akartak tárgyalni a további teendőkről. Ezt követően a dél-koreai küldöttség vezetője, Lee Soo-hyuck külügyminiszter-helyettes ismertetett egy menetrendet.

  1. A Koreai Népi Demokratikus Köztársaság (KNDK) elismeri, hogy rendelkezik hadicélú atomprogrammal, és hajlandó annak befagyasztására. Ezzel egyidőben az Egyesült Államok, és másik négy tárgyaló ország kifejezi szándékát biztonsági garanciák nyújtására Phenjannak.
  2. A KNDK visszatér a non-proliferációs szerződés szabályaihoz, és fogadja az ENSZ Nemzetközi Atomenergiai Ellenőrző Bizottságának (IAEA) küldöttségét. Cserébe a Koreai Köztársaság (KK), Kína és Oroszország energiahordozókat szállít.
  3. Amint Phenjan nem rendelkezik atomfegyverrel és az annak előállításához szükséges berendezésekkel, és ezt az IAEA jelentése is megerősíti, Washington írásban garanciát vállal a KNDK függetlenségéért.

A szöuli delegáció előterjesztésében szerepelt még munkacsoport felállítása a részletek tisztázására, valamint rendszeres, kéthavonta sorrakerülő találkozók megrendezése. Fontos célként említették a következő tárgyalási forduló időpontjának kitűzését. A három pontból álló tervet a japánok és az amerikaiak nem támogatták, mert nem szerettek volna konkrét ígéreteket megfogalmazni. Újságírói kérdésre kifejtették, hogy a befagyasztás fogalma alatt a teljes mértékben ellenőrzőtt végső leszerelést értik.

A szintén hétfőn érkező, orosz delegációt vezető Alexander Losyukov külügyminiszter helyettes, kínai partnerével történő eszmecseréje után kijelentette, hogy a két fél álláspontja igen közel áll egymáshoz. Fontosnak tartják, hogy a Koreai-félsziget tartósan atomfegyver-mentes legyen. Ezen cél elérése érdekében munkacsoportok felállítását tartják szükségesnek. A házigazdák helyzetükből fakadóan is kényes helyzetben voltak. Mindehhez hozzájárult, hogy a KNDK régi szövetségese a Kínai Népköztársaságnak, ugyanakkor az Egyesült Államokkal kölcsönösen kulcspozíciót töltenek az egymással való kereskedésben. A tárgyalások lebonyolításáért felelős kínai megbízottak minden diplomáciai szinten a rugalmasságot és a kompromisszumkészséget sugalmazták a résztvevőknek.

Az amerikai delegáció Colin Powell már idézett, bizakodó kijelentésével érkezett Pekingbe. A James Kelly főtárgyaló vezette küldöttség tagjain a hét elején még nem látszott, hogy hajlandók-e beleegyezni bizonyos engedmények nyújtásába. Egyes szakértők szerint Phenjan egy-két atombombához elegendő plutóniummal rendelkezik, amelyek birtoklását Washington nem hajlandó eltűrni. Más szakértők kétségbe vonják a kommunista ország technikai fejlettségét és azt, hogy képesek lennének egy atombomba elkészítésre. Phenjan azonban nehezen védhető helyzetbe került, az elmúlt hetekben kipattant pakisztáni atomkerskedelemi botrány kapcsán. Irán és Líbia elismerte az együttműködést, azonban a koreaiak az első pillanattól fogva tagadtak. Az észak-koreai delegációt vezető Kim Kye-gwan, külügyminiszter-helyettes kényes helyzetben van, mert széleskörű nyomás nehezedik rá, nemcsak a Pekingben tartózkodók részéről, hanem más országok és szervezetek felől is. A tárgyalások irányában pozitív jelként volt értelmezhető, hogy a tárgyalások légkörét mindenki kedvezőnek minősítette.

Szerdán délelőtt kezdődött a hivatalos program. A délelőtt folyamán a résztvevők előadták álláspontjaikat. Új információval nem szolgáltak egymásnak. A dél-koreai képviselők ismertették hárompontos tervüket, és javaslatot tettek egy munkacsoport felállítására. Az érdemi munka a színfalak mögött zajlott a délutáni találkozókon. Csütörtökön a kínai delegáció egyik tagja egy sajtótájékoztatón azt nyilatkozta, hogy a tárgyalások döntő szakaszba jutottak, mert Phenjan kész engedni. Ezt a bejelentést az orosz külügyminiszter-helyettes is elismerte. Alexander Losyukov elmondta, hogy a megszűnő hadicélú atomprogram mellett a békés célú atomenergia-termelés megmaradhat, és ezzel párhuzamosan Washington kész biztonsági garanciák nyújtására. Ezzel szemben csütörtök esti tájékoztatóján a KNDK képviselői azt nyilatkozták, hogy teljes atomprogramjukat szüneteltetik. A szóvivő hangsúlyozta, hogy küldöttségük rugalmas álláspontot képviselt, és beleegyezett a hajthatatlanul ismételt amerikai feltételekbe. A többi ország üdvözölte Phenjan magatartását. A dél-koreai megbízott kijelentette, hogy Kína és Oroszország csatlakozott a Szöul által javasolt energia segélyhez. Japán és az Egyesült Államok nem nyilatkozott az energiakérdésben. Szöulban, a két ország egyesítésért felelős miniszter felhívta a figyelmet, hogy fontos tisztázni, ki állja majd a megegyezés végén a számlát. Ezt a részletet nevezte a tárgyalás egyik sarkalatos pontjának. Losyukov felhívta a figyelmet, hogy az orosz fél bizakodik az írósos megállapodás aláírásában.

A tárgyalások befejezésére február 27-én, szombaton került sor. A kitűzött célokat sikerült elérni: megállapodást írtak alá, munkacsoportot állítottak fel, és kitűzték a következő tárgyalás időpontját. A zárónyilatkozatban kifejezték reményüket a Koreai-félsziget atomfegyver-mentesítésében, és a konfliktus békés rendezésében. A következő fordulóra június vége előtt kerül sor, a felállítandó munkacsoport feladata az előkészületek intézése. Li Zhaoxing, kínai külügyminiszter az ünnepség végén a tavaszt a remény évszakának nevezte, majd hozzátette, hogy bár "tüskés" és hosszú út áll a felek előtt, az idő ez esetben a béke oldalán van. Kelly elismerte, hogy bár a Washington és Phenjan közötti ellentétek élesek, ennek ellenére a két bilaterális találkozón fontos kérdéseket sikerült megbeszélni. A tárgyalásokat vezető Wang Yi azon kritikákat illetően, mely szerint nem voltak elég erőteljesek a KNDK-val szemben, azt válaszolta, hogy azt nem gondolta senki sem, hogy egy forduló alatt tisztázni lehet az egész problémát. Bizakodással tekint a következő időszak elé, és megkezdte a felek véleményének kikérését a felállítandó munkacsoport vezetésével kapcsolatban.

Az idilli képet azonban megzavarják a záróünnepséget követő híradások az amerikaiak és az észak-koreaiak véleményét illetően. Ezek szerint Washington ragaszkodni majd a már említett feltételeihez. A phenjani fél ezzel párhuzamos azt nyilatkozta, hogy a konfliktus forrása az amerikaiak bizalmatlan és barátságtalan magatartása. Ugyanakkor tagadták a magasan dúsított urán-program létét és azt is, hogy nukleáris kereskedelmet folytattak volna Pakisztánnal. A sikeres hatoldalú tárgyalásokat követően a dolgok visszatértek a rendes kerékvágásba. Remélhetőleg sikerült közelebb hozni a végső megállapodást.

hirdetés

 

hirdetés

On
Line
EU

hirdetés

 

linkajánló

Copyright 2003-2004. FKKE | europeer@np.hu