MAGAZIN
Kezdőlap
Európai Unió
Világnéző
Világgazdaság
Kárpát-medence
Képekben
Generation
 
NEMZETKÖZI TANULMÁNYOK
Tanulmányok
Egyesület
Tanfolyam
Könyvesbolt
Keresés
 
KAPCSOLAT
Fórum
Impresszum

 

VILÁGNÉZŐ

Északír választások: kísért a múlt

2003. november 30.
-Pichler Balázs

A radikális pártok térnyerését eredményezte a többszöri halasztás után megtartott észak-írországi helyi törvényhozási választás. A legtöbb parlamenti helyet a protestáns Demokratikus Unionista Párt (DUP) szerezte meg, miután a szavazatok 25 százalékát kapta a választásokon. A katolikus szavazótáborban a Sinn Fein, az Ír Köztársasági Hadsereg (IRA) politikai szárnyának előretörése volt megfigyelhető. A párt a szavazatok 24 százalékának megszerzésével jelentősen megelőzte a szociáldemokratákat és a munkáspártot.

A választási eredmények akár évekkel vethetik vissza az északír helyzet rendezését. A protestáns DUP vezetője, Ian Paisley tiszteletes elutasítja az 1998-as nagypénteki egyezményt, amely újból felállította az észak-írországi törvényhozási és végrehajtó intézményrendszert. Az unionista mozgalom szélsőradikális frakciójának 78 éves vezetője mindenfajta katolikus-protestáns hatalommegosztást elvet. Politikai elemzők szerint Paisley a következő 18 hónapban nem tervez nagyobb változtatásokat, mivel az angliai választások után egy várhatóan gyengébb munkáspárti kormánnyal akar megállapodni.

Garry Adams, a katolikus Sinn Fein vezetője azonban biztos abban, hogy a DUP végül hajlandó lesz velük tárgyalni. A választások utáni beszédében Adams hangsúlyozta: pártja vissza akar térni a nagypénteki egyezmény végrehajtásához. Kiemelte az IRA jogát a leszerelés újbóli megindításához, valamint jelezte, pártja az északír politikai intézmények felfüggesztésének eltörlését kívánja elérni. 

A protestáns oldalon visszaszorult a mérsékeltebb Ulsteri Unionista Párt (UUP). A párt vezetőjét, David Trimble-t, a rossz választási eredmény miatt Jeffrey Donaldson a belső ellenzék vezére lemondásra szólította fel. Trimble azonban ezt elutasította. Az UPP vezére tavaly októberig az északír helyi kormányzat miniszterelnöki posztját is betöltötte. Ekkor azonban a brit kormány megszűntette a tartomány önállóságát, és ez év áprilisában feloszlatta a parlamentet az ismét fellángoló katolikus-protestáns ellentétek miatt. Az északír választók így most egy nem működő parlament képviselőjelöltjeire adták le szavazatukat.

Az ír miniszterelnök, Bertie Ahern, a választások után a leszerelés folytatására szólította fel az IRA-t, hogy a szervezet így ellensúlyozza a DUP térnyerését. Ahern komoly problémának tartotta, hogy az IRA még mindig létezik, és még mindig fenntartja a kapcsolatot a Sinn Fein-nel.

 

hirdetés

 

hirdetés

On
Line
EU

hirdetés

 

linkajánló

Copyright 2003-2004. FKKE | europeer@np.hu