MAGAZIN
Kezdőlap
Európai Unió
Világnéző
Világgazdaság
Kárpát-medence
Képekben
Generation
 
NEMZETKÖZI TANULMÁNYOK
Tanulmányok
Egyesület
Tanfolyam
Könyvesbolt
Keresés
 
KAPCSOLAT
Fórum
Impresszum

 

VILÁGGAZDASÁG

Németország: 2005-ben is 3 százalék fölött a hiány?

2003. december 26.
-Pichler Balázs

A növekedési és stabilitási paktum deficit kritériumának betartása, azaz az államháztartási hiány 3 százalék alá szorítása 2005-ben, komoly kihívást jelent Németország számára - nyilatkozta Hans Eichel német pénzügyminiszter a Die Welt című lapnak. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a német kormány Uniónak tett ígérete továbbra is érvényben van.

Németország államháztartási hiánya 2004-ben újra meghaladja a GDP 3 százalékát, ami azt jelenti, hogy az ország az egymást követő harmadik évben is megszegi a paktum deficit kritériumát. A pénzügyminiszterek tanácsa csak azután állította le novemberben a Németország ellen kezdeményezett eljárást, hogy a német kormány ígéretet tett arra, hogy 2005-re már megfelel a paktum előírásainak.

A német pénzügyminisztérium jövőre az államháztartás 3,5 százalékos hiányával számol, amelyet a tervek szerint a következő évben 2,5 százalékra szorítanának le. Szakértők viszont arra figyelmeztetnek, hogy a kormány és az ellenzék által közösen kidolgozott és elfogadott gazdasági reformcsomag csökkenti ennek esélyeit. A reformok 2005-ben 0,25-0,5 százalékkal növelhetik a költségvetési hiányt, mivel a különböző állami szubvenciókat az ellenzék ellenállása miatt az eredetileg tervezetnél csak kisebb mértékben sikerült lefaragni. Így a hiány az IWH gazdaságkutató intézet számításai szerint elérheti a 3,5 százalékot.

A szociáldemokrata-zöld kormánykoalíció ugyan célul tűzte ki a bonyolult német adórendszer reformját és leegyszerűsítését, ennek megvalósításához azonban szükséges a felsőházi többséggel rendelkező ellenzék támogatása is. A kereszténydemokraták eddig elutasították az ingázóknak, családosoknak és más hagyományosan konzervatív választói csoportoknak nyújtott szubvenciók csökkentését.

-Készek vagyunk az ellenzékkel közösen kidolgozni egy egyszerűbb adórendszert – jelentette ki Gerhard Schröder, német kancellár. Elemzők szerint az egyeztetéseket jövő év elején lehet megkezdeni, míg a törvényi változtatásokra 2005-ben kerülhet sor. Amennyiben sikerül kormánynak és ellenzéknek megállapodásra jutnia, Németország 2005-ben képes lesz betartani a deficit kritériumot. A paktum újabb, immáron negyedszeri megszegése azonban komoly bizalmi válságot idézhet elő a közös monetáris politikával és az euróval szemben, mivel Németország az euró zóna legnagyobb gazdasága.  


 

hirdetés

hirdetés

On
Line
EU

 

hirdetés

 

linkajánló

Copyright 2003-2004. FKKE | europeer@np.hu