MAGAZIN
Kezdőlap
Európai Unió
Világnéző
Világgazdaság
Kárpát-medence
Képekben
Generation
 
NEMZETKÖZI TANULMÁNYOK
Tanulmányok
Egyesület
Tanfolyam
Könyvesbolt
Keresés
 
KAPCSOLAT
Fórum
Impresszum

 

VILÁGGAZDASÁG

EU-USA mélyülő kereskedelmi konfliktus

2004. március 4.
-Pichler Balázs

Egyre jobban kiéleződnek az ellentétek az Európai Unió és az USA közötti kereskedelmi viszonyban. Az Unió március 1-jétől, élve a Világkereskedelmi Szervezet (WTO) által biztosított jogával, 3,2 milliárd euró értékben büntetővámokat vet ki amerikai termékekre.  Az EU így kívánja megtorolni az amerikai exportcégeknek nyújtott versenyellenes adókedvezményeket.

Az EU és USA kereskedelmi viszonyában először kerül sor büntetővámok alkalmazására. Miután a WTO tavaly májusban illegálisnak minősítette az amerikai multinacionális vállalatok, mint például a Microsoft és a Boeing, által élvezett adókedvezményeket, az EU március 1-jét jelölte meg végső határidőnek a szabad versenyt korlátozó intézkedések eltörlésére. Az amerikai Kongresszus ennek nem tett eleget, nem változtatta meg az exportáló cégekre vonatkozó rendelkezéseket, ezért az Unió az adókedvezmények mértékével megegyező büntetővámot vetett ki az amerikai import termékekre.

Az Unió közel 1600 amerikai terméket súlyt márciustól  5 százalékos pótvámmal. A kereskedelmi szankció mértéke havonta 1 százalékponttal emelkedik, amíg el nem éri a 17 százalékot. Számítások szerint az EU intézkedése idén 315 millió, míg jövőre 666 millió dollár többletkiadást jelent az Európába exportáló amerikai cégek számára. Május 1-jétől az új tagok, köztük Magyarország, is kötelesek lesznek a büntetővám alkalmazására, amennyiben az amerikai törvényhozás nem változtat a versenyt sértő rendelkezéseken.

A helyzet eszkalálódása egyik félnek sem érdeke, ezért Pascal Lamy, az Európai Bizottság kereskedelmi biztosa, sietett kijelenteni, hogy az intézkedések nem jelentik kereskedelmi háború kezdetét az USA és az EU között, valamint a szankciókat még azon a napon eltörlik, amelyen a Kongresszus a megfelelő törvényt elfogadja. Az amerikai törvényhozók eddig azonban csak az adókedvezmények fokozatos leépítését tartották megfelelőnek, amelyet az EU elutasított.

A kedvezmények körüli vita még az előző amerikai kormányzat hivatali idejére nyúlik vissza. A WTO ugyanis már 2000-ben törvénysértőnek minősítette az amerikai cégeknek nyújtott támogatást, és azok eltörlésére szólította fel a Clinton-kormányzatot. A demokraták által alkalmazott módosításokat a WTO 2002-ben elégtelennek ítélte, és a következő évben felhatalmazta az Uniót megtorló lépések foganatosítására.  A transzatlanti kereskedelmi kapcsolatok eddig sem voltak feszültségmentesek, jelentős nézeteltérés van például a genetikailag módosított termékek termelésének és forgalmazásának kérdésében Európa és Amerika között. Szankciók alkalmazására azonban eddig nem került sor, mivel a felek tiszteletben tartották a WTO döntéseit és az egymás által meghatározott határidőket. Ez történt előző év novemberében, amikor az USA még időben eltörölte az acéltermékekre kivetett importvámjait. Kérdéses azonban, hogy az amerikai elnökválasztások miatt most mennyire kezeli majd rugalmasan a kérdést a Kongresszus.


 

hirdetés

hirdetés

On
Line
EU

 

hirdetés

 

linkajánló

Copyright 2003-2004. FKKE | europeer@np.hu