MAGAZIN
Kezdőlap
Európai Unió
Világnéző
Világgazdaság
Kárpát-medence
Képekben
Generation
 
NEMZETKÖZI TANULMÁNYOK
Tanulmányok
Egyesület
Tanfolyam
Könyvesbolt
Keresés
 
KAPCSOLAT
Fórum
Impresszum
 
 
 


web
européer.hu

 

VILÁGGAZDASÁG

A japán gazdaság újabb gyengeségeket mutat?

2005. április 11.
-Kada Ágnes

A japán gazdaságot már negyedszer sújtja recesszió egy évtizeden belül. Bár igaz, hogy kisebb növekedési periódusokat találunk az elmúlt tíz esztendőt vizsgálva, azonban a gazdaság időszakonként vissza-visszacsúszott a recesszió állapotába. A néhány hete publikált adatok alapján, a jelenlegi gazdasági teljesítmény problémáit mutatja a gyengülő export, a fogyasztási kiadások és a kiskereskedelmi eladások csökkenése, továbbá a GDP-ben tapasztalható visszaesés is.

A japán tőzsdén is érezhető volt a keddi negatív adatok okozta visszaesés, amit az összehasonlítási index is alátámasztott, mivel a legmélyebb pontra zuhant az elmúlt négy hónapot figyelembe véve. A Nikkei átlagosan 1,6%-ot esett, 11599,82 pontra. Az előző év folyamán a Nikkei index vezető részvényei 7,6%-kal növekedtek, s így a tőzsde 11488,76 ponton zárt. A 2005-ös esztendőben a stratégia előrejelzések alapján elérheti a 13000 pontot. A pénzpiaci optimizmus azonban ellentétben áll a japán üzleti körök erős pesszimizmusával. A március folyamán publikált Tankan-jelentés, ami egy negyedévenkénti felmérés a japán termelőkről, úgy találta, hogy 2003 márciusa óta most először gyengült meg az üzleti bizalom. A bizalomcsökkenésért a lassabb gazdasági növekedés, a növekvő olajárak, az erősödő jen és a gyengébb export a felelős. Mindezek ellenére a kereskedők növekedést várnak a globális gazdaságtól, s úgy vélik ebből Japán is hasznot húzhatna.

A munkanélküliséget mutató arányszámok javultak 2004 folyamán. Ez az export-orientált gazdaságnak köszönhető, ami arra próbálja ösztönözni a termelőket, hogy még több munkást alkalmazzanak. A japán munkanélküliek száma azonban váratlanul emelkedett az elmúlt hónapokban, ami az újabb gyenge gazdasági mutatókat támaszthatja alá. A munkanélküliek aránya ez év januárjában még 4,5% volt, ezzel szemben február folyamán már 4,7%-ot mutat. A problémát az okozza, hogy ebben az adatban semmilyen várható változást nem jeleztek előre. Az elemzők közül sokan azt vallják, hogy ezen adatoknak nem kell különösebb jelentőséget tulajdonítani, mivel az emelkedés abból is fakadhatott, hogy többek jobban fizető állások után néztek.

A háztartási kiadások 3,8%-kal csökkentek 2004 és 2005 februárja között. Ugyanezen időszak során a kiskereskedelem volumene 2,8%-kal esett, ami azt jelenti, hogy 2003 novembere óta elérte a legmélyebb pontját. A bolti eladásokat furcsamód az is befolyásolta, hogy a 2004-es év szökőév volt

Az említett év végén az ország egy enyhe recesszióból kezdett kilábalni, s a kormány további javulást vár. A japán recessziót gyakran két egymást követő negatív növekedésű negyedévnek tulajdonítják, annak ellenére, hogy a kormány más faktorokat is számításba vesz, amikor a gazdaság helyzetét értékeli. Bár a gazdaságnak olykor akad néhány gyengébb pillanata, Takenaka Heizo, a Gazdasági és Költségvetési Politikáért felelős miniszter szerint - ha összességében szemléljük a helyzetet - megállapítható, hogy Japán a kilábalás stádiumában. Takenaka arra is rámutatott, hogy a fogyasztási kiadások csökkenését magyarázhatja a szokatlanul enyhe tél is.

Bár a GDP teljesítményét illusztráló kormányhivatali adatok 0,5%-os csökkenést mutatnak a 2004-es év utolsó három hónapjában, mégsem vonhatunk le ebből negatív következtetéseket. Amennyiben egy gazdaságot vizsgálunk, több adatot is figyelembe kell vennünk, ahhoz hogy hiteles képet kapjunk.

A japán termelőknek gondot okoz a jen jelenlegi erősödése, így ugyanis csökken az exportcikkek versenyképessége a tengerentúlon. Visszaesés tapasztalható a kivitelben olyan döntő jelentőségű piacokon, mint Kína és az Egyesült Államok. A kormány szerint a csökkenés a kivitelben egyáltalán nem nevezhető drasztikusnak, inkább enyhén visszaesőnek.

Bár a februári adatok váratlanul gyengék voltak, mégis a tőzsde azt mutatja, hogy a gazdasági lassulásnak vége, erre azonban egyelőre még nincs szilárd bizonyíték. Az elemzők azt vallják, hogy a gazdasági adatok kiábrándítóak, bár igaz, hogy a legnagyobb japán cégek profitot könyvelhettek el, és a tőke kiadások is növekedtek. Összességében a japán gazdaság 2,6%-os növekedést mutatott 2004 folyamán, ami azon év első néhány hónapjában történő erős teljesítménynek volt köszönhető. 2005-re 2,1%-os növekedést jeleznek előre. Mindamellett, a gazdaság törékeny felépülése továbbra is a fogyasztói kiadások emelkedésétől, a jen erősödésétől és a globális gazdaság javulásától függ.

 

 

 

Hirdetés

warez2

 

Hirdetés

 

Hirdetés

On
Line
EU

Copyright 2003-2004. FKKE | europeer@np.hu