MAGAZIN
Kezdőlap
Európai Unió
Világnéző
Világgazdaság
Kárpát-medence
Képekben
Generation
 
NEMZETKÖZI TANULMÁNYOK
Tanulmányok
Egyesület
Tanfolyam
Könyvesbolt
Keresés
 
KAPCSOLAT
Fórum
Impresszum

 

VILÁGGAZDASÁG

Kína - gazdasági kitekintő

2004. január 4.
-Csomán Gábor

Monetáris politika

A Kínai Központi Bank nem változtat az eddigi óvatos monetáris politikán – jelentette a Xinhuanet hírügynökség. A bank negyedik negyedéves jelentése kimondja az eddigi piac-orientált lépések és reformok folytatásának szükségét. A bank szóvivője megerősítette, hogy a találkozó során áttekintették a nemzetközi és a hazai pénzügyi helyzetet és határoztak a kontinuitás és stabilitás fenntartásáról a monetáris politikában.

Több pénzügyi szakember tart attól, hogy a központi bank idei lépései miatt kialakult túlzott inflációs nyomás hatására jelentősen lelassul a kínai gazdaság növekedése. A gyorsan erősödő piacgazdasági hatások miatt a központi bank szeptemberben egy százalékponttal megemelte a bankok kötelező tartalékrátáját. Ez a lépés 18 milliárd dollárt fagyasztott be a bankokban.

Az összefoglaló megállapítja, hogy a kölcsönök strukturális kiegyenlítése céljából emelik a mezőgazdasági termelőknek és a kis- és közepes vállalkozásoknak nyújtott hiteleket. Az említett szektorok jelentős munkaerő felesleggel küszködnek (amikhez hozzájárulnak az állami szektorból való elbocsátások és a magas belső migráció is). A kereskedelmi bankok által a kis- és közepes vállalkozások részére nyújtható hitelek körét a központi bank december elején szélesítette ki.

Korrupció

Kína tartományi vezetői december végén megbeszélést tartottak a korrupcióellenes lépések eddigi hatásairól. Megállapították, hogy a korrupció még mindig igen magas, ezért szükséges a korrupcióellenes küzdelem fokozása. Az elmúlt 11 hónapban több mint 38 000 korrupciós esetre derült fény. Ennek során több mint 2600 megyei, vagy annak megfelelő szintű vezető tisztviselőt ítéltek el. A tartományi vezetők sürgették, hogy a közigazgatási vezetők fordítsanak nagyobb figyelmet a korrupció ellen küzdelemre.

December 23-án Hu Jintao (Hu Csin-tao) kínai elnök összehívta a Kínai Kommunista Párt Politikai Bizottságát, hogy megvitassák a korrupció ellenes lépéseket.


Kínai cégek kopogtatnak Korea ajtaján

Dél-koreai cégek egyre növekvő aggodalommal szemlélik a kínai befektetők térnyerését hazájukban. Az elmúlt néhány évben Kína agresszívan vetette meg a lábát a koreai piacon, és cégegyesülések, akvizíciók és közvetlen tőkebefektetések útján igyekszik befolyását tovább növelni. A dél-koreai vezetők egy része aggodalommal figyeli a kialakult helyzetet és elítél minden olyan kezdeményezést, mely a kínai befektetők előtt még jobban megnyitja a kapukat. Ezzel szemben a kormány az elmúlt években számos kereskedelem-élénkítő programot indított, melyekkel Dél-Korea Kelet-Ázsia gazdasági motorjává vált. Ennek hatására a Kínával kapcsolatos koreai gazdasági szálak egyre szorosabbra fonódtak.

A technológiai fejlődés nem tartható fent örökké. Szakértők szerint a technológia-átadás rövid- és középtávon segíti a koreai gazdasági fejlődést, és ez a folyamat előmozdítja a koreai cégek bázisának kiépítését a kínai piacon. A Kínával folyó intenzív kapcsolatokból következik a növekvő tőkebeáramlás és a növekvő export, ugyanakkor Korea ezáltal - újból - túlságosan kiszolgáltatottá válik a nemzetközi folyamatokkal és befektetőkkel szemben. Koreának minél nagyobb szeletet kell kihasítania a szomszédos óriás-piacból ahhoz, hogy megőrizhesse jelenlegi szerepét.

A Kínával való kereskedelem elkerülhetetlen a koreai fél számára, ugyanakkor fokozottan kell figyelniük a technológiai fejlesztésekre, ha nem akarnak hátrányba kerülni. A Samsung gazdasági kutatóintézetének egyik kutatója szerint a koreai kormánynak a közeljövőben komolyan fokoznia kell a hazai vállalatok és azok technológiáinak védelmét. Ezt a véleményt alátámasztja a nemzeti tudományos és technológiai bizottság jelentése, mely szerint a koreai technológiai előny – a mostani folyamatokat figyelembe véve – öt éven belül megszűnik. A koreai vállalatoknak követni kell az amerikai és nyugat-európai példát, vagyis erősíteniük kell bázisaikat a gazdaságilag kevésbé fejlett országokban, és át kell szervezniük a termelési folyamataikat. Példaként említhető a Happyline nevű koreai cég, amely Kínában elektronikus konyhai berendezéseket gyárt, de a kutatómunkát japán és koreai szakemberek végzik.
 

hirdetés

hirdetés

On
Line
EU

 

hirdetés

 

linkajánló

Copyright 2003-2004. FKKE | europeer@np.hu