MAGAZIN
Kezdőlap
Európai Unió
Világnéző
Világgazdaság
Kárpát-medence
Képekben
Generation
 
NEMZETKÖZI TANULMÁNYOK
Tanulmányok
Egyesület
Tanfolyam
Könyvesbolt
Keresés
 
KAPCSOLAT
Fórum
Impresszum

 

VILÁGGAZDASÁG

Az acélháború vége

2003. december 13.
-Pichler Balázs

Amerika visszavonja az import acéltermékekre kivetett vámokat - jelentette be múlt héten George W. Bush, amerikai elnök. lezárult a már másféléve tartó acélháború az EU és az USA között. Az elnököt valószínűleg kevésbé a szabad kereskedelembe vetett hite, mint inkább a 2004-es amerikai elnökválasztás motiválta a vámok megszűntetésére. 

Amerika meghátrálására azután került sor, hogy a Világkereskedelmi Szervezet (WTO) novemberi határozatában illegálisnak minősítette az import acélra kivetett amerikai vámokat. A döntés feljogosította az Európai Uniót, hogy 2 milliárd euró értékben megtorló vámokat alkalmazzon amerikai termékekkel szemben. Az EU a vámok visszavonására december 15-ig adott haladékot az USA-nak, így a vámtarifák december 4-i megszűntetése után minden megtorló intézkedésről lemondott.

A vámokat 2002 márciusában vezette be az USA, arra hivatkozva, hogy az import acél ára különböző kormányzati támogatásoknak köszönhetően mesterségesen alacsony, és ez sérti az amerikai acélgyártók érdekeit. Az amerikai kormányzat adatai alapján az acél ára ebben az időszakban 20 éves mélypontra süllyedt, és jelentős mértékben megnőtt az acéltermékek importja. Ez hosszútávon az amerikai acélipar leépülésével és nagyszámú elbocsátásokkal fenyegetett. Az USA, ezért indokoltnak tartotta a vámok kivetését az import acéltermékekre, ezzel kívánva elősegíteni hazai termelőinek védelmét és előmozdítani hazai acéltermelésének modernizálását.

A vámok megszűntetését mindkét fél üdvözölte. Pascal Lamy, kereskedelmi biztos, Brüsszelben újságíróknak nyilatkozva elmondta, hogy az amerikai kormány döntése jó hír mind az európai acélgyártók, mind az európai acélmunkások számára. Bush amerikai elnök beszédében kiemelte, hogy a vámok az elmúlt 21 hónapban elérték a kívánt hatást, ezért megszűntetésük indokolt. Az elnök szerint az amerikai acélgyártók ezalatt az idő alatt javítani tudtak termelékenységükön és csökkentették költségeiket. Hangsúlyozta, hogy az amerikai gazdaság számára a legjövedelmezőbb a szabad kereskedelem támogatása. Az amerikai kormányzat nem ismerte el, hogy a vámok bevezetésével megszegték a WTO szabályait.

Bush elnök a vámok visszavonásakor, csakúgy, mint bevezetésekor, nem a szabad kereskedelem vagy a protekcionista gazdaságpolitika elveit tartotta szem előtt, hanem a szavazatmaximalizálását a jövő novemberi elnökválasztásokon. A vámok kirovásakor az elnök és tanácsadói, úgy számoltak, hogy a republikánusok jelentősen megerősödhetnek, olyan acélgyártó államokban, mint Ohio és Nyugat-Virginia - ahol Bush 2000-ben nyert a választásokon – és Pennsylvania – amely államot szeretne elhódítatni a demokratáktól.

Az Unió azonban kitűnően megtalálta Bush taktikájának ellenszerét, mivel bejelentette, hogy a 2 milliárd eurós jogosan kivethető vámot, olyan amerikai termékek megadóztatására használja majd fel, amelyeket az elnök számára szintén kulcsfontosságú államok állítanak elő. Az amerikai elnök nem kockáztathatta, hogy kevesebb, mint egy évvel a választások előtt magára haragítsa a floridai narancstermelőket vagy a caroliniai textil munkásokat. A vámok megszűntetését olyan autógyártó államok is üdvözölték mint Michigan, mivel a magas acél árak miatt jelentősen megnőttek termelési költségeik. Bush azonban a döntéssel elveszítheti a fentebb említett acéltermelő államok támogatását, mivel a vámok bevezetésekor az elnök megígérte, hogy három évig nem vonják vissza őket. A legnagyobb acélgyártó szakszervezet ennek megfelelően  tagjait Dick Gephardt demokrata elnökjelölt támogatására szólította fel.


 

hirdetés

hirdetés

On
Line
EU

 

hirdetés

 

linkajánló

Copyright 2003-2004. FKKE | europeer@np.hu