MAGAZIN
Kezdőlap
Európai Unió
Világnéző
Világgazdaság
Kárpát-medence
Képekben
Generation
 
NEMZETKÖZI TANULMÁNYOK
Tanulmányok
Egyesület
Tanfolyam
Könyvesbolt
Keresés
 
KAPCSOLAT
Fórum
Impresszum

 

VILÁGGAZDASÁG

Nyomás alatt a kínai jüan

2004. március 17.
-Pichler Balázs

Folyamatos nyomás nehezedik a kínai jegybankra a nemzeti valuta árfolyamának kérdésében. Az alulértékelt yüan ugyanis az amerikai elnökválasztási évben feszültségforrássá válhat az USA és Kína kapcsolatában. Így kérdéses, hogy meddig folytatható a yüan erősödését akadályozó monetáris politika, amely a térség összes országát jellemzi.

A kínai népi pénz, a RenMinBi vagy Yüan, árfolyama az amerikai valutához kötött, egy dollár 8,28 yüant ér. Az árfolyam egy plusz-mínusz 0,3 százalékos sávban eltérhet ettől az értéktől, de az ennél nagyobb kilengéseket a kínai központi bank már nem engedélyezi. Az utóbbi hónapokban folyamatos spekulációk jelentek meg a yüan át- azaz felértékeléséről, és a sáv lefelé való elmozdításáról. A Goldman Sachs Group Inc. elemzői szerint idén 2,5 százalékkal mozdíthatják el a kínai monetáris politika vezetői a sávot, míg kínai üzleti lapok még drasztikusabb, 5 százalékos átértékeléssel számolnak. A kínai jegybanknál természetesen cáfolják ezeket az értesüléseket, de az év folyamán az ázsiai ország a külső és belső nyomás miatt mégis rákényszerülhet, hogy a jelenleginél lejjebb határozza meg a yüan-dollár árfolyamot.

Kína számára a gondok az amerikai dollár esésével kezdődtek. Az euróhoz hasonlóan a yüannak is erősödnie kellett volna a „zöld hasúhoz” képest, de a kínai jegybank ragaszkodott a kötött árfolyamhoz. Ez viszont azt jelentette, hogy a yüan árfolyamát dollár vásárlásával tartották alacsonyan, mivel így megőrizhették a kínai exporttermékek versenyképességét, valamint az ország előnyét a bérköltségek tekintetében. A dolláralapú államkötvények vásárlása azonban a yuan kínálatot is megnövelte, minek következtében inflációs nyomás nehezedik a kínai gazdaságra, és elemzők már a túlfűtött növekedés veszélyére figyelmeztetnek.

Mind Amerika, mind Európa érdekelt az alulértékelt yüan árfolyamának megváltoztatásában. Ezt a vezető gazdasági hatalmak, a G7 februári találkozóján kifejezésre is jutották. Az EU nem szeretné, ha a dollár gyengülése egyedül az európai gazdaság terheit növelné, az európai exportőrök versenyképességének csökkenésén keresztül.  Amerikában ezzel szemben a választási év miatt elemi érdek a  munkahelyek számának növelése. Ezért az amerikaiak is a yüan mielőbbi átértékelését akarják elérni, hogy a Kínába irányuló amerikai export olcsóbb, az ázsiai import viszont drágább legyen. Ez -a retorika szerint- nem csak az amerikai cégeket tehetné versenyképesebbé, így megteremtve újabb munkahelyek létrejöttének lehetőségét, de csökkentené az USA folyó fizetési mérlegének 5 százalékos hiányát is. Az amerikai központi bank (Fed) elnöke viszont arra figyelmeztetett, hogy a yüan átértékelése nem hoz majd automatikusan újabb munkahelyeket létre az USA-ban. Alan Greenspan szerint az amerikai gazdasági fellendülés a termelékenység növekedésének köszönhető, amely nem tette lehetővé újabb munkaerő alkalmazását a gazdaságban. Ezért a munkanélküliségért nem az ázsiai ország, hanem sokkal inkább a fellendülés jellege a felelős. 

Greenspan, viszont azt is elismerte, hogy a kínai és a többi kelet-ázsiai -így Japán- ország gyakorlata nem folytatható sokáig. Ezen országok központi bankjai, ugyanis tavaly az USA fizetési mérleg hiányának több mint felét finanszírozták amerikai államkötvény vásárlásaikkal. A tendencia 2004-ben tovább folytatódott: Japán januárban 67 milliárd dollár értékben vásárolt amerikai állampapírt, ami több mint egyharmada az előző évi 175 milliárd dolláros összegnek. A magas amerikai ikerdeficit és a gyengülő dollár azonban megnövelte ezen papírok kockázatát, amivel nincs arányban az általuk elérhető hozam.

A következő hónapok kínai monetáris politikája, több szempontból is döntő jelentőségű. Amennyiben ugyanis Kína ellenáll a nyomásnak, és nem igazítja ki a yüan árfolyamát, úgy a többi ázsiai országot sem lehet majd rávenni, hogy változtasson eddigi monetáris politikáján. A kínai népi valuta átértékelése viszont az egész térségben hasonló folyamatokat indíthat el.   


 

hirdetés

hirdetés

On
Line
EU

 

hirdetés

 

linkajánló

Copyright 2003-2004. FKKE | europeer@np.hu