MAGAZIN
Kezdőlap
Európai Unió
Világnéző
Világgazdaság
Kárpát-medence
Képekben
Generation
 
NEMZETKÖZI TANULMÁNYOK
Tanulmányok
Egyesület
Tanfolyam
Könyvesbolt
Keresés
 
KAPCSOLAT
Fórum
Impresszum

 

VILÁGGAZDASÁG

A szabadkereskedelem ellenségei

2003. március 8.
-Pichler Balázs

Megvan az amerikai elnökválasztási kampány első nagy vesztese.  A tengerentúli média szerint ugyanis a szabadkereskedelem az első számú felelős az amerikai munkahelyek megszűnéséért. Washingtonban ezért politikai öngyilkossággal ér fel  a Világkereskedelmi Szervezet (WTO) mellett érvelni,  illetve a tőke, a munkaerő és a szolgáltatások szabad mozgását támogató intézkedéseket szorgalmazni.

Az amerikai elnökválasztási kampányt két vezető téma határozza meg. Az egyik az iraki helyzet, általánosabban az amerikai kül- és biztonságpolitikai, a másik a gazdaság teljesítménye. Az utóbbi kérdésben a szavazókat valószínűleg leginkább a munkanélküliségi ráta és a gazdaság munkahelyteremtő képessége foglalkoztatja. A Bush adminisztráció helyzete egyáltalán nem irigylésreméltó. A republikánus kormányzatnak nem csak a Clinton-éra költségvetési többletét sikerült jelentős deficitté alakítania, de a demokraták szerint 2 millió amerikai munkahely megszűnéséért is felelős.

A gazdaság az utóbbi időben felpörgött – köszönhetően az alacsony alapkamatnak, az adócsökkentési programnak és a gyenge dollárnak – de a harmadik negyedéves 8,2 százalékos és a tavalyi év utolsó három hónapjában mért 4,1 százalékos GDP növekedés nem teremtett megfelelő számú munkahelyet. A munkanélküliségi ráta ugyan augusztus és január között 6,1 százalékról 5,6 százalékra csökkent, de a legutóbbi adatok ismét nagyon kedvezőtlenül érik a kormányzatot. A februári munka-erőpiaci jelentés ugyanis csak 21 ezer új munkahelyet mutatott ki, ráadásul a januári és decemberi adatokat is lefelé módosította. A mostanit megelőző gazdasági fellendülések időszakában átlagosan 200 ezer új álláslehetőség létesült havonta.   A jelentős GDP emelkedés most elsősorban a termelékenység növekedésének köszönhető és nem járt még együtt nagy számú, új munkahely teremtésével.

Az amerikai munkahelyek eltűnéséért a szabadkereskedelem vált az elsőszámú bűnbakká a médiában, illetve a politikai életben. Ez nem meglepő, hiszen az amerikai cégek az utóbbi időszakban folyamatosan telepítették át olcsó munkaerőt igénylő termelésüket Kínába és a szomszédos Mexikóba. A választási kampányban ebből viszont azt a következtetést lehet levonni, hogy a munkanélküliség növekedésért a szabadkereskedelmet elősegítő egyezmények a felelősek, így például az Észak-amerikai Szabadkereskedelmi Övezet (NAFTA), valamint Kína WTO tagsága. A Világkereskedelmi Szervezet népszerűségét az sem növeli, hogy jóváhagyásával az Európai Unió március 1-jétől büntető vámokat vetett ki az amerikai importtermékekre.

A kérdés mindkét politikai oldalt defenzívára kényszeríti. A republikánusoknál senki sem meri már támogatni a 80-as és 90-es években levezetett kereskedelmi nyitást. A demokrata elnökjelölt John Kerrynek pedig kellemetlen perceket okozott utolsó ellenlábasa, John Edwards a „szuper kedd” előtti a napokban, amikor felemlegette, hogy a massachusettsi szenátor mind Mexikó belépését a NAFTA-ba, mind Kína csatlakozását a WTO-hoz megszavazta. Kerry ekkor korábbi álláspontjának felülvizsgálására kényszerült, és mindkét szervezetről kritikusan nyilatkozott. A „szuper kedd”-i tíz államot Kerry egy kivételével  – Vermont, ahol a már korábban visszalépett Howard Dean nyert – mind besöpörte, és miután Edwards kiszállt a versenyből, a massachusettsi szenátor maradt az egyetlen demokrata elnökjelölt. Korábbi szavazásaiból azonban a republikánusok még sokat profitálhatnak a kampány során.

A szabadkereskedelmet ért támadások további következménye, hogy szinte biztossá teszik a Doha forduló bukását. A WTO által irányított tárgyalások, amely 2004 végére kívántak kidolgozni megállapodásokat az állami mezőgazdasági támogatások csökkentéséről, a mezőgazdasági vámok és export szubvenciók megszüntetéséről tavaly szeptemberben ugyanis a mexikói Cancunban zátonyra futottak. Az elnökválasztási évben pedig nehezen elképzelhető, hogy amerikai részről felvállalják az amerikai farmereket védő vámok és támogatások leépítését.


 

hirdetés

hirdetés

On
Line
EU

 

hirdetés

 

linkajánló

Copyright 2003-2004. FKKE | europeer@np.hu