MAGAZIN
Kezdőlap
Európai Unió
Világnéző
Világgazdaság
Kárpát-medence
Képekben
Generation
 
NEMZETKÖZI TANULMÁNYOK
Tanulmányok
Egyesület
Tanfolyam
Könyvesbolt
Keresés
 
KAPCSOLAT
Fórum
Impresszum

 

VILÁGGAZDASÁG

A gyengülő dollár hatása az európai gazdaságra  
Áldás vagy átok?

2003. december 23.
-Pichler Balázs

Lassan már fel sem tűnik, hogy a dollár újabb és újabb mélypontra süllyed az európai közös valutához képest. Az elmúlt rövid időszakban az euró tizenháromszor állított fel új rekordot az amerikai nemzeti valutával szemben, pedig az amerikai gazdaság gyorsabb ütemben bővül, mint az európai. A gyengülő dollár folyamatos kihívások elé állítja az uniós exportőröket, de az európai gazdaság egészének szempontjából új lehetőségeket jelent.

A dollár esése két éve folyamatosan tart, árfolyama 2001 júliusa óta több mint 31 százalékkal csökkent az euróéhoz képest. A tendencia folytatódni látszik a kedvező amerikai harmadik negyedéves GDP bővülés és az USA folyó fizetési mérlegének vártnál kisebb hiánya ellenére is. A piaci folyamatokon Szaddam Husszein elfogása se változtatott. A dollár gyengülését az amerikai gazdaság ikerdeficitje okozza – a folyó fizetési mérleg és a szövetségi költségvetés egyidejű, nagyarányú hiánya. 

A külső egyensúlytalanságon -amely a GDP 5 százalékát teszi ki- a gazdaság felpörgése se javíthat. A megnövekedő belső fogyasztás ugyanis még több import terméket jelent, amely viszont tovább növeli az amerikai kereskedelmi mérleg deficitjét. A költségvetési hiány lefaragására Bush amerikai elnök választási ígéretei, az adócsökkentés és az iraki háború és újjáépítés egyre növekvő költségei miatt nem képes. Ezzel azonban a republikánus kormányzat fokozatosan elveszti a befektetők bizalmát, akik már nem akarják finanszírozni az amerikai fizetési mérleg hiányát. Ennek jelei a harmadik negyedévben már mutatkoztak: a külföldi befektetők több amerikai kötvényt és részvényt adtak el, mint amennyit vásároltak, valamint a tiszta tőke beáramlás szeptemberben ötéves mélypontra süllyedt, ezzel továbbrontva a külső egyensúlyt.

A dollár gyengülése és a párhuzamos euró erősödés megnövelte az európai gazdaság súlyát. A dollár árfolyamváltozása nemcsak a különböző kereskedelmi mérlegekre, tőkeáramlásra, növekedési ütemekre, kamatlábakra és az inflációra van hatással, de meghatározza a gazdaságok relatív nagyságát is. Míg az euró zóna országainak összesített GDP-je 2001-ben az USA bruttó hazai termékének 60 százalékát tette ki, addig a jelenlegi árfolyamok mellett ez az arány 80 százalékra nőtt.  Sőt, az unió teljes GDP-je – tehát a brit, dán, svéd gazdaságokat is hozzáadva – már meghaladja az amerikait. Az európai gazdaság relatív súlyának jelentős mértékű megnövekedése mellett az euró erősödése további lehetőségeket is magában rejt.

Az erős euró mindenekelőtt esélyt ad arra, hogy az Európai Központi Bank (EKB) lazítson a monetáris szigoron, azaz csökkentse az euró zóna alapkamatát anélkül, hogy ezzel inflációt gerjesztene. A közös fizetőeszköz erősödése ugyanis önmagában monetáris szigorításnak felel meg. Az alacsonyabb kamatszint megnövelheti a belső keresletet, amelynek gyengesége eddig jelentősen fékezte az európai gazdaság növekedését. Ezen kívül a kedvezőbb átváltási ráta javítja az európai gazdaság cserearányait, ami megnöveli az európai fogyasztók vásárló erejét, ugyanannyi belföldi termékért ugyanis több amerikai árut kapnak.

A lehetőségek kihasználásához, azonban szükség van az EKB rugalmasságára. Az euró erősödése ugyanis jelentős veszteségeket okoz az európai exportőröknek, ami lassíthatja a gazdasági növekedést. A német ipari szövetség számításai szerint, ha a jelenlegi tendenciák folytatódnak, akkor az euró jövő év végére 1,40 dollárt ér majd, ami akár fél százalékkal is csökkentheti az euró zóna GDP-jének bővülését 2004-ben.  


 

hirdetés

hirdetés

On
Line
EU

 

hirdetés

 

linkajánló

Copyright 2003-2004. FKKE | europeer@np.hu