MAGAZIN
Kezdőlap
Európai Unió
Világnéző
Világgazdaság
Kárpát-medence
Képekben
Generation
 
NEMZETKÖZI TANULMÁNYOK
Tanulmányok
Egyesület
Tanfolyam
Könyvesbolt
Keresés
 
KAPCSOLAT
Fórum
Impresszum

 

KÁRPÁT-MEDENCE

Kettős állampolgárság: folytatódó tárgyalások

Européer.hu összeállítás

Tóth Tamás külügyi szóvivő szerdán arról tájékoztatta a távirati irodát, hogy a második fordulóval csütörtökön folytatódnak a szakértői megbeszélések a kettős állampolgárságról a Külügyminisztérium és az öt vajdasági magyar szervezet között. A tárgyalások megkezdéséről még szeptemberben állapodott meg Kovács László külügyminiszter és Kasza József, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke; az első fordulót október 27-én tartották Budapesten. "

A Külügyminisztérium azt várja, hogy az állampolgárság iránti igénnyel fellépő vajdasági magyar szervezetek világosan, és a magyar állampolgársági törvény ismeretében egyértelműen leszögezik, milyen, számukra elfogadható megoldásokat látnának szívesen" - mondta Bársony András, a tárca politikai állampolgára még az októberi forduló előtt. Kasza József szeptemberben Budapesten azt mondta, hogy "a skála széles; a kettős állampolgárság jelenthet csak utazási könnyítéseket, de lehet teljes körű is, szavazati joggal, egészségügyi ellátással".

Egyelőre nyitott kérdés, miként tudják a vajdasági magyar szervezetek elfogadtatni az ott élő magyarokkal, hogy egy ilyen megállapodás nem csak a magyar nemzetiségűekre, hanem mindenki másra is vonatkozna Szerbia-Montenegróban. Erről Zoran Zivkovic szerb miniszterelnök beszélt októberben Budapesten. Magyar-szerb kormányközi szintű szakértői megbeszélések valószínűleg csak akkor kezdődnek a kettős állampolgárság ügyében, amikor világossá válik, milyen, a vajdasági magyarok számára még elfogadható lehetőségek kínálkoznak a kérdésben - hangsúlyozta Bársony András az októberi forduló előtt.

 


 

hirdetés

 

hirdetés

On
Line
EU

hirdetés

 

linkajánló

Copyright 2003-2004. FKKE | europeer@np.hu