[][]

JEF - FKKE

 
   
Tevékenységeink
   
Tagjaink
   
Alapszabály
   
Aktuális információk
 
     

 

Az Egyesület 2005. évi programjai

 

„Az iszlám hatása a külpolitikában”
A JEF-Magyarország – Fiatalok Külügyi Közösségének Egyesülete és a Magyar Ifjúsági Atlanti Tanács közös előadás-sorozata.

Régi-új kérdőjelek a Közel-Keleten: Irán és Szaúd-Arábia 2005. április 05.
Iszlám és modernizáció 2005. március 16.
Irak választások után 2005. február 21.

 

 


Az Egyesület 2004. évi beszámolója

A 2004-es év volt Egyesületünk életében az első teljes év. Ez az év nem is szólhatott másról, mint szervezetünk ismertebbé és elfogadottabbá tételéről, tevékenységünk megismertetéséről. Az év során igyekeztünk minél jobban megkeresni azt a célcsoportot melynek érdeklődésére, észrevételére feltétlenül számítunk.  

1.     www.europeer.hu

         Magyarország egyetlen egyetemisták által szerkesztett internetes külügyekkel foglalkozó oldalát hozta létre az egyesületünk a www.europeer.hu cím alatt. A pár hónapos próbaidőt és feltöltést követően 2004. februárjában indult el hivatalosan az oldal. Az előző évben közel 250 elemző, háttér-információt nyújtó írást publikáltak szerzőink. Az oldalon külön rovatban követjük a világ eseményeit, valamint szűkebb környezetünk, az Európai Unió és a Kárpát-medence történéseit. Katalógusunkban könnyen visszakereshetők a cikkek régió és témakör szerint is.

A cikkek mellett kiemelt szerepet szánunk a hosszabb hangvételű tanulmányoknak. Folyamatosan kerültek fel az egyes témákban elmélyülő dolgozatok. Az ezekre érkezett visszajelzésekből sokat tanultak a szerzők. A kialakult viták hozzájárultak tagjaink szakmai fejlődéséhez.

Az européer.hu oldal statisztikái alapján elmondható, hogy főként egyetemisták és főiskolások teszik ki a látogatók nagy részét, de jelentős eredményeket értünk el azok körében is, akik egy-egy keresőprogram segítségével kerestek az őket érintő külpolitikai témára. Büszkék vagyunk arra, hogy majdnem az összes kontinens eseményeit, politikai és gazdasági összefüggéseit mutatjuk be folyamatosan. A cikkeket gyakran szedtük egy csokorba az elmúlt év alatt, így külön dosszié foglalkozott például az EU Alkotmányával és az amerikai választásokkal.

Az européer.hu oldal ezzel egy időben kiváló kommunikációs teret nyújt az egyesület más programjainak meghirdetésére is. Rendszeresen jelentek meg meghívók előadásokra, konferenciákra. 

A kezdeti szerkesztőgárdát és szerzőket hamar kiegészítették az újonnan érkező érdeklődők. Örömünkre szolgált, hogy más egyetemek és főiskolák diákjai is hamar megismerkedtek a lehetőséggel, így pár hónapon belül nemcsak olvasóként, de szerzőként is csatlakoztak ELTE-s, ZSKF-s, Kodolányis diákok. Hisszük, hogy a Budapesti Corvinus Egyetem jó hírét, és hallgatóinak kezdeményező képességét sikerült közvetítenünk más felsőoktatási intézmények felé.

Az elmúlt egy évben az européer.hu oldal a magyar internetes tartalom ismert szolgáltatójává vált, hiszen több tucat linkgyűjtemény és oldal ajánlja napjainkban (Origo, Mimi, lap.hu csoport). Az européer.hu oldal cikkei több esetben felkerültek más oldalakra (hirstart.hu, ma.hu). A nyár elején az ATV reggeli műsorában az européer.hu oldalról és az egyesület tevékenységéről beszélgetett meghívott vendégként Rácz Péter főszerkesztő. 


 

2.     JEF

 

A JEF (Young European Federalists, Fiatal Európai Föderalisták) egy pártoktól független, európai mozgalom, amelynek magyarországi képviselője a JEF-FKKE. A szervezet célja a nemzetközi demokratikus rend erősítése, különös tekintettel az Európai Unióra, valamint berendezkedése föderális jellegének erősítése. A JEF keretein belül Egyesületünk tagjai betekintést nyerhetnek és részt vehetnek egy európai szinten működő ifjúsági szervezet munkájában, ami különösen érdekes az európai politika iránt érdeklődők számára. A JEF egy mozgalom, mely nem kíván direkt hatalmi, döntéshozói pozícióba kerülni. Célja csupán egy föderális(abb) Európa létrejöttének elősegítése, a béke, a demokrácia, a jog és a fejlődés érdekében.

Egyesületünk tagjai több, a JEF különböző nemzeti szekciói által szervezett rendezvényen, szemináriumon vettek részt.

Az első ilyen szemináriumra 2004. április-májusában került sor Oslóban, ahol egy tagunk együtt ünnepelte Magyarország EU csatlakozását a többi új tagállamból érkező, valamint a norvég fiatalokkal. A rendezvényt EU-csatlakozás mellett kampányoló legnagyobb norvég ifjúsági szervezet rendezte, amely egyben a JEF norvégiai szekciója is. A szeminárium négy napja alatt a résztvevők megismerkedhettek az EU előtt álló legnagyobb kihívásokkal (új szomszédok, a Törökországhoz való viszony, intézményi reformok lehetőségei).

2004. nyarán egy résztvevőt delegáltunk Ljubljanába, a JEF szlovén szekciójának hagyományos nyári egyetemére, a Brave New Europe-ra. A két hetes rendezvényen – először az EU bővítése után – az Unióval kapcsolatos, szinte minden szakterületről nemzetközi tekintélynek örvendő vendégek tartottak előadásokat, a panel-beszélgetések pedig elismert szakemberek vezetésével zajlottak.

2004. októberében résztvettünk a Máltán rendezett „Incubator” elnevezésű szemináriumon, ahol az új, még épülő nemzeti JEF szekciók képviselői számára rendeztek egy öt napos tréninget. A tréning célja az volt, hogy az új csoportok segítséget nyújtson az új szervezetek menedzseléséhez: felépítés,  fenntartáshoz szükséges anyagi források előteremtése, különös tekintettel a pályázatírásra, valamint az új tagok bevonására a működésbe.

Ugyanebben a hónapban küldtünk egy képviselőt a belgiumi Oostendében megrendezett szemináriumra, amelynek témái Európa biztonsága, az EU Közös Kül- és Biztonságpolitikája, valamint a transzatlanti kapcsolatok jövője mellett az EU lehetséges béketeremtő és a békefenntartó szerepei voltak. Az ezt követő JEF Federal Comitee (FC) találkozón egy másik tagunk  csatlakozott hozzá. Az FC-n a nemzeti szekciók küldöttei konzultáltak többek között a JEF következő, az Európai Unió Alkotmányos Szerződésének ratifikálása érdekében folytatandó európai kampányról. (Ez a JEF úgynevezett „YES Campaign” kezdeményezése.)

A JEF-FKKE számára a Fiatal Európai Föderalistákkal való kapcsolat illeszkedik az Egyesület nemzetközi kapcsolatrendszerének bővítésére irányuló törekvései közé. Magyarországon egyedüliként képviselünk egy olyan mozgalmat, amely Európa-szerte ismert és elismert, és amelynek törekvései egy jobban, igazságosabban működő Európai Unió felé vezethetnek.


 

3.     Rendezvények

 

Az ősz folyamán partneri kapcsolatot alakítottunk ki más  szervezetekkel. A közös munka eredményeként kerekasztal-beszélgetéseket szerveztünk. Az elsőt a Magyar Ifjúsági Atlanti Tanács és az ELTE ÁJK Politológia Tanszék TDK szervezetekkel közösen rendeztük 2004. november 11-én. A beszélgetés témája az amerikai választások előzményei és következményei voltak. A meghívott előadók: Andor László, BCE, Gazdaságpolitika Tanszék, Magyarics Tamás, ELTE, Angol-Amerikai Intézet, Mándi Tibor, ELTE ÁJK Politológia tanszék. A beszélgetés moderátora a Magyar Hírlap egyik újságírója volt. A rendezvényen körülbelül nyolcvanan vettek részt.

A következő előadást a Magyar Ifjúsági Atlanti Tanáccsal  szerveztük 2004. december 8-án. Meghívott előadónk Póti László, ZMNE  Stratégiai és Védelmi Kutató Központjának tudományos főmunkatársa volt, aki az ukrajnai választások és demonstrációk nyomán kialakult helyzetet elemezte. A moderátor szervezetünk egyik tagja volt. Az előadáson körülbelül ötvenen vettek részt.

A két rendezvényen a hallgatóság aktívan részt vett, mely azt bizonyította számunkra, hogy egyetemünkön van igény az ilyen típusú eseményekre.

 2004. novemberében és decemberében Száraz Enikő, a BCE Nemzetközi Kapcsolatok Tanszékének PhD hallgatója három alkalomból álló szemináriumot tartott egyesületünk tagjainak. A szemináriumok kiemelt témája a tudományos munkák elkészítésének módszertana volt. Ennek kapcsán foglalkoztunk a kutatásmódszertannal, forráskutatással, hivatkozások kezelésével és a dolgozatok felépítésével. A szemináriumon szerzett tapasztalatokat tagjaink igen hasznosnak ítélték, ezért tervezzük 2005-ben ennek a sorozatnak megrendezését szélesebb körben.

 

 

 

JEF-FKKE © 2004